Gimbál DJI Osmo Mobile 6 (OM6) je novinka na našom trhu a pomocou neho dokážete so smartfónom urobiť lepšie vyzerajúce video. Budete môcť využiť stabilizovaný pohyb kamery, aplikácia DJI Mimo dokáže navyše aj vytvoriť výsledné video a uložiť ho na sociálnu sieť.

Gimbál máme v redakcii a radi ho používame. Dobré video so smartfónom urobíte aj bez neho, ale s OM6 je to jednoduchšie.

DJI Osmo Mobile 6Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI Osmo Mobile 6 so sledovaním tváre

Zapínanie a kalibrácia

To je veľké zlepšenie voči minulosti. DJI OM6 sa totiž zapne sám a to potom, ako ho rozložíte. Tvrdenie z minulosti, že gimbál nemôžete zapnúť, pokým na ňom nie je nasadený smartfón tu neplatí – tu to robíte presne takto. Gimbál teda vyberiete z textilného vrecka a jeho vrchnú časť odklopíte. Následne sa OM6 zapne a je pripravený na to, aby ste pripojili smartfón. Pritom držiak na smartfón je odnímateľný a magneticky je držaný k základnej časti gimbálu.

DJI Osmo Mobile 6Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI Osmo Mobile 6 a magneticky prichytený smartfón

Ak nasadíte držiak na smartfón rozumne, úspešne prebehne aj autokalibácia. Ak ho dáte nesprávne, program DJI Mimo vám to oznámi a urobíte nápravu. V prípade, že používate iPhone, po nasadení tohto telefónu na základnú časť gimbálu sa okamžite spustí program DJI Mimo. Pre iné typy telefónov ho musíte spustiť sami. Prepojenie je bezdrôtové pomocou Bluetooth. Konštatujeme, že voči minulosti to funguje na 100 % a telefón sa ľahko stane súčasťou gimbálu po hardvérovej aj softvérovej stránke.

Obsah dodávky

OM6 obsahuje základnú časť, napájací kábel, spomenutý magnetický držiak na telefón a statív. Nie je tu pevné puzdro, ale len textilný obal. Vyzerá byť odolný, rovnako ako aj vyhotovenie OM6. Páči sa nám tmavosivá farba, vyzerá to viac profesionálne ako pri svetlých odtieňoch.

DJI Osmo Mobile 6Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI Osmo Mobile 6 a jeho ovládacie prvky

Držiak na telefón je teraz trochu širší ako pri OM5 a dokážete do neho umiestniť aj telefón s obalom. S obalom to nie je optimálne riešenie, ale keď to chcete, dá sa vložiť aj smartfón s obalom. Skúšali sme sem vložiť aj skladací telefón Samsung Galaxy Z Fold4 a toto nie je možné. Jednak to neumožňuje vysoká hmotnosť tohto telefónu, ale tento telefón je na to až príliš hrubý. Na takúto skladačku zatiaľ toto riešenie nie je vhodné, otázka znie, či niečo také aktuálne vôbec existuje.

Ešte pripomeňme, že existuje aj DJI držiak na smartfón, ktorý je vybavený svetlom. Výdrž na batériu je 3 hodiny a cena tohto držiaku je 53 eur. Je to riešenie, ktoré vám čiastočne vysvieti tvár pri realizácii vlogov.

Základné používanie

Spustíte program DJI Mimo a nastavíte si režim prevádzky. Na výber je Follow, Tilt Locked, FPV a SpinShot. Reálne budete najviac používať prvé dva. Zvolený režim teraz vidíte na OLED paneli. Veľkou výhodou je to, že súčasťou OM6 je aj vysúvacia tyč. Na dĺžku je to niečo cez 30 cm a využijete to pri selfie videách. V určitom obmedzení takto môže OM6 fungovať ako statív. Ak OM6 dáte na dlhú palicu, v podstate takto viete simulovať zábery z dronu.

DJI Osmo Mobile 6Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI Osmo Mobile 6 a jeho kombinovaný otočný prvok na nastavenie zoomu a rozostrenia

Veľkou novinkou je možnosť nastavenia zoomu a zaostrenia pomocou otočného prvku na rukoväti. Nie je to zlé riešenie, potlačením prepínate režim a otáčaním otočného prvku nastavujete parameter funkcie. Pravda je taká, že po troche skúseností to viete zrealizovať dobre s nastavením mierky, zoom je však viac trhaný. Konkrétne zoom skáče vtedy, keď sa pri zmene mierky menia objektívy. V našom prípade sme plynulú zmenu mierky nedosiahli.

Podstatným spôsobom je vylepšené sledovanie (Active Track 5.0). Nastavíte si objekt trackovania – napr. hlavu danej osoby a gimbál sa potom nastavuje automaticky tak, aby bol sledovaný objekt v strede záberu. To je vysoko použiteľné pri selfie kamere.

OM6 používa aj rozpoznávanie gesta. To využijete vtedy, keď si nahrávate vlog, ale natáčate sa zadnou kamerou. Nastavíte si kameru na seba, zdvihnete ruku a prstami vytvoríte znak V. Bleskom vám OM6 dáva vedieť, že začína nahrávanie a zvoliť si môžete aj to, že sa automaticky zapne aj sledovanie tváre. Bohužiaľ sa nám stávalo, že po určite dobe sa pri tomto spôsobe spustenia nahrávanie zastavilo. Viac sa nám páči natáčania vlogu pomocou prednej kamery – máme aj pokoj v duši, že sa na displeji vidíme.

Nadštandardné funkcie

Áno, sú tu nadštandardné funkcie ako je napr. Hyperlapse (zrýchlený pohyb) alebo Timelapse (zrýchlenie pomalšieho deja). Dajú sa použiť, ale dá sa to vytvoriť aj ručne v editovacom programe. Podobne je to aj s dynamickým zoomom alebo panoramatickou fotografiou. Aj v tomto prípade platí, že sa to dá využiť, ale dá sa to lepšie vytvoriť ručne. Čo je efektné, je možnosť nastavenia pohybu gimbálu po určenej trajektórii a zaznamenanie plynulého pohybu.

DJI Osmo Mobile 6Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI Osmo Mobile 6 svojou hmotnosťou umožňuje jednoduché točenie v teréne

Výborné je, že OM6 zvládne aj stabilizáciu smartfónu aj s mikrofónnym prijímačom DJI Mic. Gimbál si poradí s telefónom Galaxy S22 Ultra aj s nasadeným prijímačom. DI Mic Takto vytvoríte spolu so sledovaním tváre a nasadeným mikrofónom výborný vlog. Toto funguje skvele.

Nechce sa vám strihať?

Ani nemusíte. DJI Mimo obsahuje AI Editor, ktorý podľa určenej šablóny a z vybraných záberov vytvorí krátke video. Máte pritom možnosť niekoľko parametrov meniť, ale skôr je to o vybraní správnej šablóny. Výsledok sa dá uložiť na sociálne siete.

Celkové zhodnotenie

DJI Osmo Mobile 6 je zaujímavý pomocník, ktorý vám pomôže vytvoriť profesionálne vyzerajúce video a to aj v 4K rozlíšení. Stabilizuje kvalitne a zábery z neho vyzerajú efektne. Najviac ho využijete, ak ho spojíte s aplikáciou DJI Mimo. Použiť sa čiastočne dá aj s aplikáciou FilMic Pro, ale aj so systémovou aplikáciou pre video v telefóne. Nikdy to však nie je do tej miery, ako to dokáže aplikácia DJI Mimo (napr. plynulý zoom alebo pohyby gimbálu po určenej trajektórii).

Na tento gimbál sme pripravili aj video a zverejňujeme v ňom jednak zábery realizované pomocou gimbálu ale aj to, ako sa používa.

Zapožičal: Xtreme.sk

Cena: 169 eur

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.