Dopravná zápcha v Mapách, v skutočnosti takmer prázdna ulica.

Či už je aplikácia Mapy používaná na orientovanie v neznámom prostredí, alebo na navigovanie pri jazde automobilom, tak niektorí túto aplikáciu používajú iba na to, aby zistili, za aký čas sa dostanú v rannej špičke do práce.

Pokiaľ vopred vieme, ktoré ulice sú neprejazdné, môže to ušetriť nielen čas pri každodennom dochádzaní vybraním alternatívnej trasy, ale umožní aj efektívnejšie plánovať veľa ďalších úloh. Google zhromažďuje informácie o doprave prostredníctvom zariadení, ktoré používajú Mapy Google. Službou určovania polohy spoločnosť Google vie, kde a ako rýchlo sa ľudia vo svojich autách presúvajú. Z toho je jasné, že veľa smartfónov pokope znamená jednoznačnú zápchu. Alebo?

V jednom konkrétnom prípade to tak nie je. Simon Weckert, nemecký umelec, ktorý sa zameriava na technologické projekty, sa rozhodol vykonať experiment. Kúpil 99 použitých smartfónov, zapol Mapy Google na každom z nich, naložil ich do vozíka a vyrazil do ulíc.

Cieľ experimentu bol jednoduchý: zistiť, či jeden malý vozík dokáže na Mapách Google vytvoriť aj na prázdnej ulici virtuálnu dopravnú zápchu. Výsledok si môžete pozrieť vo videu:

Za predpokladu, že sa v tomto projekte nevyskytla žiadna chyba, koncept fungoval podľa očakávania. Krátko po tom, ako vozík vstúpil na ulicu, tak sa jeho farba v Mapách Google zmenila zo zelenej na červenú, čo signalizuje používateľom, aby sa tejto lokalite vyhli.

Aj keď je vysoko nepravdepodobné, že by niekto tento mechanizmus zneužil, spoločnosť Google môže vylepšiť svoje algoritmy tak, aby ignorovala údaje zo zariadení, ktoré sú príliš blízko seba.

Niekedy máme dokonca aj v našich uliciach pocit, že niekto podobne vybavené vozíky za sebou ťahá. V Mapách zápcha, inak voľná cesta.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy Watch Active2: Pre aktívnych športovcov (RECENZIA)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.