Výrez v displeji, minimálne hardvérové zmeny oproti predchodcovi, kópia iPhone X, ukazovateľ nových trendov?

Pomiešajte všetko z prvej vety do jedného a vyjde vám z toho Huawei P20 lite. Takmer identický tvar s minuloročným modelom P10 lite ale zásadne mení Full HD+ displej, ktorý je predĺžený a má zaoblené rohy.

Odložili sme Samsung Galaxy S8+ a prehodili SIM kartu do Huawei P20 lite. Tu sú naše prvé dojmy.

Najdiskutovanejšie vlastnosti:

  • Výrez v displeji
  • Odomykanie tvárou bez IR snímača
  • Vyššia cena ako minulý rok….je to predzvesť zdražovania strednej triedy?
  • Nádherné telo, nádherná modrá farba
  • Trochu šmykľavý zadný povrch
  • USB-C a podpora rýchleho nabíjania

Prvé používanie

Na test tohto telefónu sme sa tešili, veľmi sme totiž boli zvedaví, ako sa nám bude s vyrezaným displejom pracovať na Androide. iPhone X má takýto displej, dokonca s ešte väčším výrezom. V tomto prípade nás telefón nijakým výrazným spôsobom nelimitoval. Jednak na to nie sú pripravené aplikácie, nehovoriac o čakaním na Android P. Práve ten má priniesť podporu pre displeje s výrezom.

V skutočnosti výrobca využil tento priestor veľmi pekne. Displej má vďaka tomu uhlopriečku 5,84“ a aj v povedzme nie veľkom tele získate veľkú zobrazovaciu plochu. To sa nám páčilo a v prípade smartfónov sme fanúšikmi displejom s pomerom strán 18:9 prípadne veľmi podobným.

P20 lite sa dobre drží v ruke a dobre sa nám používal. V spodnej časti rámu je priestor na logo Huawei a toto nám vyhovuje. Mať displej úplne po spodnú časť by bolo fajn, takto sa nám ale telefón lepšie držal a nezakrývali sme si displej. Skrátka, toto je model, ktorý prináša nové poňatie displeja na Androide, neuberá na funkčnosti.

Ak sa vám tento smartfón páči, odporúčame jeho kúpu. Prináša nové veci, nie je to ale úplne iný Android, na ktorý by ste si museli zvykať. Fotoaparát je v línii s najdlhšou stranou. Nech už máme dojem akýkoľvek a vyzerá to ako kópia po inom smartfóne, vo výsledku je to fajn. Vďaka prehodeniu jednej šošovky na inú stranu sa nám telefón lepšie drží v ruke počas fotenia. To, že je fotoaparát vystúpený viac prisudzujeme snahe vyvolať podobnosť s iPhonom X než by musel mať takéto orámovanie reálne. Na čítačku odtlačkov sme dočiahli bez problémov, dobre sa používa. Je kruhová a dostatočne veľká. K tomuto nemáme najmenšie výhrady.

Odomykanie tvárou

Práve sme zistili, prečo je nad displejom ten výrez. 🙂 Na 16 Mpx fotoaparát, ktorý podporuje funkciu odomykania tvárou. Teda, podporuje to softvér. V skutočnosti toto odomykanie nemá takmer nič spoločné s tým, ktoré je v Samsung Galaxy S9 alebo v Apple iPhone X. Funguje dobre na dennom svetle, umelom osvetlení, po tme nie. Teraz je tu otázka, či bolo nutné robiť do displeja výrez kvôli tejto funkcii, ktorá aj tak nefunguje tak univerzálne ako snímač odtlačkov – po tme aj na svetla. V poriadku, ako sme spomenuli, dlhý displej je pekný a keď ho využijú aj niektoré aplikácie, mohol by byť tento koncept užitočný.

Aktivovali sme funkciu rozsvietenia displeja po zdvihnutí alebo naklonení telefónu. Potom sa rozpoznávanie spustí automaticky a telefón odomkne. Pekné je, že si môžete nastaviť, či sa telefón hneď odomkne alebo odomkne ale bude treba prejsť prstom po displeji. Každému bude vyhovovať iný systém.

Operačný systém

Systém je svižný, len pri minimálnych prípadoch cítime rezervy procesora Kirin 659. Je tu 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Myslíme si, že toto je kombinácia, s ktorou budú spokojní aj náročnejší používatelia. Nuž ale treba dodať, že smartfón bude o viac ako 100 EUR drahší, oproti minuloročnému P10 lite. Dostávame sa teda postupne a nenápadne na vyššie cenovky a stredná trieda bude mať vyššie ceny? Otázka, na ktorú nám odpovie budúcnosť.

Zatiaľ je len málo aplikácií, ktoré by zasahovali do priestoru snímača, teda do hornej časti, ktorá je obmedzená výrezom. Aplikácie sú zväčša obdĺžnikové, Google Mapy zasahujú do výrezu, stavový riadok je v tomto prípade transparentný, či inak nazvané, používa Alpha-Blending – priesvitnosť.

Na fotkách obrazovky vždy uvidíte celý displej. Všimnite si ale, že uprostred sa nezobrazujú žiadne informácie.

Ako vidno, zatiaľ na Android Oreo závisí od toho, ako si so zaobleným a vyrezaným displejom poradia výrobcovia svojej nadstavby. Sú hry, ktoré majú zaoblené rohy v hornej časti displeja, v spodnej sú hrany kolmé, to na Galaxy S8+ od Samsungu. Na modeli Huawei P20 lite sú tie isté aplikácie klasické, obdĺžnikové.

S telefónom sa pracuje prakticky identicky ako s iným androidovým smartfónom. Prekážalo nám ale to, že výrobca nezvládol ani len notifikačnú lištu. Nuž miesta je tu menej. Zmeškaný hovor sme nevideli, na ikonku už nebolo miesto. Škoda, pochopili by sme keby zmizol názov operátora alebo ikona Wi-Fi vtedy, keď treba zobraziť ikonu zmeškaného hovoru. Našťastie je tu zamknutá obrazovka a notifikácie na nej.

Fotografie

Aplikácia na fotografovanie vychádza z klasickej, ktorú so sebou prináša nadstavba EMUI. Dostupné sú rôzne expozičné efekty. Na priamu voľbu je tu potom režim portrétovej fotografie, či napríklad režim pohyblivého obrázku a fotografia so širokouhlou clonou. Tu sú naše testovacie fotky. Za bežného svetla, vynikajúce, samozrejme. Dokonca aj HDR sa nám podarilo, nie vždy to ale bude funkcia, ktorú využijete.

Páčil sa nám režim so širokouhlou clonou. Nie vždy sme ho ale používali a viac sme sa snažili fotiť v režime makra bez asistencie druhého objektívu. Rozostrenie bolo niekedy krajšie a najmä prirodzenejšie. Že vám naše hodnotenie pripomína x ďalších smartfónov s dvomi fotoaparátmi? Je to tak. Dva fotoaparáty na zadnej strane dnes robia smartfón a niekedy s nimi dosiahnete zaujímavé efekty. Stredná trieda ale nie je top kategória a tak sú tu ešte isté obmedzenia.

Parametre v skratke

Systém – Android 8.0.0 s nadstavbou EMUI 8.0.0

Displej – IPS Full View, Full HD+ (1080 × 2280 px)

Procesor – Huawei Kirin 659, 4 × 2,36 GHz + 4 × 1,7 GHz

Pamäť – 4 GB RAM + 64 GB úložisko

Fotoaparát – 16 Mpx vpredu, 16 + 2 Mpx vzadu

Batéria – 3000 mAh s podporou rýchleho nabíjania

Kúpiť, či nekúpiť?

Huawei P20 lite je smartfón, ktorý sa nám páčil. Má už vyššiu cenu a Huawei skúša zdvíhať ceny v strednej triede. Má ale prvotriedne spracovanie, krásne telo a dobre fotí. Nám sa určite zapáčil. Ak chcete smartfón s novým spôsobom dizajnu, teda predlžený displej s výrezom, toto je dobrý adept. Ostatným viac odporúčame klasiku v podobe iného modelu od konkurencie. Toto je síce pekný telefón, dych vám vlastne ale ničím nevyrazí.

Nám smartfón počas troch dní testovania fungoval bez problémov a budeme ho používať aj naďalej. Chválime výdrž batérie, s prehľadom celý deň aj pri fotografovaní. Deň a pol pri bežnom používaní s tým, že si zahráme na 10 ÷ 20 minút aj nejakú hru. Veľmi sa nám páčilo práve to, že sme nemuseli telefón takmer vôbec nabíjať. Nuž, je to aj tým, že je to nový kus. Otázkou bude, čo spraví batéria po trištvrte roku používania.

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: Intenzívne testujeme Samsung Galaxy S9+ DUOS

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.