Mal by sa zmeniť spôsob, ako sa budú obstarávať zákazky pre štát.

Michal Truban, podpredseda Progresívneho Slovenska, chce zmeniť spôsob ako funguje IT v štáte. Začať chce už od začiatku a to ešte pri rozhodovaní, kto sa bude na inováciách a rozvoji krajiny v tejto oblasti podieľať.

Jedným z riešením má byť otvorená API platforma, aby sa do inovácií mohli zapojiť firmy rôznych veľkostí. Tak, aby každý s dobrým nápadom mohol prispieť k zmysluplnému rozvoji IT v krajine.

Čerpanie dotácií z Eurofondov je najväčšia prekážka, prečo veľa vecí nefunguje. Podľa Michala Trubana chýbajú odborníci v radoch interných zamestnancov. Konzultanti z externých firiem, ktorí sa obstarávajú, sú zbytočne predražení. Podľa jeho slov by sa síce mohli obstarávať tí istí externisti, avšak iným mechanizmom.

Jednou z hlavných myšlienok je odbremeniť bežných ľudí ako aj podnikateľov a firmy od štátu. Štát má o nás všetky potrebné informácie, nemá dôvod ich pýtať znova. Vízia budúcnosti podľa Slovensko Digital, je zrušiť papier v štátnej správe.

S tým by pokojne mohlo súvisieť zrušenie kartičky poistenca. Štát a príslušné orgány o vás informácie majú, len si ich medzi sebou nevedia zdieľať. Preto by po úpravách v IT systémoch štátu mohli odpadnúť rôzne podobné identifikácie.

Michal Truban: „Jediný papier, ktorý by mal v štátnej správe zostať, je ten toaletný.“

Cieľom podľa Trubana nie je meniť webové stránky štátnych inštitúcií ale vytvoriť funkčný systém na pozadí. Prechod na digitalizáciu by si ľudia v praxi nemali ani všimnúť. Čo si všimnú, bude zjednodušenie administratívy pri komunikácii so štátom. V budúcnosti viac prepojených služieb.

Prečítajte si aj:

Raši exkluzívne pre TOUCHIT: Zavedieme mobilné eID a nebudete musieť nosiť do práce potvrdenie o návšteve školy (video)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.