Služba s dôrazom na súkromie používateľov má vlastnú AI funkciu.

O novinke s názvom Scribe informoval web TechCrunch. Bude slúžiť ako umelá inteligencia v službe Proton Mail. Prvou otázkou bude, ako zabezpečí používateľom súkromie. AI totiž výrazne narušuje tradičný postoj k súkromným dátam. Nedávne správanie modulu Gemini od Googlu je toho dôkazom. Aj Google má v Gmaile svoju AI.

Proton Scribe pobeží na modeli Mistral 7B. Stojí za ním francúzsky start-up Mistral a ide o open-source projekt. Je teda voľne k dispozícii a programátori majú možnosť si ho upraviť podľa seba. To urobí aj Proton, aby si vytvoril čo najviac optimalizovanú verziu. Scribe bude môcť fungovať lokálne. To znamená, že žiadne údaje sa nedostanú mimo konkrétneho počítača. Tiež je tu prísľub, že AI sa nebude trénovať na dátach z používateľských účtov.

Podľa doterajších informácií to vyzerá na sľubný projekt. Minimálne pre firmy, ktoré sa AI obávajú a chcú mať istotu bezpečnosti ich dát. Tým, že ide o open-source projekt, bude sa dať ľahšie vytvoriť audit nezávislými stranami. Používatelia dostanú na výber, či chcú nástroj spustiť u seba alebo na serveroch Protonu. Tam by neboli takí limitovaní výkonom, ak vychádzame z premisy, že servery majú vyšší výkon. Aj tu budú dáta v bezpečí, no už pôjde o model poskytovaný aj inými firmami.

Asistent je dostupný vo webovej verzii emailového klienta. Firma v budúcnosti plánuje integráciu aj do webovej aplikácie. Služba je zatiaľ určená pre firemných používateľov a stojí 2,99 eura vo forme doplnkovej platby za rozšírenie AI.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.