Prehliadač rešpektuje viac vášho súkromia ako Chrome.

To ale nebude hlavný dôvod, prečo si ho používatelia obľúbili, resp. prečo ho používajú. Jednou z hlavných príčin bude to, že ho skrátka máte v operačnom systéme a Microsoft vám o ňom dá vedieť. Jeho inštalácia a zavedenie používania sa podobá inštalácii Internet Exploreru 4 do Windows 95. Server Windows Latest prichádza s detailnejším pohľadom, ktorý pochádza zo serveru StatCounter.

Kým takto pred rokom mal prehliadač Edge s jadrom Chromium (také ako má Google Chrome, Vivaldi alebo napríklad Brave) podiel 0,57 % (ešte marec 2020) tak v marci 2021 to bolo 8,03 %. Je to raketový nárast, čím sa prehliadaču podarilo dobehnúť Firefox.

Zatiaľ je však stále najpoužívanejším prehliadačom Chrome s aktuálnym podielom 64,14 %, na druhom mieste je Safari s podielom 10,11 % a nasledujú práve zmienený Edge a Firefox. Na trhu máte aj iné prehliadače, no tie nemajú zatiaľ výraznejší podiel ani nárast používateľov.

Tip pre vás:

Ak chcete čo najviac zabezpečiť vaše súkromie, odporúčame prehliadač Brave. Ten podporuje aj Tor siete a nepotrebujete inštalovať Tor Browser. V prehliadači Brave sa dajú používať všetky funkcie, ako ich poznáte z Chrome, no posiela o vás menej údajov. Prakticky sa nedá o súkromí ani len trochu hovoriť, ak používate Chrome.

edge vs firefox chart

StatCounter | Zoskupené od Windows Latest

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Windows končí s prehliadačom Edge

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.