Takto pokročilé prepojenie notebooku a Android smartfónu neponúka žiadne iné zariadenie so systémom Windows 10.

Notebooky Huawei MateBook ponúkajú atraktívnu výbavu vzhľadom k cene, vysoký výkon aj elegantný dizajn. V konkurencii ostatných Windows 10 notebookov sa však odlišujú najmä pokročilými funkciami prepojenia so smartfónmi Huawei.

Prepojenie oboch zariadení značky Huawei zabezpečuje funkcia Huawei Share. Tú je možné aktivovať veľmi jednoducho – stačí mať aktivovanú funkciu NFC v telefóne a priložiť ho k MateBooku, k nálepke Huawei Share.

Huawei Share pre PC ponúka viacero funkcií. Tie sa môžu mierne odlišovať v závislosti od toho, ktorý MateBook a Huawei smartfón používate. My sme pre účely tohto článku používali dvojicu Huawei MateBook X Pro 2020 a Huawei P40 Pro a využili sme tieto funkcie:

  • prijatie hovoru a telefonovanie, prípadne uskutočnenie videohovorov z telefónu, použitím mikrofónu, reproduktorov a webkamery MateBooku
  • odpisovanie na správy a používanie Android aplikácií cez zrkadlenie obrazovky telefónu v MateBooku
  • kopírovanie a prenášanie textu a fotiek medzi MateBookom a smartfónom
  • otvorenie súboru v smartfóne pomocou balíka Office v počítači, vykonanie úprav a automatické uloženie upraveného súboru v smartfóne
  • rýchly bezdrôtový prenos fotiek zo smartfónu do MateBooku
  • vzdialené aktivovanie zdieľania internetu zo smartfónu bez toho, aby sme museli s telefónom akokoľvek manipulovať
Huawei MateBook prepojenie so smartfónom

Reálnou pridanou hodnotou notebookov MateBook je prepojenie s Huawei smartfónmi

Stačí iba krátky dotyk

Najlepšie na prepojení MateBooku s Huawei smartfónom je to, ako to jednoducho funguje. Základom je program PC Manager, ktorý je predinštalovaný v každom Huawei notebooku. Tento softvér umožňuje kontrolu a aktualizáciu ovládačov v počítači a zároveň zabezpečuje komunikáciu s telefónom.

Na prepojenie Huawei smartfónu s MateBookom stačí iba krátky dotyk. Telefón s aktivovaným NFC priložíte k nálepke Huawei Share vedľa touchpadu notebooku a razom sa spustí párovanie oboch zariadení. Ak ste doteraz zariadenia nespárovali, objaví sa okno, ktoré bude vyžadovať potvrdenie spárovania. V opačnom prípade sa na obrazovke notebooku zobrazí okno s obrazovkou vášho smartfónu.

Huawei MateBook X Pro 2020 a prepojenie so smartfónom Huawei P40 Pro

Huawei MateBook X Pro 2020 a prepojenie so smartfónom Huawei P40 Pro. Rýchly prenos fotiek zo smatfónu do notebooku

Prostredníctvom tohto okna môžete ovládať váš smartfón a to bez toho, aby ste ho museli držať v ruke. Môžete prijať a vybaviť telefonický hovor použitím mikrofónu a reproduktorov počítača, môžete odpísať na správu alebo reagovať na videohovor, napr. v službe WhatsApp. Je to praktické, keďže nemusíte prerušiť svoju prácu alebo telefón odpojiť od nabíjačky, ak ho práve nabíjate. Takisto môžete spustiť ľubovoľnú aplikáciu z vášho smartfónu a ovládať ju cez MateBook.

Funkcia Multiscreen, ako sa nazýva zrkadlenie obrazovky smartfónu, je aktuálne dostupná iba v rámci jedného okna. V blízkej budúcnosti však budete môcť zrkadliť dve až tri okná s Android aplikáciami na obrazovke MateBooku súčasne.

Huawei MateBook X Pro 2020

Huawei MateBook X Pro 2020

Dve zariadenia, jeden svet

Prepojenie MateBooku a Huawei smartfónu nekončí zrkadlením obrazovky telefónu v počítači. Prepojením oboch zariadení sa vytvorí jeden svet, ktorý využíva potenciál funkcií systému Windows, ako je kopírovať/vystrihnúť/prilepiť či drag and drop prenos dát.

Scenárov, v rámci ktorých je možné využiť tieto funkcie, je niekoľko. My v redakcii napríklad využívame systémovú aplikáciu Poznámky na tvorbu poznámok počas tlačových konferencií, keď nemáme k dispozícii počítač. Vďaka prepojeniu MateBooku s Huawei smartfónom nemusíme využívať cloudovú službu na synchronizáciu alebo pristupovať k poznámke cez webový prehliadač – telefón spárujeme s MateBookom, označíme text a ten spôsobom drag and drop prenesieme do Wordu alebo do editora článkov na našom webe. Prípadne použijeme skratky Ctrl + C a Ctrl + V.

Huawei MateBook X Pro 2020 a prepojenie so smartfónom Huawei P40 Pro

Huawei MateBook X Pro 2020 a prepojenie so smartfónom Huawei P40 Pro. Takto funguje prenos textu medzi zariadeniami

Podobným spôsobom je možné prenášať súbory či obrázky. Opäť funguje drag and drop a obrázok si môžete preniesť ako súbor a uložiť v počítači cez Prieskumníka alebo ho priamo vložíte do prezentácie či do dokumentu, ktorý práve upravujete.

Praktické je tiež otváranie dokumentov, ktoré máte uložené v Huawei telefóne alebo ste ich dostali ako prílohu emailu. Na súbor stačí ťuknúť v okne so zrkadlením obrazovky a ten sa otvorí pomocou kancelárskeho balíka v počítači. Po vykonaní potrebných úprav a ich uložení sa zmenený súbor automaticky prenesie do smartfónu.

Huawei MateBook X Pro 2020

Huawei MateBook X Pro 2020

Ďalšie drobnosti, ktoré potešia

Prepojenie MateBooku a Huawei smartfónu ponúka aj ďalšie funkcie, ktoré možnože využijete. Ak máte MateBook s procesorom od Intelu, cez Huawei smartfón môžete aktivovať záznam obrazovky – do vášho telefónu sa následne uloží video, ktoré zobrazuje vašu prácu na počítači. Praktické to môže byť vtedy, keď chcete známemu ukázať, ako má zmeniť nejaké nastavenie v počítači alebo ako si má stiahnuť konkrétny program.

Počas testovania MateBooku X Pro 2020 sme využili aj funkciu vzdialeného spustenia zdieľania internetu z telefónu. Stačí ťuknúť na položku v programe PC Manager a MateBook sa razom pripojí do internetu – s telefónom netreba vôbec manipulovať.

Huawei MateBook X Pro 2020 a prepojenie so smartfónom Huawei P40 Pro

Huawei MateBook X Pro 2020 a prepojenie so smartfónom Huawei P40 Pro. Rýchly prenos fotiek zo smatfónu do notebooku

Praktické je, že priloženie telefónu k nálepke Huawei Share aktivuje rôzne akcie v závislosti od aktuálneho kontextu. Prvé priloženie aktivuje pripojenie a spustenie zrkadlenia obrazovky. Ďalšie priloženia aktivujú rôzne úkony. Ak máte v MateBooku otvorený dokument v balíku Office, priložením telefónu k nálepke Huawei Share sa tento dokument odošle do smartfónu.

Rovnako to funguje aj opačným smerom – ak si napríklad v systémovej aplikácii Galéria označíte viacero fotiek, priložením telefónu k nálepke Huawei Share ich bezdrôtovo prenesiete do notebooku. A v rámci programu PC Manager je k dispozícii funkcia na expresné zálohovanie fotiek či videa zo smartfónu do počítača – ideálne riešenie, ak potrebujete rýchlo a bezdrôtovo presunúť fotky alebo videá zo smartfónu do notebooku.

Huawei MateBook X Pro 2020 a prepojenie so smartfónom Huawei P40 Pro

Huawei MateBook X Pro 2020 a prepojenie so smartfónom Huawei P40 Pro. Rýchly prenos súboru z notebooku do smartfónu, Huawei telefón stačí iba priložiť k MateBooku

K dispozícii vo všetkých MateBookoch

Funkcie prepojenia Huawei MateBooku s Huawei smartfónom sú k dispozícii vo všetkých MateBookoch, ktoré sú v predaji na Slovensku – v modeloch MateBook D 15, MateBook 13 a MateBook X Pro 2020.

Ak zvažujete kúpu MateBooku a neviete, ktorý model si vybrať, prečítajte si náš článok, TU. 

Prečítajte si aj:

Ktorý Huawei MateBook si vybrať a prečo

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit