Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po 40tich krajinách prichádza medzinárodná konferencia PyCon prvýkrát aj na Slovensko. V priestoroch Fakulty informatiky a informačných technológií STU v bratislavskom Slávičom údolí stretne verejnosť od 11. – 13. marca 2016 vývojárské esá a technologických nadšencov z celého sveta.

Pricestujú z Ria de Janeiro, San Francisca, Islandu, New Yorku, Žiliny, Rakúska atď., aby ľuďom predstavili programovací jazyk Python. Asi tridsiatku úspešných IT manažérov a manažérky spája, že sú to „Pythonisti“ do špiku kosti.

Počas piatku, soboty a nedele sa v priestoroch FIIT STU uskutočňujú spontánne workshopy. Samostatne v nedeľu sa očakáva workshop Django Girls 2016, kde sa vopred prihlásené dievčatá naučia, ako jednoducho si vytvoria originálnu webovú aplikáciu a spoznajú tak krásy programovacieho jazyka Django.

„Získané vedomosti môžu neskôr použiť napríklad pri tvorbe vlastného internetového obchodu alebo pri hľadaní práce v technologickom sektore,“ dodáva riaditeľ nadácie Python Software Foundation Marc-André Lemburg. Dekanka FIIT STU Mária Bieliková hovorí, že z takýchto akcií sa nedá inak ako mať veľkú radosť. „Kto pozná trošku informatikov vie, že sú to úžasní ľudia, ktorí dokážu vymyslieť a zrealizovať aj nemožné. Vznikajú tak inovatívne aplikácie pre najrôznejšie oblasti ľudskej činnosti. Konferencie ako PyCon majú nenahraditeľnú úlohu. Dávajú dohromady ľudí, aby spolu diskutovali o nápadoch, prístupoch, riešení problémov. A to nie hocijako, ale na báze veľmi úspešného programovacieho jazyka. Tiobe index označujúci popularitu jazyka z marca 2016 dostáva Python na piatu priečku s trendom postupu vyššie (www.tiobe.com). Preto sa teším, že práve naša fakulta môže hostiť PyCon a práve naši študenti majú tak ku konferenciu blízko a mnohí sa jej zúčastňujú.“

Na PyCone nebude chýbať absolventka FIITky Andrea Šteňová a rečniť bude aj PhD. študent FIIT Jakub Ševcech. V minulosti si užíval spoluprácu na startupe Sli.do a dnes sa profesionálne zaujíma o analýzu dát, data science, spracovanie Big Data a strojové učenie. K našej svetovej IT špičke, ktorá na PyCon priletela zo zámoria, patrí viceprezidentka banky JPMorgan Chase Martina Šturdíková (New York) a prvá softvérová inžinierka z bývalého Československa v spoločnosti Google v San Franciscu Petra Cross. Obe sa aktívne zapoja aj do workshopu Django Girls (13. 3.), nakoľko sú lektorkami a tvárami združenia Aj Ty v IT, ktoré podporuje dievčatá a ženy na ceste za informatikou.

Premiérový ročník konferencie PyCon SK sa uskutoční pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit