Prieskum realizovala v júni 2017 v Česku spoločnosť ESET v spolupráci s internetovým portálom Seznam.cz.

USB disky využíva na prenos dát viac ako 81% ľudí, ale len 27% z nich chráni ich obsah šifrovaním, heslom alebo hardvérovým kľúčom. Externé pamäťové zariadenia si výrazne menej chránia mladí ľudia vo veku do 24 rokov.

Tí, čo majú zažitú negatívnu skúsenosť s USB diskom, ho však naďalej používajú na pracovné účely, a dokonca viac než tí, ktorí podobnú skúsenosť zatiaľ nemajú. V drvivej väčšine prípadov si ľudia na USB flash disky nahrávajú súkromné dáta (v 82 percentách), avšak štyria z desiatich Čechov ich využívajú aj pre pracovné súbory.

Citlivé firemné a pracovné dáta USB flash diskom zveruje štvrtina respondentov, presnejšie až 23 percent. Tretina tých, čo niekedy stratili USB disk alebo sa im neopraviteľne poškodil, ho ďalej využíva na ukladanie pracovných i dôverných dát. Dobrou správou však je, že tí, ktorým sa v minulosti USB disk poškodil, ho dnes mierne častejšie chránia. Aj napriek tomu máme stále čo doháňať z hľadiska ochrany citlivých dát.

Samostatnou kapitolou je ochrana dát v podnikoch. Väčšina podnikov stále nemá definovanú žiadnu politiku na používanie a správu pamäťových zariadení. Zvyšuje sa tak riziko neautorizovaného prístupu, úniku dôverných informácií a porušenia bezpečnostných smerníc.

Riešením môže byť využitie šifrovaných USB diskov napr. od spoločnosti Kingston, ktorá po akvizícii kľúčových technológií IronKey ponúka široké portfólio zabezpečených flash diskov, od disku s hardvérovou klávesnicou cez modely s vlastným antivírusovým enginom, až po flash disky s možnosťou centrálnej správy.

Všetky zabezpečené USB disky od Kingston ponúkajú hardvérové šifrovanie 256-bit AES v XTS módu na zaistenie 100% dôvernosti ukladaných dát. Disk DataTraveler Vault Privacy 3.0 obsahuje antivírusovú ochranu ESET NOD32. Flash disky IronKey majú certifikáciu medzinárodne uznávaného bezpečnostného štandardu FIPS 140-2 level 3. Pri diskoch DataTraveler Vault Privacy a IronKey ponúka Kingston s využitím softvéru SafeConsole a IronKey EMS možnosť centrálnej správy.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit