Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Presnejší, stabilnejší a výkonnejší: Spoločnosť Bosch Sensortec uvádza na trh barometrický tlakový senzor BMP390, ktorý ponúka bezprecedentnú presnosť pri určovaní výšky pomocou smartfónov, prenosnej elektroniky a inteligentných slúchadiel. Vďaka vylepšenému rozlíšeniu môže nový senzor MEMS merať zmeny výšky menšie než 10 centimetrov a je o 50 % presnejší než jeho predchodca.

„Použitie nového tlakového senzora BMP390 od spoločnosti Bosch Sensortec v smartfónoch umožňuje veľmi presnú lokalizáciu osôb v budovách. To môže v prípadoch núdze zachrániť tisíce životov.“ hovorí Dr. Stefan Finkbeiner, generálny riaditeľ spoločnosti Bosch Sensortec

Presné určenie výšky pomáha lokalizovať osoby vo vnútri budov, kde nie je k dispozícii GPS signál. Doplnenie doterajších horizontálnych informácií o vertikálnej polohe umožňuje záchranárom určiť výšku od zeme a tým aj poschodie používateľov smartfónov, ktorí aktivujú tiesňové volanie. Federálny regulačný úrad Federal Communications Commission (FCC) odhaľuje, že doplňujúce výškové údaje majú potenciál zachrániť až 10 000 životov ročne a to len v Spojených štátoch.

Lepšia lokalizácia tiesňových volaní

Podľa nedávno zverejnenej správy FCC budú musieť mobilní operátori v USA podľa určeného harmonogramu budúcnosti spĺňať stále viac požiadavkov na presnosť určenia polohy, vrátane polohy volajúceho. Toto rozhodnutie stanoví od roku 2021 polohovú presnosť osi Z ± 3 metre k mobilnému telefónu pre 80 % mobilných núdzových volaní z budov. Núdzové aplikácie, ako je rozšírený systém 911 (E911) v Spojených štátoch, by mohli byť zavedené taktiež v iných regiónoch, ako je Európa alebo Ázia pre zvýšenie bezpečnosti a pocitu bezpečnosti osôb.

Spoločnosť Bosch Sensortec a NextNav LLC, poskytovateľ 3D geolokačných služieb, spoločne vyvinuli riešenie pre dôsledné a presné meranie osi Z v budovách. Riešenie pomocou smartfónu kombinuje vysokú presnosť senzorov barometrického tlaku ako je napr. typ BMP390 od firmy Bosch Sensortec s aplikáciou osi Z MBS (Metropolitan Beacon System) od NextNav pre trojrozmernú lokalizáciu.

Presnejšia navigácia a vylepšená fitness kontrola

Okrem núdzových aplikácií senzor umožňuje všeobecne presnejšiu navigáciu v interiéri, napríklad v spojení s inteligentným senzorom sledovania polohy BHI160BP od spoločnosti Bosch Sensortec. Tým optimálne dopĺňa lokalizačné technológie, ako je GPS, ktoré v tieňových prostrediach nefungujú spoľahlivo. To používateľom šetrí čas a eliminuje nepríjemné blúdenie, napríklad pri hľadaní automobilu v podzemnej garáži.

Nový BMP390 takisto podporuje pokročilé GPS aplikácie pre vonkajšiu navigáciu a funkcie pre určovanie spaľovania kalórií. S pomocou vylepšeného merania barometrického tlaku môže senzor určiť, či používateľ chodí hore alebo dolu po svahu alebo po schodoch alebo napríklad zdvíha závažie počas kondičného tréningu. Senzor pomáha presnejšie určiť spaľovanie kalórií až od 15 %. Fitness trackery ho taktiež môžu používať na presnejší výpočet toho, koľko používateľ skutočne kráčal, behal alebo najazdil na bicykli.

Presný, stabilný a kompaktný

BMP390 dosahuje typickú relatívnu presnosť ± 0,03 hPa. Vďaka tomu senzor prevyšuje ostatné porovnateľné produkty na trhu. Typická absolútna presnosť je ± 0,5 hPa. Vysoká presnosť je výsledkom významného zlepšenia teplotnej stability, driftového správania a šumu. Senzor ponúka vysokú teplotnú stabilitu v celom rozsahu prevádzkových teplôt a tlaku od 0 do 65°C príp. 700 až 1100 hPA, s posunom priemerného teplotného koeficientu (TCO) len ± 0,6 Pa/K. Typický šum 0,9 Pa je o 25 % lepší než pri predchádzajúcom modeli BMP380. Senzor taktiež ponúka vysokú dlhodobú stabilitu a nízky krátkodobý a dlhodobý drift.

BMP390 je možné ľahko integrovať do prenosných zariadení, pretože meria len 2,0 mm × 2,0 mm × 0,75 mm. Nízka spotreba energie 3,2 µA pri 1 Hz (typicky) umožňuje dlhú životnosť batérie.

Dostupnosť

BMP390 je určený na veľkosériovú výrobu smartfónov, prenosnej elektroniky a inteligentných slúchadiel

Ako tlakové čidlo funguje

Značky: