Nové riešenie sa spolieha na miniatúrne prvky, ktoré sú vyvinuté tak, aby lámali svetlo v ľubovoľnom smere.

Pokým sme pred rokmi používali množstvo zariadení s veľkými elektronickými súčiastkami, za ostatných pár rokov sme mohli sledovať ich výrazné zmenšovania. Výskumníci z Princetonskej a Washingtonskej univerzity najnovšie vyvinuli zobrazovací systém, ktorý sa spolieha na technológiu nazývanú metasurface.

Pozostáva z 1,6 milióna stĺpikov a dá sa vyrábať podobne ako počítačový čip. Každý stĺpik funguje ako optická anténa, prijíma svetlo, formuje optickú vlnoplochu a potom sa vďaka AI algoritmom docieli vysokokvalitný obraz. Toto riešenie tak dokáže nahradiť klasické fotoaparáty. Bežné fotoaparáty naopak používajú zložité plastové alebo sklenené objektívy, cez ktoré prechádza svetlo priamo na senzor. 

Metasurface fotoaparátZdroj: GSMArena
Výsledky starších technológií v porovnaní s novým metasurface fotoaparátom (druhý stĺpec napravo) a klasickým fotoaparátom s objektívom (napravo)

Inovácia spočíva v dosiahnutí vyhovujúcej konštrukcie stĺpikov a vo vývoji správneho algoritmu spracovania signálu, ktorý dokáže vytvoriť skutočne kvalitný farebný obraz. To zvýšilo výkon kamery v podmienkach prirodzeného svetla, na rozdiel od predchádzajúcich metasurface kamier, ktoré vyžadovali čisté laserové svetlo laboratória alebo iné ideálne podmienky na vytváranie vysoko kvalitných snímok. Očakáva sa, že toto riešenie si nájde uplatnenie predovšetkým v medicíne, čoho dôsledkom budú menej invazívne zákroky

Výroba metasurface je založená na nitride kremíka, čo umožní jeho rýchlu výrobu. V konečnom dôsledku bude aj lacnejšia ako výroba klasických fotoaparátov. Odborníci si myslia, že tento prelomový objav otvorí dvere celkom novým konštrukčným možnostiam, ktoré budú aplikované v blízkej budúcnosti.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.