Na kongrese ITAPA zaznelo veľa prednášok. Miesto si tu našli aj čisto slovenské firmy, za ktorými je predovšetkým chuť urobiť niečo nové, čo aj reálne pomôže v bežnej praxi.

Z nuly na svetový úspech

Príkladom je spoločnosť Nexineo. Zakladateľ tejto firmy, Stanislav Chlepko predstavil príbeh slovenskej spoločnosti, ktorá vyrástla od nuly k svetovému úspechu. Príbeh globálnych značiek na Slovensku pritom dokazuje, že aj z našej krajiny sa dá byť úspešným. Ale podmienky na inovácie na Slovensku nie sú ideálne.

NexineoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Pán Chlepko strávil 3 mesiace v Izraeli na akceleračnom programe a môže tak dobre porovnávať, aké sú podmienky na inovácie v tejto krajine a u nás doma. Je to napr. aj o znalosti angličtiny, ktorá je v Tel Avive na vysokej úrovni ale aj o sebavedomí a zapálení aj mladých žiakov pre inovácie. Cieľom mladých ľudí v Izraeli je totiž vybudovanie vlastnej spoločnosti a nie snaha zamestnať sa v rozbehnutej zahraničnej pobočke.

Stanislav Chlepko, NexineoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Stanislav Chlepko, Nexineo

Centrálny server a jednotky Nexineo

Základné fungovanie spoločnosti Nexineo pán Chlepko vysvetlil na princípe klimatizácie. Ak je v kancelárskej budove nainštalovaná z každej kancelárii vlastná klimatizačná jednotka, je to jednak neefektívne, ale zároveň aj neestetické. Oveľa lepšie je použiť zdravý sedliacky rozum a použiť jednu centrálnu klimatizačnú jednotku pre celú budovu.

Podobne je to aj na školách a výpočtovou technikou. Zvyčajne je to totiž tak, že každý žiak má svoj desktopový počítač s mnohými komponentami náchylnými na poruchu. Jeho správa a prevádzka sú drahé, počítač vyžaruje teplo a robí hluk.

Inovácia Nexineo predstavuje systém, pri ktorom má každý žiak na zadnej časti monitora pripevnenú malú výpočtovú jednotku Nexineo, ktorá sa ovláda štandardnou klávesnicou a myšou. Namiesto stoviek počítačov s nákladnou správou a prevádzkou je tak v tomto prípade použitý len jeden výkonný server a jednotky Nexineo. Tie majú zhruba dvojnásobnú životnosť v porovnaní s klasickým desktopovým počítačom a nekazia sa. Takto teda vyzerá v praxi inovácia s logom Made in Slovakia.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Klasická schéma používania počítačov v školách sa musí zmeniť

Použitie nielen v školách

Toto riešenie sa dá použiť aj pre iné väčšie organizácie, napr. úrady, verejnú správu, pobočky zahraničných firiem, prípadne aj univerzity. Firma Nexineo s týmto princípom prerazila na Slovensku, ale aj v Čechách. Dnes je to medzinárodná spoločnosť, ktorá má 400 realizácii v 4 krajinách EU za 4 roky.

NexineoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Použitie Nexineo v rôznych nasadeniach

Ekologické a efektívne riešenie

Riešenie Nexineo je ekologické, dokáže ušetriť až 90 % emisií CO2 a 90 % elektronického odpadu. Jednotka Nexineo má pritom elektrickú spotrebu pri prevádzke len 5 W a pritom sa na nej dajú spustiť graficky najnáročnejšie aplikácie.

Kompletný záznam z vystúpenia predstaviteľa spoločnosti Nexineo si môžete pozrieť aj vo videu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.