Iniciatíva za bezpečnejší Instagram vychádza priamo z firmy.

Zabezpečenie účtov a používateľov celkovo je prirodzeným cieľom používateľov, keďže ide o reputáciu firmy. Preto na svojich stránkach odporúča niekoľko pravidiel, ako sa vyhnúť hacknutiu účtu a následnej forme akéhokoľvek zneužitia.

Jedným zo spôsobov je aktivácia dvojfaktorovej autentifikácie. Túto možnosť nájdete v menu Nastavenia – Zabezpečenie – Dvojstupňové overenie. Toto vás ochráni pred neoprávneným prihlásením. Ukradnuté heslo k vášmu účtu nebude stačiť. Nové prihlásenie bude treba potvrdiť ešte cez 2FA aplikáciu ako napríklad Google Authenticator.

Takisto odporúčame aktualizovať svoje telefónne číslo a email. V prípade problémov je to potom jednoduchšie. Bežne sa totiž stáva, že používatelia zabúdajú na tieto údaje a email je veľmi starý, ktorý napríklad už nepoužívajú. To platí aj pre telefónne číslo. Márne budete čakať na overovací kód, keď budete mať nefungujúce číslo.

Zároveň upozorňujeme, že Instagram nikdy neposiela žiadosti na zadanie vašich údajov cez Direct Message. Z logiky veci vaše údaje nepotrebujú a tento spôsob vymámenia údajov využívajú podvodníci. Skryjú to za nejakú formu naliehavej žiadosti a vy sa tak odkazom dostanete na falošnú stránku, kde zadáte svoje prihlasovacie údaje.

Tým ich ale odhalíte a vlastne spravíte celú prácu za nich. Keď sa aj stane, že omylom uveríte nejakému podvodu, 2FA vám pomôže zostať v bezpečí. Prihlasovacie meno a heslo už nestačí, útočníci nebudú mať kód z autentifikačnej aplikácie. Teda prihlásenie nebudú schopní dokončiť.

Zdroj: Instagram

Prečítajte si aj:

Instagram: Ako zmeniť štýl písma v BIO a príspevkoch?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.