O tejto funkcii sme už počuli, avšak iba zo zostáva pre Insiderov.

Teraz je integrálnou súčasťou systému a to konkrétne verzie 2004, teda májovej aktualizácie 2020. Pri obnove systému máte stále niekoľko možností.

Klasická je, že sa vrátite do bodu obnovenia, to však nie je úplne štandardná obnova systému. Väčšinou sa k tomuto bodu vraciate pre softvérové problémy s ovládačmi hardvéru alebo po inštalácii problémov aplikácie.

Pri obnove systému sa dá vrátiť systém do jeho výrobného stavu. Teda do stavu, aký ho pripravil výrobca so svojim obrazom. Teraz už ale netreba využívať len systém, ktorý je na disku (táto partícia nie je v Prieskumníkovi vidieť). Využiť môžete stiahnutie systému priamo z internetu. Samotný obraz má okolo 4 GB, tak ako klasické ISO obrazy dostupné cez stránku podporu Microsoftu.

cloud install windows

Na obrázku je vidieť, že pri pokuse o obnovu systému pribudla možnosť stiahnuť systém cez internet, čo môže byť záchrana pre mnohých používateľov. Napríklad tých, ktorí si disk rozdelili po svojom a cez špecializovaný nástroj na správu diskov zmazali oddiel s inštalačnými dátami systému, ako ho tam nahral výrobca.

Prečítajte si aj:

Najnovší Windows 10 tu máme 3 týždne. Prichádzajú prvé problémy

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.