Spoločnosť Uavonic poskytuje profesionálne UAV (Unmanned Aerial Vehicle) služby vrátane distribúcie a servisu dronov.

V tejto firme je 12 certifikovaných pilotov na lety dronmi, spoločnosť poskytuje aj služby pri výcviku pilotov UAV. Okrem centrály na Slovensku má pobočky vo Veľkej Británii a v Českej republike.

Hlavná oblasť profesionálneho nasadenia dronov je letecká agroanalýza, monitoring a inšpekcie, ďalej meranie objemov a plôch, foto a video produkcia, geodetické práce a 3D modely. Napr. pri leteckej agroanalýze Uavonic poskytuje služby monitoringu kondície rastlín alebo množstva dusíka v rastlinách. Drony sa využívajú vo vinohradníctve, pestovaní poľnohospodárskych rastlín, ale aj vyhodnocovaní poistných udalostí  v poľnohospodárstve.

V rámci leteckých inšpekcií sa môžete zamerať na elektrické vedenia, výškové stavby alebo fotovoltaické zariadenia. V prípade merania veľkých objemov ide o sklady drevnej hmoty, rôzne sypké, ale aj stavebné materiály.

Uavonic sa tiež zaoberá inšpekciami fotovoltaických zariadení, veterných turbín, výškových stavieb alebo mostných konštrukcií. Nasadením dronov sa pritom eliminuje nebezpečenstvo pri práci zamestnancov vo výškach, snímky majú vysoké rozlíšenie až 42 Mpx a tiež sa takto dajú realizovať aj infračervené snímky. Objednať si môžete aj geodetické práce s vytvorením vrstevnicových modelov.

Zaujímavé sú aj služby zamerané na produkciu videí, TV spotov, pričom Uavonic tu poskytuje služby leteckých a pozemných záberov, tvorbu scenárov, strihu videa, grafiky a ozvučenia. Populárne sú rôzne panoramatické zábery, 360° zábery, časozberné video, ale aj online prenosy vo Full HD kvalite.

Celkovo je Uavonic firma, ktorá vám poskytne služby s využitím dronov, pričom nemusíte riešiť legislatívne úskalia súčasného stavu na Slovensku.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.