V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje a hry pre platformy Android, iOS a Windows 10, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali.

Super Mario Run

Od doby Pokémon GO nebolo okolo žiadnej aplikácie také veľké haló, ako práve v prípade Super Mario Run. Hra sa s veľkou pompéznosťou objavila na platforme iOS a Apple jej venoval nevídanú reklamu. Prvýkrát umožnil zaregistrovať záujem o stiahnutie nejakej aplikácie, takže hra svietila v App Store už tri mesiace pred jej reálnym uvedením. A keď sa dostala na trh, okupovala všetky hlavné reklamné banery. Nevídané.

Fenomén však spľasol oveľa rýchlejšie ako v prípade Pokémonov. Množstvu hráčov stačilo vyskúšať aplikáciu počas piatich minút a hneď im bolo jasné, že tadiaľto cesta nevedie. Nie že by bola Super Mario Run zlá hra. To nie. Je však prispôsobená potrebám mobilných zariadení, a to znamená, že ovládanie sa obmedzuje na prst jednej ruky, pretože Mario beží automaticky. Takisto to znamená, že kto čaká klasickú hrateľnosť, akú Mario ponúka na konzolách spoločnosti Nintendo, ostane sklamaný.

Super Mario Run je v jadre dobrá mobilná hra. Neprináša však nič nové a nekonečných behačiek nájdete na mobilných zariadeniach množstvo a niektoré sú aj v lepšej kvalite. Len nemajú legendárneho herného hrdinu ako hlavného protagonistu a preto nepútajú toľko pozornosti. Hra stojí za stiahnutie a vyskúšanie. Či vás však osloví natoľko, aby ste si kúpili plnú verziu za 10 eur, to je už druhá vec – zvlášť, keď hru dokážete dokončiť do dvoch hodín a následne zaujme iba náročnejších hráčov, ktorí sa chcú neustále zlepšovať opakovaným hraním tých istých úrovní.

Google Play

Amazon Prime Video

Na Slovensku máme ďalšiu videoslužbu, ktorá spadá do kategórie video na požiadanie. Amazon Prime Video je konkurentom pre služby Netflix a HBO GO a jej princíp spočíva v tom, že za mesačný poplatok umožňuje prístup ku knižnici TV seriálov a filmov.

Podobne ako konkurencia, aj Amazon Prime Video chce zaujať najmä exkluzívnym obsahom. Amazon produkuje seriály The Man in the High Castle, Mozart in the Jungle alebo Bosch. Najväčším ťahákom je však jednoznačne TV relácia The Grand Tour, ktorá je duchovným nástupcom relácie Top Gear a sledovať ju môžete iba na Amazone. Knižnica filmov obsahuje najmä staršie kinohity, noviniek je málo.

Službu môžete sledovať prostredníctvom webového rozhrania alebo cez mobilné aplikácie pre iOS a Android. Aplikácia ponúka klasickú funkcionalitu, ničím výrazne neprekvapí. K dispozícii je nastavenie kvality prehrávania videa ako aj offline režim pre vybraný videoobsah. Takisto si môžete nastaviť, či aplikácia môže využívať aj mobilné dáta alebo iba Wi-Fi pripojenie.

Amazon Prime Video môžete vyskúšať na 7 dní zadarmo, následne budete platiť mesačný poplatok 2,99 eura mesačne. Táto akciová cena platí počas prvého polroka, potom sa zvýši na štandardnú cenu 5,99 eura. V porovnaní s konkurenciou však zamrzí slabšia podpora veľkých obrazoviek. Služba nepodporuje Chromecast a neponúka ani aplikáciu pre herné konzoly či Android TV / Apple TV.

Google Play
App Store

N26

O banke NUMBER26 sme písali v našom magazíne pred rokom. Odvtedy sa však udialo niekoľko podstatných zmien. Banka sa osamostatnila, premenovala a výsledkom je aj nová mobilná aplikácia N26. Tá funguje rovnako ako pred rokom a opäť chválime vynikajúci dizajn a intuitívne používateľské rozhranie. Páčia sa nám aj nástroje, vďaka ktorým môžeme rýchlo uzamknúť platobnú kartu, aby sa nedala zneužiť alebo obmedziť jej používanie v konkrétnych situáciách – môžete si nastaviť, či sa môže / nemôže karta používať v zahraničí, pre potreby platieb cez internet alebo pre výber z bankomatov.

Z pohľadu bežného používateľa sa však veci skomplikovali a N26 už nie je také lákadlo ako pred rokom. Na otvorenie účtu cez aplikáciu vám už nestačí slovenský občiansky, banka bude vyžadovať pas. Účet je síce zadarmo, avšak za bankovú kartu si N26 účtuje mesačný poplatok vo výške 2,90 eura a už ani neponúka neobmedzený výber z bankomatov zadarmo na celom svete.

Google Play
App Store

Gboard

Klávesnica Google je najnovšie dostupná aj pre zariadenia so systémom iOS. Nazýva sa Gboard a Google túto zmenu názvu aplikoval aj v prípade aplikácie pre Android. V obchodoch už teda nehľadajte Klávesnicu Google, ale Gboard.

V prípade aplikácie pre Android sa toho veľa nezmenilo a jedinou výraznejšou novinkou je zakomponovanie vyhľadávača Google priamo do aplikácie. Túto novinku si všimnete v ľavom hornom rohu klávesnice. Pomocou Google widgetu môžete vyhľadávať informácie, a to aj bez nutnosti opustiť aktívnu aplikáciu. Popravde, funkciu zatiaľ výraznejšie nepoužívame.

Aplikácia pre iOS vyzerá totožne ako tá pre Android. Aktuálne však podporuje iba pár základných jazykov, zvyšné sú v príprave. Vrátane slovenčiny. Google widget však v tomto prípade vyhľadáva aj obrázky a GIF súbory, čo môže byť užitočná vlastnosť. Taktiež nechýba podpora písania pohybom prsta a v tomto smere je Gboard výborný nástroj. Už len počkať na podporu nášho jazyka.

Google Play
App Store

File Commander

File Commander je výborný správca súborov pre Android. Na aplikácii oceňujeme najmä prehľadné používateľské rozhranie, čo nie je vždy samozrejmosťou v tejto kategórii nástrojov. Nechýbajú ani pokročilé funkcie, ako je možnosť priradiť cloudové úložiská, takže v telefóne nemusíte mať nainštalované 4 aplikácie, ale iba jednu.

Správca súborov taktiež ponúka prehľadné rozdelenie jednotlivých súborov podľa kategórií (obrázky, hudba, videá, dokumenty atď.), rýchly prístup k prevzatým súborom a ďalšie funkcie, ktoré sú vo väčšine prípadov štandardnou súčasťou konkurenčných nástrojov.

Aplikácia však poteší tzv. Zabezpečeným režimom, ktorý umožňuje šifrovať vybrané zložky a súbory, prípadne ich schovať, aby sa k nim nedalo dostať pomocou inej aplikácie. Nechýba ani zabudovaná podpora archívov, či jednoduché posielanie súborov z počítača v rámci lokálnej siete.

File Commander je k dispozícii zadarmo, niektoré pokročilé funkcie však získate až po kúpe prémiovej verzie za jednorazový poplatok.

App Store

MasterCard Nearby

Koncept tejto aplikácie je výborný. Ide o databázu bankomatov a predajných miest, kde môžete použiť platobné karty MasterCard pre výber hotovosti alebo pri platení. Aplikácia dokonca obsahuje aj informácie, kedy sú bankomaty otvorené (ak nie sú dostupné 24/7) a či sa pri výbere hotovosti účtuje nejaký poplatok, prípadne či obchodník podporuje bezkontaktné platby.

Realizácia aplikácie je však trochu horšia. iOS verzia ako tak ujde a hoci obsahuje zopár nedostatkov, vyzerá moderne a dá sa pohodlne používať. Android verzia by si však zaslúžila výrazne vylepšiť, rozhranie pôsobí zastarene a aplikácia nepodporuje ani také základné funkcie, ako je automatické lokalizovanie používateľa. Nehovoriac o pomalom načítavaní údajov. Ak máte iPhone, aplikáciu odporúčame vyskúšať, môže byť niekedy užitočným pomocníkom – nielen na cestách, ale aj vo vašom domovskom meste, keď potrebujete nájsť najbližší bankomat bez ohľadu na banku. Android verzia je však aktuálne zle použiteľná.

Google Play
App Store

Bear

Aplikácia Bear bola ohodnotená spoločnosťou Apple ako jedna z najlepších za uplynulý rok. Pre niekoho môže byť táto informácia prekvapením, nakoľko Bear je v podstate iba poznámkovým blokom, akých je na trhu viac než dosť. Aplikácia však zaujme najmä pekným dizajnom a možnosťami prispôsobenia. Môžete si upraviť farebné témy atď.

Ak ste v minulosti skúšali niektoré konkurenčné nástroje ako OneNote, Evernote alebo Google Keep a teraz chcete vyskúšať niečo úplne nové a atypické (a máte iPhone), Bear vás môže nadchnúť. My sme však neprišli na to, čo presne Apple upútalo natoľko, že Bear vyhlasuje za jednu z najlepších aplikácií roka 2016. Precízne spracovanie a cit pre elegantný dizajn jej však nemožno uprieť.

Google Play

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit