V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie úplne nové alebo aktualizované nástroje a hry pre platformy Android, iOS a Windows 10, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali.

Microsoft Pix

_logo_web2016_8_nowatNedávno sa na trhu objavil nový nástroj na fotenie s názvom Microsoft Pix. Aplikácia je aktuálne dostupná iba pre iPhone, v pláne je verzia pre platformu Android. Aplikácia je alternatívou k systémovému fotoaparátu a hoci sme voči takýmto nástrojom väčšinou skeptickí, Pix sme si obľúbili.

Hlavná výhoda aplikácie spočíva v tom, že je maximálne jednoduchá. Neponúka žiadne nastavenia s výnimkou zapnutia a vypnutia živých fotiek. Pri fotení si dokonca ani blesk nenastavíte, ten si môžete zapnúť iba pri natáčaní videa. Aplikácia sa teda stará o všetko, je to absolútna „automatika“.

Väčšina konkurenčných nástrojov tohto typu sa zameriava hlavne na sprístupňovanie rôznych profesionálnych nastavení, ako je expozícia, zaostrenie, ISO a ďalšie parametre, ktorým väčšina obyčajných používateľov aj tak nerozumie. Prístup Microsoftu je iný a v podstate jedinečný. Nič s podobným konceptom tu zatiaľ nie je. Pix je utilita, ktorej cieľom je zjednodušiť a urýchliť proces fotenia, nie komplikovať ho – aj keď s dobrým zámerom. A hlavne, vytvoriť lepšie fotky bez námahy. A o to predsa používateľom ide.

Je zrejmé, že tento koncept nebude vyhovovať každému. Aj v redakcii často preferujeme systémové aplikácie na fotenie, pretože tie obvykle ponúkajú najlepšiu kvalitu fotiek. Pix sme si však obľúbili, a to z toho dôvodu, že vo väčšine prípadov dokáže naozaj vytvoriť lepšie fotky. Koncept aplikácie je jednoduchý – po zapnutí a aktivovaní hľadáčika automaticky ukladá snímky do dočasnej pamäte. Tieto dáta potom skombinuje s fotografiou, ktorú vytvoríte stlačením spúšte a pre zdokonalenie výsledku ešte zachytí aj niekoľko snímok po uložení fotografie.

microsoft_pix_web2016_8_nowat

Pokiaľ fotíte statickú scénu, veľa rozdielov si nevšimnete. Avšak napr. na tlačových konferenciách sme často ocenili to, že aplikácia disponovala spomenutými dátami a dokázala vytvoriť lepšiu výslednú fotografiu. Povedzme, že sme stlačili spúšť v momente, keď prednášajúci človek hýbal rukami. V prípade systémovej aplikácie by bola táto fotka asi nepoužiteľná, pretože jeho mimika by bola rozmazaná. Avšak Pix skombinoval dáta so snímkami, ktoré dočasne ukladal do pamäte a výsledkom bola ostrá fotografia s výrazom prednášajúceho pol sekundu pred našim fotením. Aplikácia ponúka aj jednoduchú možnosť porovnania finálnej fotky s tým, čo ste vy manuálne odfotili.

Pix každú fotografiu takisto optimalizuje z hľadiska farby teplôt, nastavenia jasu a ďalších parametrov, takže by ste mali získať najlepší možný výsledok. Väčšinu času to funguje dobre, ale niekedy sa objavia menšie problémy. Aplikácia má napr. problémy, ak fotíte vo vnútri budovy proti svetlu. Expozíciu nechce zbytočne presvetľovať, čo sa prejaví na tmavej fotke. Bez ohľadu na to, Pix si získal našu pozornosť.

Google Play

Prisma

prisma_logo_web2016_8_nowat

Pokiaľ ste si už zvykli na aplikácie typu Instagram, ktoré ponúkajú množstvo filtrov na úpravu fotiek, vyskúšajte novinku menom Prisma. Tá vás svojou komplexnosťou určite prekvapí. Prisma je dostupná pre zariadenia so systémom iOS a Android. Aplikácia ponúka viac ako 35 filtrov, tie však aplikuje na fotografie pomocou výpočtového výkonu v cloude. V praxi to znamená, že musíte byť pripojení do internetu. V opačnom prípade si fotku neupravíte.

prisma_web2016_8_nowat

Pri pohľade na upravené fotografie je však nutnosť byť online pochopiteľná. Toto nie sú filtre, ktoré zmenia iba teplotu farieb na vybraných miestach fotografie. Prisma mení štruktúru celej fotografie a výsledok pripomína skôr umelecký obraz ako fotku, na ktorú ste aplikovali nejaký filter. Práve z tohto dôvodu je aplikácia hitom, nič podobné tu ešte nebolo. Odporúčame ju vyskúšať.

Google Play
App Store

Dropbox Paper

dropbox_paper_logo_web2016_8_nowat

Cloudové úložisko Dropbox má novú aplikáciu. Paper je poznámkový blok, ktorý sa od konkurencie typu Evernote, OneNote alebo Google Keep príliš nelíši. Práve so službou od Googlu spája novinku jednoduché rozhranie a základné možnosti. Do poznámky môžete pridať odrážky, zaškrtávacie políčka a základné multimédiá a tým funkcionalita končí. Zabudnite na pokročilé funkcie, aké ponúka napr. Evernote.

paper_web2016_8_nowat

Na druhej strane, v jednoduchosti je sila a Paper má všetko, čo od služby tohto typu očakávame. Poznámky sa synchronizujú v cloude a môžete na nich pracovať dokonca aj s ostatnými používateľmi. Stačí ich pozvať. Paper je dostupný cez web alebo mobilnú aplikáciu pre Android a iOS. Druhá menovaná nebola v dobe prípravy tohto článku dostupná pre Slovensko.

Google Play
App Store

BlackBerry Hub+ Services

blackberry_logo_web2016_8_nowat

Túto aplikáciu by nemal prehliadnuť žiaden milovník značky BlackBerry. Známy výrobca biznis telefónov sa prispôsobuje aktuálnym trendom a aj preto je BlackBerry PRIV (dostal sa na trh koncom minulého roka) zariadením so systémom Android. Spoločnosť sa však rozhodla, že služby, ktoré vyvinula pre potreby Androidu, sprístupní aj konkurenčným telefónom. A práve aplikácia BlackBerry Hub+ Services je tým nástrojom, ktorý vás odkáže na ostatné služby a umožní spravovať konto.

blackberry_web2016_8_nowat

Pomocou BlackBerry Hub+ Services si tak môžete stiahnuť oficiálny kalendár, emailového klienta alebo správcu hesiel od BlackBerry. Aplikácie sú dostupné počas prvých 30 dní zadarmo. Následne sa môže používateľ rozhodnúť, či si aktivuje mesačné predplatné s poplatkom 0,99 eura alebo bude používať služby s občasným zobrazením reklamy. Prémioví používatelia získajú aj ďalšie nástroje. Pokiaľ ste teda v minulosti používali BlackBerry telefóny, túto aplikáciu určite neprehliadnite.

App Store

Flytube

flytube_logo_web2016_8_nowat

iPady majú výbornú vlastnosť – operačný systém iOS 9+ umožňuje využívať multitasking. To sa prejavuje aj tak, že môžete sledovať video v malom okne a popritom používať ďalšie aplikácie. Nástroj Flytube prináša rovnaký koncept do sveta Androidu. YouTube videá totiž prehráva v samostatnom okne, ktoré sa akoby „vznáša“ nad zvyškom obrazovky.

flytube_web2016_8_nowat

V praxi to znamená, že počas sledovania videa môžete surfovať internetom, pozerať Facebook alebo odpisovať na email. Aplikácia je dostupná bezplatne a v základnej verzii umožňuje presunúť okno s videom. Za malý poplatok je možné odomknúť nastavenie veľkosti okna.

App Store

Fabula

fabula_logo_web2016_8_nowat

Fabula je aplikácia, ktorú možno definovať ako Netflix, resp. Spotify v knižnom svete. V praxi to znamená, že ak si službu predplatíte, získate prístup k viac ako 12-tisíc knihám, ktoré môžete čítať bez obmedzení. Cena služby je 9,99 eura mesačne, takže ak každý mesiac prečítate minimálne jednu knihu, môže sa to oplatiť.

Fabula je od augusta dostupná aj na Slovensku. Aktuálne ponúka viac ako 130 kníh v slovenčine a každý mesiac pribudne minimálne 10 nových titulov. Pokiaľ ovládate aj cudzie jazyky, k dispozícii je už spomenutých 12-tisíc kníh.

fabula_web2016_8_nowat

Samotná aplikácia má prehľadné rozhranie, ktoré je rozdelené do niekoľkých častí. Najdôležitejšia je sekcia knižnica, kde sa zobrazujú rozčítané knihy. Ďalšia sekcia vám uľahčí výber kníh na čítanie, ponúka odporúčania z jednotlivých žánrov. Knihy je možné uložiť aj do offline režimu.

Google Play
App Store

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit