Všetky tohtoročné iPhony dostanú novú generáciu procesorov.

Apple už o pár dní oficiálne oznámi novú generáciu telefónov série iPhone 16. Tlačová konferencia sa uskutoční 9. septembra 2024 a budú na nej predstavené telefóny iPhone 16 (Plus) a iPhone 16 Pro (Max). Tieto telefóny prinesú viacero zlepšení, ako je väčší displej modelov Pro či nové tlačidlo spúšte fotoaparátu, ktorý bude vo výbave všetkých iPhonov 16.

Jedným zo zlepšení novej generácie budú nové procesory Apple A18. Štandardný model dostane základnú verziu tohto procesora, verzie Pro a Pro Max budú využívať výkonnejší čip Apple A18 Pro. Bez ohľadu na rozdiel medzi oboma procesormi ide o pozitívnu zmenu, nakoľko Apple v prípade iPhonu 14 a iPhonu 15 recykloval rok staré procesory z modelov Pro.

Leaker menom Fixed Focus Digital zverejnil na sociálnej sieti Weibo prvé informácie o výbave nových procesorov. Tvrdí, že Apple A18 ponúkne šesť jadier (dve výkonné a štyri efektívne) a päťjadrový grafický čip. Verzia Apple A18 Pro bude mať totožnú výbavu CPU jadier, avšak do výbavy dostane šesťjadrový grafický čip.

Procesor by mal ponúknuť maximálnu frekvenciu na úrovni 4,05 GHz, čo predstavuje určité zlepšenie v porovnaní s čipom Apple A17 Pro, ktorého maximálna frekvencia bola 3,8 GHz. Fixed Focus Digital tiež tvrdí, že inžinieri sa pokúsili pretaktovať čip na frekvenciu 4,45 GHz, avšak pri tejto frekvencii nebol stabilný.

iPhony 16 by mali okrem výkonnejšieho procesora dostať do výbavy aj väčšiu RAM. Jedným z dôvodov pre toto zlepšenie budú nároky funkcií umelej inteligencie. Tzv. Apple Intelligence funkcie vraj vyžadujú na svoje fungovanie aspoň 8 GB RAM.

Procesor Apple A17 Pro a jeho parametreZdroj: Apple
Procesor Apple A17 Pro a jeho parametre

Zdroj: weibo (1, 2)

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit