Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Postačí  199 000 eur a originálna Celica GT4 ST165 Carlosa Sainza môže byť vaša.

Auto, s ktorým slávny Španiel obsadil druhé miesto na Rely Grécka 1991, dala do predaja belgická spoločnosť Deman Brussels.  Ešte predtým dal auto do pôvodného stavu tím mechanikov Toyota Team Europe.

Toyota Celica GT4 ST165 je jedným z najslávnejších automobilov fabrického tímu Toyota Team Europe. Týmto modelom vybojoval Carlos Sainz v roku 1990 Majstrovstvá sveta v rely (WRC). O rok neskôr vyhral 5 pretekov a bol len krôčik od obhájenia titulu, ale nehoda na Rely  Austrálie mu   skrížila plány.

Celica sa zapísala do dejín medzinárodných pretekov rely. Štvrtá generácia, čiže model ST165,  ktorý sa dostal do stajní tímu Toyota Team Europe, priniesla Toyote prvé veľké úspechy v Majstrovstvách sveta. Japonské pretekárske auto s pohonom všetkých štyroch kolies a turbomotorom bolo veľmi rýchlym vozidlom. Debutovala na Rely Korziky ’88  a o dva roky neskôr s ňou Carlos Sainz vybojoval pre Toyotu prvý titul majstra sveta v rely – v klasifikácii jazdcov. Spoločnosť Toyota Celice vďačí za štyri tituly majstrov sveta vodičov (1990, 1992, 1993 a 1994) a dva tituly majstrov výrobcov (1993 a 1994). Treba však spomenúť, že úspechy z rokov  1992-1994 sú už výsledkami nasledujúcej generácie slávneho kupé  – modelu ST185.

Jedným z aktérov týchto vzrušujúcich udalostí bolo vozidlo, ktoré ponúka na predaj  Deman Brussels na portáli Classic Driver za 199 000 eur. Tímu Toyota Team Europe patrilo v roku 1991, čo potvrdzuje osvedčenie o  autentickosti vystavené spoločnosťou Toyota Motorsport GmbH (TMG) v Kolíne.  Carlos Sainz a jeho pilot Luis Moya vyštartovali s autom na Rely Akropolis, kde  obsadili druhé miesto. V tom istom roku  Marc Duez a pilot Klaus Wicha,  takisto z tímu Toyoty, štartovali v tomto vozidle na Rely Veľkej Británie  (RAC Rally) a prešli cieľom ako ôsmi.

Posledným majiteľom auta bol Ernst Kopp, belgický zberateľ a automobilový nadšenec, ktorý predtým pracoval ako vedúci tímu mechanikov Toyota Team Europe. Preto neprekvapuje, že klasickú  Celicu renovoval niekdajší fabrický tím Toyoty. Teraz je z nej ideálne vozidlo na historické rely.

Ernst  Kopp v súčasnosti pracuje na rovnakej pozícii ako kedysi, avšak v tíme Hyundai Motorsport, ktorý štartuje na rely historických áut. Jeho úlohou je renovovať klasické automobily presne podľa originálnych špecifikácii a pripraviť ich na štart.

V roku 2017, po niekoľkoročnej prestávke, sa Toyota vrátila na Majstrovstvá sveta v rely s novým vozidlom –  Yaris WRC.  Japonská značka bola od začiatku úspešná. Na rely Monte Carlo, ktoré každoročne otvára sezónu, obsadil Jari Matti Latvala  2. miesto  a nasledujúce Rely Švajčiarska dokonca vyhral. V sezóne 2018 získala Toyota titul majstra výrobcov, a to najmä zásluhou štyroch víťazstiev Otta Tänaka, i keď pomohol aj Latvala víťazstvom v Rely Austrálie. V aktuálnej sezóne má Toyota  na konte už päť víťazstiev a Ott Tänak figuruje na vrchole tabuľky jazdcov.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Značky: