Trojitý zadný fotoaparát robí divy.

Huawei P20 Pro testujeme od polovice aktuálneho týždňa a hoci je zatiaľ skoro na výsledné zhodnotenie tohto telefónu, už sme nadobudli viac ako dostatok informácií a skúseností na zhrnutie prvých dojmov. Novinka od Huawei púta pozornosť najmä dvoma vlastnosťami – trojitým fotoaparátom a dizajnom, ktorému dominuje výrez v hornej časti obrazovky. Ten je menší v porovnaní s iPhonom X a obsahuje predný fotoaparát, reproduktor aj malú notifikačnú diódu.

Kvôli výrezu a dizajnu zadného fotoaparátu sa však určite objaví niekoľko názorov, ktoré budú Huawei obviňovať z kopírovania Applu. Pri pohľade na minuloročný model P10 a nové slúchadlá FreeBuds sa niet čomu čudovať, avšak je to škoda. Huawei totiž v prípade smartfónov radu Mate už viackrát potvrdil, že dokáže vytvoriť aj vlastný štýlový dizajn. A v prípade P20 Pro dokazuje, že vie prinášať inovatívne technológie.

Pozrite si unboxing telefónu Huawei P20 Pro

5-násobný zoom je super

Hlavným lákadlom Huawei P20 Pro je jednoznačne jeho trojitý zadný fotoaparát. Ten kombinuje 40 Mpx farebný senzor (f/1.8), 20 Mpx čiernobiely senzor (f/1.6) a 8 Mpx teleobjektív (f/2.4) s 3× optickým priblížením. Vďaka hybridnému zoomu však dokáže telefón fotiť bez straty kvality až pri 5× priblížení a práve táto funkcia predstavuje hlavnú pridanú hodnotu.

P20 Pro sme v redakcii porovnali aj s priamou konkurenciou v podobe Samsung Galaxy S9 a Sony Xperia XZ2. Telefóny sme postavili proti sebe počas dňa a treba uznať, že všetky tri novinky ponúkajú špičkové a veľmi vyrovnané fotografie, ktoré sa odlišujú prakticky iba farebným podaním. P20 Pro exceluje v reálnom podaní scény, v tomto smere je silná aj Xperia XZ2. V prípade Galaxy S9 sú niekedy farby mierne skreslené pre vizuálne atraktívnejšiu výslednú fotografiu. Všetky telefóny však dokážu zachytiť veľké množstvo detailov. Podrobný fototest budeme publikovať na našom webe v priebehu budúceho týždňa, potrebujeme ešte spraviť nočné fotografie, kde by sa mohli prejaviť výraznejšie rozdiely ako počas dňa.

Testovacia nočná fotka. Vľavo Huawei P20 Pro, vpravo Samsung Galaxy S9+

Faktom je, že Huawei P20 Pro prináša pridanú hodnotu vo forme špičkového bokeh efektu. Portrétové fotografie s rozmazaným pozadím sú podľa nás najlepšie, aké môžete dnes získať zo smartfónu. A to isté platí aj o fotení čiernobielych fotiek. Skutočne zlomovou vlastnosťou je však funkcia 3-násobného optického a 5-násobného hybridného zoomu.

Ak ste boli nadšení z dvojnásobného priblíženia, ktoré ponúka iPhone alebo smartfóny od Samsungu, funkciu priblíženia v P20 Pro budete jednoducho milovať. V tejto súvislosti dodajme, že hoci telefón umožňuje prepínať medzi 1×, 3× a 5× zoomom jedným ťuknutím, môžete si nastaviť akýkoľvek zoom od 1× do 10×. V rozmedzí od 1× do 5× ide vždy o bezstratový zoom.

Huawei P20 Pro: Fotené z jedného miesta – vľavo bez zoomu, vpravo hore 3× zoom a vpravo dole 5× zoom. Kliknutím na fotky si ich zobrazíte vo väčšom zobrazení

V súvislosti s fotoaparátom spomeňme, že Huawei zmenil používateľské rozhranie aplikácie Fotoaparát, ktoré je teraz subjektívne prehľadnejšie. Opäť sa využíva umelá inteligencia na zlepšenie celkového podania scény pri fotení vybraných objektov – často je to však na úkor ich reálneho podania. Na rozdiel od Mate 10 Pro sa však dá vylepšenie umelej inteligencie jednoducho vypnúť aj v automatickom režime, čo chválime.

V rámci ďalšieho testovania musíme podrobnejšie otestovať ešte funkciu záznamu videa. P20 Pro umožňuje aj nahrávanie superspomaleného videa pri 960 fps v rozlíšení 720p, avšak spracovanie tejto funkcie nás sklamalo. Dá sa totiž vytvoriť iba jeden superspomalený záber. Sony a najmä Samsung ponúkajú v tomto smere oveľa lepšie softvérové funkcie a nastavenia – konkurencia umožňuje okrem jedného záberu vytvoriť aj normálne video s viacerými superspomalenými zábermi a Samsung dokonca dokáže ich záznam automaticky aktivovať po rozpoznaní pohybu. V prípade Huawei P20 Pro máme pocit, že bola funkcia pridaná na poslednú chvíľu a už neostal čas na vyšperkovanie softvéru.

Nové rozhranie aplikácie Fotoaparát nás potešilo, chudobné možnosti pri režime superspomaleného videa sklamali

HDR displej s výrezom, ktorý sa dá skryť

Výrez v hornej časti displeja bude pútať pozornosť každého a je úplne jedno, či dotyčný pozná Huawei alebo nie. Tento rok sa jednoducho nesie v tom duchu, že takmer každý výrobca prináša výrez a takmer všetci to automaticky považujú za kopírovanie Applu. Je to škoda. Výrez v prípade P20 Pro je však možné veľmi jednoducho (opticky) skryť – stačí si v nastaveniach zobrazenia upraviť položku Výrez a horný riadok sa automaticky zafarbí do čiernej farby. Teda, jeho pozadie.

Z používateľského hľadiska má výrez prínos pri používaní aplikácií, ktoré bežia v režime na výšku. Vtedy sa v hornom riadku zobrazuje čas a notifikácie, avšak kvôli výrezu sa ich tam zmestí menej ako v prípade telefónov bez výrezu. Získate však o jeden extra riadok navyše, displej funguje v zobrazení s pomerom strán 18,7:9. Pri používaní hier a video aplikácií v režime celej obrazovky na šírku sa tento benefit stratí, aplikácie ho nevyužijú. Obrazovka v takom prípade funguje v zobrazení s pomerom strán 18:9 a hoci má celý displej uhlopriečku 6,1 palca, je zobrazený obraz o milimeter tenší v porovnaní s 5,99-palcovým Mate 10 Pro v rovnakom zobrazení. Na druhej strane je fajn, že výrez nezasahuje do videa či hry.

Huawei P20 Pro má výrez v hornej časti displeja, ale ten si môžete jednoducho skryť

Druhá podstatná informácia, ktorá sa týka 6,1-palcového OLED displeja s rozlíšením 1080 × 2240 je tá, že podporuje zobrazenie HDR obsahu. Toto, ak sa nemýlime, Huawei nikde neuvádza, avšak priamo v telefóne je predinštalovaná aplikácia Netflix a ak máte zaplatený najvyšší balíček za poplatok 11,99 eur, môžete sledovať HDR videá v tejto službe. Vyskúšali sme to.

V prípade YouTube podpora HDR zatiaľ chýba. Predpokladáme však, že príde časom, ako tomu bolo aj v prípade Mate 10 Pro. V súvislosti s Mate 10 Pro sme mimochodom zvedaví, či sa Netflixu vo vyššej kvalite dočkajú aj majitelia tohto zariadenia. To totiž aktuálne nepodporuje ani HD kvalitu.

Huawei P20 Pro podporuje prehrávanie v službe Netflix v režime HDR. Na kompatibilný obsah upozorní takéto logo

Odomykanie odtlačkom aj tvárou

Huawei P20 Pro má šikovne umiestnený snímač odtlačkov prstov na prednej strane. Nachádza sa v spodnom rámiku, hneď pod displejom. Toto umiestnenie je pravdepodobne najpraktickejšie, nakoľko umožňuje kontrolovať notifikácie aj vtedy, keď máte telefón položený na stole. Praktické je, že čítačka odtlačkov funguje aj ako ovládacie tlačidlo s podporou dotykových gest. Krátke priloženie prstu funguje ako tlačidlo Dozadu, dlhšie priloženie vás vráti na domovskú obrazovku. Tiež môžete pristupovať k zoznamu posledných aplikácií a ku Google obrazovke.

Ovládanie pomocou gest nie je novinka, Huawei to ponúka už dlhšie. Ide však o praktické a elegantné riešenie, nakoľko sa skryje riadok so systémovými tlačidlami a razom tak získate ďalší extra riadok na zobrazenie iného obsahu. Používanie predného snímača odtlačkov prstov v režime ovládacieho tlačidla sme si obľúbili. Faktom však je, že si treba dávať pozor pri hraní, aby ste ho omylom nestlačili, čo sa nám zriedkavo stalo.

P20 Pro umožňuje aj odomykanie tvárou a táto funkcia fungovala počas nášho doterajšieho testovania spoľahlivo a rýchlo. Funguje aj v noci, avšak v takom prípade sa aktivuje displej telefónu so silnejším jasom, aby vás osvetlil, čo nemusí byť vždy príjemné pre vaše oči. V nastaveniach si môžete určiť, či sa má po odomknutí automaticky zobraziť domovská obrazovka alebo či sa na ňu presuniete pohybom prsta, ako je tomu v prípade iPhonu X.

Kombinácia odomykania pomocou odtlačku prsta a tvárou funguje v praxi na jednotku. P20 Pro sa v prípade zapnutého odomykania tvárou automaticky prebudí, keď telefón zodvihnete zo stola a často sa odomkne rovnako rýchlo alebo aj o čosi rýchlejšie, ako stihnete priložiť prst. Je však fajn, že v prípade problémov nemusíte vypisovať ručne heslo, ale stačí iba priložiť prst k snímaču odtlačkov. Vďaka odomykaniu tvárou tiež môžete telefón inak chytať do ruky, keď ho vyťahujete z vrecka alebo keď ho beriete zo stola. Pri použití snímača odtlačkov prstov totiž musíte chytiť zariadenie tak, aby ste pohodlne dosiahli palcom na spodnú časť prednej strany a zároveň, aby ste ho držali pevne v ruke, aby sa nevyšmyklo. Počas nášho testovania fungovalo odomykanie tvárou s 99% spoľahlivosťou a začíname pociťovať, že sa na tento spôsob autentifikácie spoliehame čoraz viac.

Huawei P20 Pro môžete odomknúť pomocou prednej kamery vo výreze alebo priložením prsta k snímaču odtlačkov prstov na prednej strane pod displejom

Reproduktory, ktoré patria k absolútnej špičke

P20 Pro nás v rámci prvých dojmov potešil aj reproduktormi, ktoré patria k aktuálnej špičke. Hrajú hlasno a kvalitne. V porovnaní s Mate 10 Pro sú o niečo hlasnejšie a reprodukujú bohatší zvuk aj pri maximálnej hlasitosti. V priamom porovnaní so Sony Xperia XZ2, Samsung Galaxy S9 a iPhone X sa nám subjektívne páčia najviac. Treba však dodať, že v prípade Galaxy S9 je to doslova o chlp. K dispozícii sú nastavenia Dolby Atmos pre prispôsobenie zvuku vo videách a pri počúvaní hudby a tiež nastavenie Stereo+, ktoré upravuje reprodukciu podľa toho, či používate telefón v režime na výšku alebo na šírku.

Pri prehrávaní zvuku sa používa reproduktor v spodnej hrane a reproduktor vo výreze v hornej časti displeja

Ekosystém služieb aj praktické softvérové novinky

Novinka od Huawei neprináša iba hardvérové vylepšenia, pod lepší zážitok sa podpisujú aj softvérové zmeny. Podporu HD a HDR v službe Netflix sme už spomínali, avšak Huawei na Slovensku pred pár týždňami spustil aj svoj cloud. Môžete si tak jednoducho zálohovať dáta z telefónu a následne ich obnoviť v ďalšom zariadení. Medzi zariadeniami s nadstavbou EMUI sa tiež synchronizujú poznámky, kalendáre, kontakty a tiež aj heslá do Wi-Fi sietí, zoznam blokovaných čísiel či audio nahrávky, čo je obzvlášť praktické. Môžete si zálohovať aj fotky, avšak pre tento účel používame službu Fotky Google. P20 Pro obsahuje predinštalovaný aj obchod s aplikáciami AppGallery a peňaženku Huawei Wallet. Tieto funkcie sú momentálne skôr do počtu.

Nechýba ani režim EMUI Desktop, ktorý premení telefón na počítač. Stačí iba pripojiť USB-C adaptér s HDMI či DisplayPort výstupom. Novinkou je rozšírenie funkcie Huawei Share, ktorá najnovšie umožní bezdrôtovo prenášať dáta medzi telefónom a počítačmi so systémom Windows či macOS. Je fajn, že si nemusíte sťahovať a inštalovať do počítača žiaden softvér, telefón nájdete v zozname zariadení vo vašej sieti. Znamená to však, že obe zariadenia musia byť pripojené do tej istej siete. Prenos dát funguje dobre, avšak táto funkcia má aktuálne nejaký problém so slovenskou lokalizáciou – pri nastavení jazyka slovenčina sa nám síce zariadenie zobrazovalo v sieti, ale nedarilo sa nám pripojiť k jeho internému úložisku. Po prepnutí jazyka do angličtiny fungovalo všetko korektne. Veríme, že tento problém opraví niektorá z najbližších aktualizácií.

Huawei začína aj na Slovensku vylepšovať svoj ekosystém

Prečítajte si aj:

Huawei P20 Pro sľubuje malú revolúciu v mobilnom fotení. Vďaka trojitému zadnému fotoaparátu (doplnené o video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit