prvej časti nášho seriálu sme hovorili o výbere telefónu Samsung kvôli kvalite fotoaparátu, ale aj displeja, dotykovému peru na telefónoch z rodiny Galaxy Note a podpore technológie 5G.

Teraz sa pozrieme na ďalšie vlastnosti, ktoré rozhodli, že najviac v súčasnosti používam ako hlavný smartfón Galaxy Note20 Ultra.

Ucelený ekosystém

Samsung vyrába celý rad rôznych zariadení. Medzi jeho produkty patria okrem smartfónov a tabletov aj inteligentné hodinky, slúchadlá, soundbary, televízory, chladničky, pračky, monitory, produkty z radu Digital Signature, vysávače a pod. Veľkou výhodou je, že v rámci firemného ekosystému dokážu zariadenia spolupracovať.

Navyše, ich nastavenia sa ukladajú do Samsung cloudu a napr. ak prejdete zo staršieho televízora na novší, dajú sa do neho preniesť pôvodné nastavenia práve z cloudu. V cloude sú aj nastavenia iných Samsung zariadení, máte tu vašu galériu fotiek a videí, osobné nastavenia vrátene klávesnice, slovníka a pod. Samsung Cloud je možné využiť aj na zálohu celého zariadenia s pravidelnou automatickou aktualizáciou napr. vtedy, keď sa dostanete do dosahu Wi-Fi siete. To veľmi oceníte, keď budete obnovovať svoj obsah na zariadení pri prechode na nové zariadenie. Na smartfóne sa vám obnovia do preferovanej podoby napr. tapety, pozadia, nastavenia budíkov, nastavené widgety, dokumenty, ale aj fotky a videá (ak máte dosť miesta na Samsung cloude).

Samsung sa aktuálne dohodol s Microsoftom a svoj vlastný cloud aktuálne doplní službou Microsoft OneDrive. Ak máte napr. zaplatenú službu Microsoft 365, dostanete až 6 TB priestoru v cloude, čo bude celkom stačiť na fotky. K týmto súborom môžete potom pristupovať z ľubovoľného zariadenia, ktoré sa dokáže pripojiť na internet.

Výhoda ekosystému je aj v prepojení zariadení navzájom. Predpokladajme, že si kúpite pračku od Samsungu. Túto môžete prepojiť so Samsung televízorom a hlásenie o tom, že pračka doprala sa zobrazí na vašom televízore pri sledovaní vysielania. Rovnako o tom dostanete oznam na smartfón a môžete sa rozhodnúť ako ďalej postupovať.

Note 9 môžete vďaka DEX použiť skoro ako notebook

Výborným príkladom prepojenia ekosystému v prípade firmy Samsung je DeX. Ide o možnosť ako zmeniť smartfón na pracovný nástroj. Pôvodne fungoval DeX pomocou špeciálnej kolísky s pripoj1ením na HDMI port displeja alebo televízora, rovnako tak pripojením mechanickej myši a klávesnice cez  USB port. Vývojom sa postúpilo k tomu, že nebolo treba špeciálnu kolísku ale len prepojovací kábel medzi USB a HDMI až nakoniec prišla čisto bezdrôtová verzia. Pri nej sa obraz zo smartfónu zrkadli napr. na displej televízora, ako myš alebo klávesnica sa používa dotyková obrazovky v smartfóne. Aktuálne je to aj veľmi dobrý a rýchly spôsob ako preniesť súbory zo smartfónu do notebooku napr. pomocou prepojenia cez USB-C kábel.

Galaxy Note10+ Samsung DeX

Takto sa dá prepojiť Note10+ a notebook len cez USB-C kábel

Ešte lepšie je prepojenie Samsung chladničky Family Hub a smartfónu. Vtedy sa totiž môžete pozrieť do vašej chladničky cez smartfón aj na diaľku. To sa oplatí, ak ste napr. v supermarkete a neviete si presne spomenúť, či máte v chladničke napr. čerstvé vajíčka. Teraz sa môžete do chladničky na diaľku pozrieť a zároveň vidíte aj dátum, kedy ste vajíčka do chladničky vkladali. V skutočnosti si zobrazíte obraz, ktorý snímajú kamery na dverách chladničky a vidíte stav pri jej zatváraní.

Tesná spolupráca je aj medzi smartfónmi a televízormi. Predovšetkým si nový televízor najľahšie nastavíte pomocou smartfónu. Ak tento máte pripojený na systém domácej siete, nemusíte zadávať žiadne heslá a televízor sa napojí na Wi-Fi sieť, nastaví sa Samsung konto, preberú sa nastavenia zo starého televízora a to bez toho, aby ste museli niečo zložito nastavovať.

Galaxy Note ako diaľkový ovládač pre televízor

Galaxy Note ako diaľkový ovládač pre televízor

Fotoaparát zo smartfónu môžete využiť aj na to, aby ste nastavili vlastné odfotené pozadie do televízora a tento následne v režime Ambient splynul v pozadím.

Samsung a spolupráca s partnermi

Už sme v úvode článku spomenuli, že Samsung má veľmi dobré vzťahy s Google a ten je ochotný mierne „priohnúť“ funkcie v operačnom systéme podľa špecifických požiadaviek. To však nie je jediné partnerstvo.

Samsung má veľmi dobrú spoluprácu napr. so službou streamovanej hudby Spotify a vy máte potom výhodu dlhšie skúšať bezplatné pripojenie na túto službu. Rovnako Spotify má priamu podporu aj v prípade soundbarov a slúchadiel. Aj v prípade YouTube môžete dlhšie bezplatne testovať prémiový obsah tohto kanálu s krátkymi videami ale úplne bez reklám.

Veľmi silné partnerstvo je aj medzi Samsungom a Microsoftom. Už sme spomenuli prechod na cloudové riešenie Microsoft OneDrive, ale je tu aj priama podpora medzi telefónom a notebookom, na ktorom beží operačný systém Windows. Ak máte obe zariadenia na rovnakej sieti, môžete ľahko preniesť posledné fotografie zo smartfónu do počítača, písať SMS na mechanickej klávesnici na notebooku a poslať ich cez smartfón. Partnerstvo je aj pri používanie hier z konzoly Xbox na telefónoch Galaxy.

Zobrazenie telefónu na ploche operačného systému Windows

Zobrazenie telefónu na ploche operačného systému Windows

Z ďalších partnerských firiem je to Adobe pri strihu videa cez program Premiere Rush. V prípade lifestylových televízorov The Frame má Samsung spoluprácu s viacerými múzeami a galériami na zobrazovanie ich umeleckých diel na obrazovke televízora. Rovnako existuje aj priama spolupráca s Walt Disney Studios, Facebookom, Instagramom a pod. Z týchto spoluprác profituje používateľ zariadenia.

Operačný systém Android a rozhranie One UI

Pri všetkých v súčasnosti vyrábaných smartfónoch a tabletoch od firmy Samsung, sa používa ako operačný systém Android od Google. Najčastejšie je to verzia 10, čakáme na aktualizáciu na 11. verziu. Samsung tiež nedávno vydal vyhlásenie, že pre nové telefóny Galaxy, bude podporovať až dve aktualizácie operačného systému Android.

Príchod Android 11 na telefóny Samsung Galaxy je už na spadnutie

Príchod Android 11 na telefóny Samsung Galaxy je už na spadnutie. Zdroj: 9to5Google

Nad operačným systémom Android je vrstva používateľského rozhrania One UI. Momentálne má väčšina mobilných zariadení od Samsungu verziu One UI 2.5. Jeho najnovšia aktualizácia napr. priniesla populárny tmavý režim a v rámci toho lepšie nastavenie obrazu, textu a stmavené tapety. Vylepšenie tohto prostredia prinieslo aj možnosť používania Galaxy telefónu staršími používateľmi alebo používateľmi s poruchou zraku.

Aktuálna verzia požívateľskej nadstavby OneUI

Aktuálna verzia požívateľskej nadstavby OneUI

Aktuálne už Samsung spustil beta program používateľského rozhrania One UI 3.0. Nové rozhranie je založené na systéme Android 11. One UI 3.0 pritom predstavuje významnú zmenu v rozhraní spoločnosti Samsung s množstvom softvérových vylepšení, vrátane AOD, doplnkov pre DeX a ďalších ovládacích prvkov. Toto rozhranie sa pritom objaví v mnohých telefónov a tabletov od firmy Samsung vrátane skladacích smartfónov.

Na toto sa osobitne teším, mám rád nové funkcie a u Samsungu je to vlastne taký darček aj k staršiemu telefónu, ktorý má zrazu nové a vylepšené funkcie.

V predstavení výhod telefónov Galaxy pokračujeme aj nabudúce.

Tento článok je spoluprácou so spoločnosťou Samsung Electronics Czech and Slovak.

Prečítajte si aj:

Prečo som si vybral Samsung Galaxy? (1. časť)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.