Aktuálne používam telefón Samsung Galaxy S21 ULTRA 5G ako svoj hlavný pracovný nástroj. Prešiel som naň z Galaxy Note 20 ULTRA, z čoho je jasné, že mám rád telefóny s veľkým displejom a tiež značku Galaxy.

V tomto článku uvediem len niekoľko dôvodov, prečo to tak je.

Telefóny Galaxy používam v skutočnosti viac ako 10 rokov. Prešli sme spolu rôzne chvíle a viem, že spoľahnúť sa dá na celý ekosystém a tiež to, že bezpečnosť používateľa je tu na prvom mieste. V poslednom čase často používam prepojenie s operačným systémom Windows. To síce majú vyriešené aj iné telefóny s aktuálnou verziou operačného systému Android, ale ani jedna iná značka nie na takej úrovni, ako to má dopracované práve Galaxy. Je celkom jasné, že medzi firmami Samsung a Microsoft je veľmi úzka spolupráca a z toho profitujete vy ako koncový spotrebiteľ.

Jednoduchý prenos fotografií

Najčastejšie potrebujem využiť fotografiu z mobilu pri tvorbe článku, ktorý však vytváram na notebooku. Na to sa veľmi dobre dá využiť systém DeX, ktorý dnes funguje nielen s prepojením pomocou USB káblu alebo aj bezdrôtovo. Osobne preferujem káblové prepojenie, ktoré umožňuje stabilné pripojenie medzi telefónom a notebookom. Ľahko sa dajú preniesť fotografie z galérie do notebooku na určené miesto a funguje to na 100 %. Výhoda je, že v galérii vidíte najnovšie fotografie na vrchu zoznamu a nemusíte ich dlho vyhľadávať.

Káblové spojenie pre systém DeX

Káblové spojenie pre systém DeX

Aj bezdrôtový systém je ľahko použiteľný, musíte mať ale notebook aj telefón na rovnakej Wi-Fi sieti a proces nadväzovania spojenie je o niečo dlhší ako je to pri kábli. DeX je pritom unikátne riešenie pre telefóny Galaxy, žiadny iný výrobca to nemá dotiahnuté až do takejto fázy.

DeX funguje aj tak, že si obrazovku telefónu prenesiete na bezdrôtovo pripojený veľký displej a potom začnete so smartfónom pracovať, ako keby to bol notebook. Myš a klávesnicu pritom vytvoríte z pôvodného smartfónu. Samozrejme, že to nie je plnohodnotná práca ako s notebookom, ale sú chvíle, kedy sa to dá s výhodou použiť.

Samsung DeX ako rýchly spôsob prepojenia medzi Galaxy telefónom a notebookom s Microsoft Windows

Prepojenie cez aplikáciu Váš telefón

Toto je jeden spôsob, ale môže využiť aj aplikáciu Váš telefón (Your Phone) na notebooku a prepojiť si ho takto. Na telefóne Galaxy pritom musíte zadať voľbu Prepojenie s Windows (Link to Windows). Takto jednak vidíte fotografie z telefónu na displeji notebooku a môžete s nimi pracovať alebo môžete napr. reagovať na došlé SMS.

To, čo je v prípade Galaxy telefónov jedinečné je to, že na obrazovke notebooku vidíte displej telefónu. A môžete z počítača aj telefonovať  cez prepojený mobil. Tento spôsob však vyžaduje Bluetooth prepojenie a viacero povolení, ale funguje to. Do tohto stupňa integrácie medzi svetom Android a Windows sa s telefónom iného typu zatiaľ nedostanete.

Spojenie cez aplikáciu Váš telefón

Spojenie cez aplikáciu Váš telefón

Navyše si môžete na displeji notebooku spustiť ľubovoľnú z nainštalovaných aplikácií, ktoré máte na telefóne. To môžete byť v určitých prípadoch výhodné.

Cloud OneDrive

Prepojenie zariadení Galaxy do cloudu OneDrive je ďalším dôkazom spolupráce medzi firmami Samsung a Microsoft. Pokiaľ máte predplatné na Microsoft 365, dostáte k tomu kapacitu 1 TB a viac a to vám postačí na zálohovanie dôležitých informácií z telefónu. Zálohovať môžete napr. svoje fotografie, ale rovnako aj správy, nastavenia, kontakty, aktivity a pod. V podstate vám stačí prihlásiť sa do OneDrive cez svoje Microsoft konto a povoliť zálohu. Zo zálohy v Samsung Cloude si potom ľahko obnovíte telefón napr. vtedy, keby ste ho stratili alebo len prechádzate zo staršieho telefónu na novší.  Informácie zálohuje sa vtedy, keď máte telefón pripojený na Wi-Fi a práve s ním nepracujete.

Samsung SmartSwitch

SmartSwitch je krásna aplikácia, ktorá vám umožňuje prejsť so svojimi dátami a nastaveniami na nový telefón Galaxy prakticky z hocičoho – vrátene iPhone, iných Android telefónov alebo telefónov s AppGallery. Na starom telefóne si pritom nainštalujete aplikáciu SmartSwitch (v prípade Galaxy telefónov je už nainštalovaná, ale obyčajne ju treba aktualizovať).

SmartSwitch pri káblovom prepojení starého a nového telefónu

SmartSwitch pri káblovom prepojení starého a nového telefónu

Potom prepojíte starý a nový telefón telefón a opäť je tu na výber káblové alebo bezkáblové prepojenie cez rovnakú Wi-Fi sieť. V prostredí tejto aplikácie si vyberáte, čo všetko chcete preniesť a následne sa tento proces spustí. Máte k dispozícii aj odhad času, koľko to bude trvať, po jeho skončení sa na novom telefóne ešte dotiahnu aplikácie a môžete začať pracovať.

Prístupové kontá sa týmto spôsob neprenesú, tu vám odporúčame využívať zabudovanú aplikáciu Samsung Pass. Tá si pamätá vaše mená a heslá k jednotlivým aplikáciám  a prístup k nej je chránený obyčajne odtlačkom prsta. Ide o jedno z najbezpečnejších spôsobov overenia používateľa a všetky kontá mám práve tu.

V ďalšej časti nášho článku si ešte predstavíme, ako funguje celý ekosystém Galaxy, ako je to s unikátnym bezpečnostným systémom Knox, prémiovým servisom MojeGalaxy a ďalšie vlastnosti tejto skupiny zariadení.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.