Prieskumník sociálna sieť spustila v šiestich krajinách vrátane Slovenska ešte v októbri minulého roka.

V októbri minulého roka Facebook spustil svoj Prieskumník (ang. Explore Feed) globálne pre všetky krajiny. V pár z nich, nevynímajúc Slovensko, ho pustil v inej podobe, než napríklad v Spojených štátoch. Pre Slovákov tak Prieskumník v praxi znamenal oddelenie obsahu priateľov od obsahu zo stránok médií, celebrít, firiem či rôznych zábavných stránok. Cieľom Facebooku bolo vytvoriť obsah viac osobný a pomôcť sa priateľom a rodine viac zbližovať cez sociálnu sieť.

Najbližšie dni budú teda v znamení konca experimentu známeho ako Prieskumník, uviedol správca News Feedu Adam Mosseri. Správu o konci potvrdil pre Denník N aj viceprezident produktového tímu John Hegeman. Pôvodný cieľ sa totiž vôbec nenaplnil a situáciu ľuďom skôr skomplikoval.

Prieskumník ľudom nepomohol a iba im zhoršil dostupnosť relevantných informácií. New York Times minulý mesiac dokonca prišiel so správou, že takáto forma prieskumníka akurát pomohla šíreniu falošných správ. Vyvrátiť tieto falošné správy bolo však pre dôveryhodné média náročné, keďže sa im výrazne znížil dosah k ľuďom.

Najviac v dôsledku Prieskumníku trpela Kambodža, ktorá zažíva práve veľmi zlú politickú situáciu. Dôveryhodné média v krajine tak značne utrpeli, keďže ich správy sa dostali k veľmi malému počtu ľudí. Výrazný prepad dosahu príspevkov však zažili aj Facebookové stránky slovenských médií, vrátane našej redakcie TOUCHIT.

Sociálna sieť do budúcnosti sľúbila, že rôzne experimenty bude testovať opatrnejšie, aby nemali tak negatívny dopad. Pre pripomenutie, test prebiehal okrem Slovenska aj v Srbsku, Bolívii, Guatemale, Kambodži a na Srí Lanke.

Zdroj: Denník N, The Verge, Washington Post