Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Regulácia AI môže významne ovplyvniť konkurencieschopnosť európskych podnikov a hospodársky rozvoj európskeho regiónu.

Po prvýkrát v histórii Svaz průmyslu a dopravy ČR pozval predstaviteľov 19 združení zamestnávateľov a platforiem umelej inteligencie z desiatich krajín strednej a východnej Európy na rokovanie za okrúhlym stolom. Podujatie sa konalo v stredu 12. februára v historickej budove Hrzánského paláca v Prahe.

Pozvanie prijali zástupcovia zamestnávateľov a platforiem umelej inteligencie z Česka, Slovenska, Slovinska, Poľska, Litvy, Bulharska, Maďarska, Rumunska a Chorvátska. Slovensko na rokovaní reprezentovali prof. Mária Bieliková a Mário Lelovský zo Slovenského centra pre výskum umelej inteligencie – Slovak.AI.

Na podujatí AI Challengers spoločne diskutovali o téme umelej inteligencie, plánoch pre jej rozvoj v EÚ a najmä o spoločných aktivitách v tejto oblasti. Zároveň svoje odporúčania k možnej regulácii tohto sektora zaslali Európskej komisii. Vďaka stretnutiu Svaz průmyslu prehĺbil spoluprácu s partnermi zo strednej a východnej Európy s cieľom koordinovať spoločné stanoviská k rozvoju digitálnej agendy v EÚ.

Každodenné fungovanie spoločnosti je v dnešnej dobe založené na využívaní umelej inteligencie. AI sa zároveň stáva jednou z prioritných tém väčšiny profesijných združení v Európe, ale aj novej Európskej komisie, ktorá pripravuje vydanie plánu rozvoja a možnej regulácie umelej inteligencie vo forme Bielej knihy už 19. februára.

Regulácia tohto odvetvia môže významne ovplyvniť konkurencieschopnosť európskych podnikov a hospodársky rozvoj európskeho regiónu. Aj preto sa český Svaz průmyslu rozhodol začať diskusiu o potrebách podnikov a akademickej sféry strednej a východnej Európy s cieľom naplno využiť potenciál umelej inteligencie v praxi a prezentovať výstupy na pôde Európskej komisie.

„Zasadnutie bolo kľúčovým míľnikom v spolupráci v regióne strednej a východnej Európy v oblasti technológií umelej inteligencie. Som presvedčená, že náš región má veľa čo povedať a jeho prínos pre celú Európsku úniu je nevyhnutný,“ uviedla Milena Jabůrková, podpredsedníčka Svazu.

Stretnutie naštartovalo budúcu regionálnu spoluprácu v oblasti AI a nových technológií. Účastníci sa navzájom informovali o súčasnom stave v oblasti umelej inteligencie vo svojich krajinách a vymenili si názory a dobré skúsenosti.

Spoločne diskutovali aj o možných prístupoch k regulácii rozvoja AI a nových technológií. Regulácia by mala účinne chrániť súkromie, bezpečnosť a práva európskych občanov a zároveň podporovať rozvoj a využívanie umelej inteligencie v praxi. Zástupcovia 17 organizácii sa v spoločnom vyhlásení zároveň dohodli na 5 odporúčaniach pre rozvoj umelej inteligencie, ktoré boli následne zaslané členom Európskej komisie a poslancom Európskeho parlamentu.

Značky: