Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Množstvo Slovákov sa už pustilo v predstihu do predvianočného nakupovania. Posledné mesiace roka bývajú spravidla najsilnejším a najziskovejším časom pre obchodníkov. Na druhej strane je zase obdobie pred blížiacimi sa Vianocami jedným z najnáročnejším pre domáce rozpočty. Pozor si treba dať na to – koľko, za čo a z akých zdrojov miniete nemalú sumu z rodinnej kasy, aby sa vaše nákupy zbytočne nepredražili. Spoločnosť Home Credit prináša niekoľko praktických informácií.  

Pre mnohých Slovákov nie je ničím výnimočným mať všetky darčeky nakúpené niekoľko týždňov pred sviatkami, aby sa vyhli zhonu a stresu pred Vianocami. Ľudia v snahe obdarovať čo najviac blízkych a dopriať rodine čo najštedrejšie sviatky s množstvom dobrôt, nápojov či bohatej výzdoby musia často hlboko načrieť do rodinnej kasy. Pred tým, ako sa pustia do nakupovania, by si mali zodpovedať niekoľko dôležitých otázok.                

Aké darčeky a komu ich kúpiť? Treba si dobre zvážiť svoju aktuálnu finančnú situáciu a rozmyslieť si, či budete  nakupovať darčeky len pre najbližších členov rodiny alebo aj pre blízkych priateľov či vybraných kolegov. Taktiež to, či im je nutné kupovať luxusnejší tovar za stovky eur, alebo im postačia aj drobnosti, ktoré však dokážu urobiť radosť.

Kde nakupovať? Aj vplyvom koronavírusu sa v uplynulom období veľká časť nákupov presunula z kamenných obchodov do online priestoru, kde je nakupovanie jednoduchšie a rýchlejšie. Na internete sa dnes dá kúpiť prakticky čokoľvek a pokiaľ si niekto vyslovene nepotrebuje každý darček naživo poriadne prezrieť a ohmatať v tradičnom obchode, na webe sa dá jeho cena porovnať vo viacerých obchodoch a kúpou toho najlacnejšieho môžete ušetriť aj desiatky percent z hodnoty nákupu.

Odkiaľ na to vziať peniaze? Aj v tomto prípade sa odporúča dobre zhodnotiť to, v akej finančnej kondícii sa vaša rodina práve nachádza a aké máte vyhliadky na najbližšie mesiace. To platí hlavne pre tých, ktorým na predvianočné nakupovanie nebude stačiť bežná mesačná výplata alebo nemajú na túto príležitosť odložené peniaze bokom. Nakupovať sa dá aj výhodne na splátky či dohodnúť sa s blízkymi a počkať si až na povianočné výpredaje.                

„Základné pravidlo, ktoré radíme ľuďom je, aby sa na Vianoce nezadlžovali. Ak ale bude obdarovaný človek vysnívaný darček používať dlhšiu dobu, ako bude splatený, je to samozrejme možné. V súčasnosti existuje aj niekoľko úverových produktov, ktoré ponúkajú nulové splátky. Kreditná karta, ak sa dobre používa a načas sa splácajú minuté peniaze, je často výhodnejšia a prináša aj množstvo ďalších výhod a zliav. Ďalšou obľúbenou službou je buy now pay later, ktorá, ako už názov napovedá, umožňuje zaplatiť za zakúpený tovar neskôr. Ak človek využíva niektorý z úverových produktov, mal by si však vopred spočítať, či rozdiel medzi jeho mesačným príjmom a výdavkami pokryje výšku splátky,“ radí Miroslav Zborovský, ombudsman klientov spoločnosti Home Credit. 

Nakupovanie online má množstvo výhod, pozor však na bezpečnosť

Ďalšou nespornou výhodou nakupovania cez internet je to, že akýkoľvek kúpený tovar môžete bez udania dôvodu  jednoducho vrátiť alebo vymeniť. Internetové obchody poskytujú aj rôzne spôsoby platby, od dobierky, cez bankový prevod, až po platbu kartou alebo nákup na splátky. Ľudia by však mali byť pri nakupovaní online opatrní, minimálne tak, ako keď nakupujú v kamenných obchodoch a chránia si tu fyzicky údaje z platobnej kary. „Pri nákupoch na webe by ste nemali zadávať čísla kreditných kariet a PIN kódy do webových odkazov alebo ich posielať emailom. Potvrdzovanie všetkých platieb v mobilnej aplikácii pomocou biometrických údajov je bezpečnejšie a jednoduchšie. Mali by ste si  skontrolovať, či nakupujete v overenom e-shope, t. j. na stránke, ktorá je zabezpečená zámkom. Nikdy si neukladajte údaje o kreditnej karte v internetovom obchode na účely budúcich nákupov a vždy radšej kartu vyplňte znova. Dôležité je tiež pravidelne aktualizovať operačné systémy a antivírusové programy v počítači a mobilných telefónoch a pravidelne kontrolovať prehľady transakcií na karte,“ dopĺňa Miroslav Zborovský zo spoločnosti Home Credit.

Keď už sa rozhodnete pre pôžičku, pri výbere jej poskytovateľa by ste mali brať do úvahy tieto faktory:

  • požadujte otvorené a konkrétne informácie o všetkých nákladoch (nielen o úrokoch a poplatkoch, ale aj o iných výdavkoch, vrátane pokút a poplatkov súvisiacich s prípadným nesplácaním)
  • jednoduché dojednanie a zrozumiteľná zmluva, v ktorej nie sú žiadne nezodpovedané otázky                 
  • sledujte celkové náklady na úver (tzv. RPMN), overte si, koľko celkovo zaplatíte
  • opýtajte sa, či budete splácať istinu od prvej splátky

Značky: