Model LG V30 je kúsok, do ktoré vkladá výrobca veľké nádeje. Nielen on, aj my.

Je to bez pochýb jeden z najviac vydarených high-end smartfónov. Svedčí o tom fakt, že sme naň prešli z iných vlajkových lodí a intenzívne testujeme.

Najlepšie na tomto modeli je, že má viac menej tradičné telo. Na pohľad povedzme trochu lacné. Je to len zdanie. Bližšie preskúmanie nás utvrdilo v tom, že každý jeden detail tu má svoje opodstatnenie. Dobre sa drží v ruke a celkovo sa dobre používa. Pokračuje s displejom s pomerom strán 18:9 a aj v tomto prípade ide o 6“ FullVision displej typu P-OLED s rozlíšením 1440 × 2880 px.

Vojenská konštrukcia

Výrobca pripravil V30-tku do ťažkých podmienok a tá spĺňa certifikáciu MIL-STD 810G. Zvládne pády na zem, teplotné výkyvy, ponorenie do vody a tiež nadmerne pôsobiaci tlak. Gorilla Glass 5 na prednej strane nemá zatiaľ žiadne škrabance, čo nás aj tak trochu prekvapuje. Telefón nenosíme v obale a čistíme ako príde, teda ideálne o nohavice 🙂 .

Kovové rámy sú pevné a rovnako tak aj predná a zadná strana. Na zadnej strane je duálny fotoaparát v kombinácii 16 Mpx f/1.6 + 13 Mpx f/1.9. Druhý je širokouhlý a vďaka nemu sa dá robiť plynulý zoom pri nakrúcaní videa. Na displeji je vidieť kedy je použitý optický zoom a kedy už idete na softvérovú interpoláciu. Šošovky sú kryté mierne vystúpeným oválom. Pod nimi je druhý snímač odtlačkov a zároveň ide o tlačidlo. Je to pohodlné a chápeme, že na prednej strane by na toto tlačidlo nebolo miesto. Spodná hrana má USB-C konektor, horná si zachováva audio konektor.

Výbava po technickej stránke celkovo neprekvapí a je tu presne to, čo od najlepšieho smartfónu danej značky očakávate. Teda procesor Snapdragon 835 (8 jadier, 2,45 GHz), 4 GB RAM a 64 GB úložisko s možnosťou rozšírenia až o 2 TB kartu.

Zvuk a video

To podstatné sa ukrýva vo vnútri. Výrobca zapracovala na každom detaile a vyrobil smartfón, ktorý dnes splní najnáročnejšie očakávania. Nielen pri fotení alebo robení videa. Ale aj pri spracovaní zvuku. Je tu totiž špeciálny režim Hi-Fi Quad a zvukové filtre ladené v spolupráci s B&O Play. Po pripojení slúchadiel si môžete štandardne nastaviť vyššiu kvalitu zvuku a získať tak podstatne viac detailov. V balení sú aj slúchadlá B&O Play, aby bol zážitok z hudby čo najlepší. Samotné spracovanie zvuku sa týka aj pri jeho nahrávaní. Na výber sú dva hlavné režimy mikrofónu a jeden vlastný. Prvý je zameraný na klasické nahrávanie hlasu, napríklad vo funkcii bežného diktafónu. Druhý profil použijete pri nahrávaní zvuku na burácajúcom koncerte. Vďaka špeciálnej technológii by ste mali dosiahnuť podstatne vyrovnanejší zvuk bez prehnaných výšok a plechového efektu.

Na video tu výrobca ponúka funkciu Cine Effects. Je to súprava 15-tich efektov, v ktorých sa dá nakrúcať video. Podľa toho, aké robíte, zvolíte efekt, napríklad romantický alebo napínavý. Tým sa upraví farebné podanie celého videa. Podľa nás to nie je vždy vhodné. Avšak aj z na pohľad bežného videa vďaka Cine efektom dokážete vytiahnuť o čosi lepšiu atmosféru. Za zmienku stojí aj fotografovanie so širokouhlým záberom. Na rozdiel od iných smartfónov sa tu toľko neprejavuje skosenie okrajov, ktoré opticky vytvára vypuklý objektív. Je to dobrá vec. Práve toto padanie budov bolo príčinou, prečo sme na iných smartfónoch nakoniec v širokouhlom režime nefotili. No a samozrejme je tu optická stabilizácia.

A ešte jeden detail. Teraz môžete zoomovať na vami ukázaný bod na displeji. Doteraz ste mohli obraz približovať len k jeho stredu, teraz kamkoľvek ukážete. A toto je veru funkcia, ktorá sa zíde. Ocenili sme ju vlastne viac ako výrobcom najviac spomínané filmové efekty.

Praktické skúsenosti

LG V30 si nás získal najmä tým, že má len 158 gramov hmotnosti. Je to naozaj málo a popri iných vlajkových lodiach pôsobí skutočne ľahkým dojmom. Tiež sa nám páčilo to, že sa dobre drží v ruke a má povedzme štandardný tvar j keď s novým pomerom strán displeja. Softvérová nadstavba od LG je fajn a nemáme k nej výhrady. Nastaviť sa tu dá nielen systémová klasika Androidu ale aj to, ako bude systém vyzerať. Teda optické zväčšenie prvkov, fonty, možnosť pridať tučný font do celého systému atď.

Tiež sme si zvykli na Always On displej a vybrali sme si tému, ktorá má extra veľké zobrazenie digitálneho času. Ako správne tušíte, toto je véčková séria bez druhého displeja. Výrobca sa nám snaží zalepiť oči plávajúcim panelom. Uško, ktorým sa zobrazuje vyslovene nezavadzia, zatiaľ sme ho odtiaľ dali preč. Ešte sa k nemu vrátime, aby sme telefón preverili aj v takomto stave.

Rýchlosť systému je niečo, na čo sa sťažovať nemôžeme. Špeciálne pri fotografovaní. Procesor Snapdragon 835 bola jasne dobrá (a nevyhnutná) voľba. Odomykanie tvárou je rýchle, zatiaľ sme využívali menej bezpečný režim. Áno, ten čo sa dá podľa výrobcu oklamať fotkou. Neskôr vyskúšame aj bezpečnejšie skenovanie tváre.

Cez VLC sledujeme seriály a keďže nepatríme medzi fanúšikov orezávania si z filmov, máme tie čiernej okraje po bokoch. Predĺžený displej je super v systéme v internetovom prehliadači, aplikáciách na čítanie textov atď. Najmenej kompatibilné je toto zobrazenie zatiaľ v hrách. Vždy sa dá manuálne nastaviť, ktorá aplikácia bude mať zobrazenie na celý displej. Štandardne sú všetky v pomere 16:9 a vyberáte, ktoré dostanú nový pomer 18:9.

Verdikt

Zatiaľ predbežný verdikt. LG V30 je telefón, ktorý má čo ponúknuť. Zatiaľ nás po zhruba týždni testovania nič výrazné negatívne neprekvapilo ani neodradilo. Tento model sa nám nadmieru páči a je to užitočnejší kúsok, než by sa na prvý pohľad zdalo.

Testovacie fotografie pripravujeme do samostatného článku. Sledujte náš test tejto vlajkovej lode od LG aj naďalej.

Cena tohto modelu je 899 EUR. Čo poviete, zaslúži si ju?

Prečítajte si aj:

LG V30 sa konečne začína predávať aj na Slovensku. Poznáme cenu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.