NAS server nemusí nutne znamenať veľkú a hlučnú skriňu. Model QNAP QG-103N sa pohodlne zmestí do vrecka.

51uCMt32UaL._SL1200_nowat

Tým, že ide o mobilné riešenie, výrobca pridal prakticky očakávané funkcie. Okrem NAS servera je to zároveň powerbanka s kapacitou 3000 mAh. Tento akumulátor sa zároveň stará aj o beh Access Pointu a poslúži na jedno nabitie mobilného telefónu. Na tele je displej, ktorý informuje o aktuálnej IP adrese NASka, tiež aj stavu akumulátora a počte pripojených zariadení.

Vzhľadom na internú kapacitu 32 GB tu uvidíte aj stav úložiska. Rozšíriť ho môžete o jednu SDXC kartu do kapacity 64 GB. K USB 3.0 portu môžete pripojiť napríklad externý disk. Výhodou tohto riešenia je aj to, že na cestách sa dá toto zariadenie pripojiť k hotelovej LAN sieti a odtiaľ si viete ďalej distribuovať Wi-Fi signál pre vaše zariadenia. V prípade, že potrebujete z toho celého využiť len powerbanku, je na tele prepínač. Nebudete tak behať po meste so zapnutým Wi-Fi hotspotom.

qnap_scr

Špecialitou je aj prepracované rozhranie, ktoré má síce redukované možnosti oproti veľkým NAS serverom, no vo svojej podstate získavate všetko potrebné. Teda prehľad o stave úložiska, akumulátora, Wi-Fi konektivite a na grafe môžete sledovať aktuálny dátový prenos. Nechýbajú ani režimy na tzv. USB tethering na prepojenie s Android, iOS alebo 3G modemom. Nastavenie hesla na Wi-Fi, rozsah IP adries, sieťovú adresu zariadenia ako aj heslo do jeho rozhrania si nastavíte na jednej obrazovke. Žiadne prepínanie v zložitom webovom rozhraní.

Cena: 121 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.