Prvým alternatívnym obchodom k App Store bude AltStore.

Ak ste sledovali situáciu okolo zákona Digital Markets Act v Európe, určite viete, že Apple kvôli nemu musel zmeniť veľa vecí. Výraznou zmenou je najmä to, že sa musel otvoriť alternatívnym obchodom s aplikáciami a dovoliť tak, aby sa inštalovali aplikácie aj mimo App Store. Len pár týždňov po oficiálnej zmene tak prichádza do Európskej únie prvý obchod, ktorý je alternatívou k spomínanému obchodu s aplikáciami od Applu.

Príchod aktualizácie na iOS 17.4 tak využil obchod AltStore, ktorý sa vyznačuje dvoma možnosťami. Jednou z nich je Delta, teda herný emulátor sústreďujúci sa najmä na staršie hry určené pre vreckové konzoly. Druhou z nich je Clip, čo je manažér schránky kopírovania. S príchodom AltStore však existuje aj jeden háčik, obchod nie je zadarmo.

AltStore má byť alternatívou k App Store

Po tom, čo Apple umožnil inštaláciu aplikácií aj z iných zdrojov ako je obchod App Store, začali vývojári pracovať na vlastných riešeniach. Príchod prvého obchodu do systému iOS, ktorý má za cieľ konkurovať App Store, je tak veľká udalosť. Ak by ste však chceli využiť možnosti obchodu AltStore, nepotešíme vás. Jeho stiahnutie je spoplatnené poplatkom vo výške 1,50 eura, pričom sa platí ešte aj daň navyše. Ak by ste si tento obchod chceli stiahnuť, je to možné z webovej stránky a nesmiete sa pritom nechať odradiť niekoľkými upozorneniami telefónu.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Keď sa sústredíme na prvú možnosť, ktorú AltStore ponúka, tak Delta je dostupná prostredníctvom tohto obchodu len v rámci Európskej únie. V iných krajinách sveta je tak dostupná priamo prostredníctvom App Store. Naopak Clip sa v tomto obchode nenachádza, je však spoplatnený mesačným poplatkom na platforme Patreon.

Fanúšikovia spoločnosti Apple určite vedia, že obchod AltStore bol známy ešte niekoľko rokov dozadu. Ide o obchod, ktorý bol dostupný ešte v časoch možnosti jailbreaku a mnohí fanúšikovia s technickými schopnosťami ho využívali už vtedy. Teraz do iPhonov prichádza oficiálne, no keďže sa skrýva za poplatkami nepredpokladáme, že ho mnohí využijú.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.