Telefóny z rodiny Samsung Galaxy používam dlhodobo. Nie je to jediný typ telefónu, ktorý mám vo vrecku, veď vždy prichádza niečo nové a treba to poriadne vyskúšať v reálnej praxi. S telefónmi Galaxy však žijem najdlhšie.

Predovšetkým používam telefóny z rodiny Galaxy S a Note, ale veľmi dobré sú momentálne telefóny z radu Galaxy A. Aké sú teda vlastnosti, ktoré na Galaxy najviac oceňujem?

Výbava fotoaparátov

Na prvom mieste je to asi fotoaparát. Rád totiž robím fotky na rôznych miestach a aj keď som veľmi dobrý kamarát s klasickými fotoaparátmi od Canonu, Sony a Nikonu, dobre viem, že fotka je o okamihu. Musíte mať tento fotografický prístroj stále pri sebe a pripravený, musí byť ľahko použiteľný a potom vznikajú fotky, s ktorými sa radi pochválite na sociálnych sieťach.

Galaxy Note20 Ultra 5G

V čom je fotografická výbava lepšia v prípade Galaxy? Aktuálne používam telefón Galaxy Note20 Ultra 5G (1104,20 eur) a s ním sa dajú robiť veľmi dobré fotky, a aj videá. Nedávno som si zobral na natáčanie profi videa fotoaparát Sony A6600 za takmer 2000 eur a Note20 Utra. Obe zariadenia som rozložil do uhla 45° voči hlavnému objektu a keď som pripravoval finálne video, prišiel som na to, že preferujem to, čo som nahral cez smartfón. Farby vo videu boli totiž sviežejšie, dynamický kontrast veľmi široký a zaostrenie bolo ostré ako britva. Je to dané tým, že Note20 Ultra má skutočne laserové zaostrovanie a je to vidieť.

Galaxy Note20 Ultra vľavo, Galaxy Note20 vpravo

Galaxy Note20 Ultra vľavo, Galaxy Note20 vpravo

Mimochodom, objektívy v tomto prípade tvoria kombináciu 108 Mpx hlavný fotoaparát (so spomínaným laserovým zaostrovaním), 12 Mpx telefoto a 12 Mpx ultraširoký fotoaparát. S touto kombináciou urobíte vynikajúce fotografie plné farieb. Osobne využívam aj Zoom tak do hodnoty 30×, tento prístroj však umožňuje až 50× hybridné priblíženie.

Rád fotím aj v nočné fotky. Ak je taká možnosť, potom buď so statívom alebo si mobil provizórne opriem o podložku. Pri realizácii nočných fotografií (v prípade, že mobil rozpozná jeho umiestnenie na statív) je doba expozície až 30 sekúnd a výsledkom sú veľmi dobre vyzerajúce fotografie, v ktorých v úplnej tme rozpoznáte detaily. Ak fotíte zábery s nočným režimom z ruky, dá sa to, ale expozičná doba sa skráti na 3 až 9 sekúnd. Výsledok je stále fajn, bez rozmazania, ale až také jemné detaily v ňom nenájdete.

Video sa dá v prípade Note20 Ultra realizovať aj v rozlíšení 8K (s 24 fps), osobne používam 4K pri 30 alebo 60 fps. To poskytuje veľmi dobrú kvalitu pri spracovávaní výsledného videa.

Selfie kamera má u Galaxy telefónov typicky určenie skutočne len na selfie a umiestnenie výsledku na sociálne siete. Predná kamera má u Note20 Ultra rozlíšenie 10 Mpx. Prekvapivo dobré sú videá realizované selfie kamerou a to aj v rozlíšení 4K (30 alebo aj 60 fps).

Galaxy S20 FE – najlepší pomer výkon/cena

Tento telefón je pre mňa kombináciou toho, ako pripraviť výbavu takmer ako z vlajkovej lode a pritom ponúknuť telefón cenovo výhodný. Galaxy S20 FE kúpite už za 551,70 eur. FE tu znamená fanúšikovská edícia a telefón bol pripravený na základe spätnej väzby od používateľov.

FullHD+ displej na Galaxy S20 FE

FullHD+ displej na Galaxy S20 FE

Fotografická výbava je zaujímavá. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 12 Mpx, telefoto je s 8 Mpx a ultraširoký fotoaparát má 12 Mpx. Výhodnou je až 3-násobný, čisto optický zoom, na ktorý sa dá spoľahnúť.

Galaxy S20 FE robí veľmi dobré fotky, oceňuje video v rozlíšení 4K (30 či 60 fps). A selfie kamera tu má až 32 Mpx. Je evidentné, čo si fanúšikovia prajú. Krásne selfie fotografie a video v 4K s 30 či 60 fps. Ale to za podstatne inú cenu, akú má najvybavenejšia vlajková loď Galaxy Note20 5G.

Tieto fotografické vlastnosti sa potom prenášajú aj do rady Galaxy A, samozrejme s ústupkami závislými od ceny telefónu.

Displej

Displej je pre mňa druhá najdôležitejšia vec, ktorú si na smartfóne všímam. Galaxy Note20 Ultra má úžasný displej, je to SuperAMOLED 2× s mimoriadne tenkými rámčekmi a zakrivenými hranami. Pomer plochy displeja k celkovej prednej ploche je 91,7 %. Dostalo ma hlavne rozlíšenie tohto displeja – až 1440 × 3088 bodov je super na sledovanie toho, čo ste odfotili a tiež je tu adaptívna obnovovacia frekvencia. To znamená 60 Hz je pri sledovaní statického obrazu (to šetrí batériu) a 120 Hz v prípade rýchlo sa meniaceho obrazu, napr. pri hrách. Displej je chránený novým ochranným sklom Corning Gorilla Glass Victus. Je to OLED displej a rád na ňom používam režim Always-On na zobrazenie času a informácie o prijatých SMS a mailoch. Menší telefón, Galaxy Note20 (806,70 eur) má plochý displej s uhlopriečkou 6,7 palca.

Displej v prípade telefónu Galaxy S20 FE je plochý. Je teda evidentné, čo si ľudia želajú. Jeho uhlopriečka je 6,5 palca a rozlíšenie 1080 × 2400. Rámiky okolo displeja sú o niečo väčšieho ako v prípade Galaxy Note20 alebo S20, konkrétne pomer displeja k celkovej prednej ploche je u Galaxy S20 FE 84,8 %. Podstatné však je, že je to stále Super AMOLED displej.

Pero S Pen a (nielen) poznámky

Áno, patrím medzi ľudí, ktorí ešte vedia písať rukou poznámky a preto jeden z dôvodov, prečo som si ako hlavný smartfón vybral Galaxy Note20 Ultra patrí aj to, že vo svojom vnútri obsahuje pero. Ním sa píšu poznámky na displej veľmi jednoducho. Stačí ho vybrať z telefónu a hneď sa objaví prostredie na písanie poznámok. Telefón pritom ani nemusíte zapínať, písať sa dá aj na vypnutý čierny displej.

Galaxy Note20 Ultra a písanie poznámok dotykovým perom

Galaxy Note20 Ultra a písanie poznámok dotykovým perom

Pero S Pen má okrem primárnej funkcie písania poznámok aj ďalšie pridružené funkcie. Môžete s ním napr. ovládať prezentácie realizované priamo zo smartfónu a perom listujete medzi slajdami. S Pen funguje aj ako diaľková spúšť, čo využijete napr. pri fotení skupinových selfie fotografií. S týmto perom tiež na diaľku nastavíte zoom v realizovanej fotografii, či prepínate medzi predným a zadným fotoaparátom.

V Galaxy Note20 pribudli nové gestá na ovládanie smartfónu perom (napr. back, home). Podstatné však je, že Samsung má teraz výraznú spoluprácu s Microsoftom a napr. svoj vlastný cloud nahradí riešením od Microsoftu. V prípade rukou a perom S Pen písaných poznámok to znamená ich synchronizáciu s počítačom alebo notebookom s operačným systémom Windows. Poznámky sa tak priamo prenesú do Outlooku alebo OneNote, čo je super.

Okrem textových poznámok máte teraz možnosť aj vytvorenie audio poznámky. Práve audio poznámky sú pritom synchronizované s tým, ako ste vytvárali pomocou S Pen rukou písané poznámky. Okrem toho je tu aj možnosť vyrovnania nakrivo napísaných poznámok. To by malo vytvoriť vo vašich poznámkach väčší poriadok. Poznámky sa dajú exportovať ako PDF alebo PPT súbory a teraz je možné pripomienkovať v Note20 aj PDF súbory.

Technológia 5G

Vybrané verzie Galaxy S20 a Note20 majú v sebe aj modul pre komunikáciu pomocou 5G. Ale 5G komunikácia prichádza aj do rady Galaxy A, konkrétne Galaxy A42 má tiež modul pre 5G a jeho cena je len okolo 242 eur.

Ak sledujete dianie na našej stránke, určite viete, že sieť 5G sa na Slovensku intenzívne pripravuje (Orange, O2, 4ka). Domnievame sa, že začiatok budúceho roka bude na Slovensku v znamení tejto sieti a treba byť pripravení. S novými telefón Galaxy takí budete. Sieť 5G pritom prináša jednak vyššiu rýchlosť v mobilnej dátovej sieti a tiež sa radikálne skracuje oneskorenie, čo oceníte napr. pri hrách. Sieť 5G celkovo zmení to, ako vnímame internet, ako zažívame sledovania videa, ako sa hráme a zdieľame obsah.

O ďalších vlastnostiach telefónov Galaxy od Samsungu budeme informovať v  ďalších článkoch.

Tento článok je spoluprácou so spoločnosťou Samsung Electronics Czech and Slovak.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.