Smartfón ako náhrada za počítač?

Používatelia iba pred pár rokmi začali smartfóny považovať za svoj primárny (osobný) počítač, z ktorého vybavia takmer všetky dôležité úkony rovnako, ako zo svojho stolového počítača. Je potrebné sa však pozrieť trochu viac do minulosti, pretože smartfóny sú tu s nami už poriadne dlho. Pokiaľ by sme to preniesli na počítanie ľudských rokov, tak niektoré sú už dávno dospelé.

Aby sme si to v skratke pripomenuli, čo sa vlastne udialo, vizualizácia z kanála Data is Beautiful na YouTube nám to prehľadne pripomenie. Zmapované sú vzostupy a pády populárnych OS za posledných dvadsať rokov. Za asi najväčšiu “tragédiu” by sme mohli označiť raketový štart a rovnako rýchly pád OS Symbian.

Počas rokov sa pomerne dobre darilo aj PalmOS, ktorý neskôr prevalcoval neslávne známy Symbian. V posledných rokoch si dominanciu udržiava Android s takmer stabilným trhovým podielom 85 %, pričom na druhom mieste sa nachádza iOS s približne 10 %. Svoje stabilné miesto si so 4 % udržiava aj KaiOS. Štvoricu uzatvára už takmer mŕtvy Windows Mobile s 0,01 % podielom.

Krátky prehľad históriou operačných systémov smartfónov si môžete pozrieť vo videu nižšie. Je sa naozaj na čo pozerať a spomínať:

Zdroj: YouTube

Prečítajte si aj:

KaiOS sa stáva tretím najpoužívanejším operačným systémom pre telefóny

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.