Čipsety M3 by mali priniesť lepší výkon pri súčasnej nižšej spotrebe.

Spoločnosť Apple vraj uvedie prvé počítače Mac s čipom novej generácie M3 buď koncom tohto roka, alebo začiatkom roka 2024. Tvrdí to známy odborník na Apple Mark Gurman v najnovšom vydaní svojho newsletra Power On.

Na základe vývojárskych záznamov aplikácií spustených na prototypoch Macov s M3 Gurman tiež podrobne opisuje, z čoho sa skladá jeden z variantov čipového radu M3. Jeho zdroj – ktorý správne predpovedal predchádzajúce konfigurácie – uvádza, že čip M3 Pro obsahuje 12 procesorových jadier, 18 grafických jadier a 36 GB pamäte RAM.

Ak sa táto konfigurácia čipu, ktorá sa v súčasnosti testuje, pretaví aj do finálnej podoby, M3 Pro bude mať v porovnaní s čipom M2 Pro o 2 jadrá CPU a 2 jadrá GPU viac, ako aj a o 4 GB maximálnej veľkosti pamäte RAM (36 GB pri M3 Pro oproti 32 GB u M2 Pro). Podobné zvýšenie možno očakávať aj v prípade základných čipov M2, M2 Max a M2 Ultra.

Súčasný čip M2 Pro sa skladá zo šiestich vysoko výkonných jadier a štyroch jadier na zvýšenie efektivity. Čip M3 Pro má údajne šesť vysokovýkonných jadier a šesť efektívne zameraných jadier, spolu teda 12.

Rad čipov M3 sa bude vyrábať trojnanometrovým výrobným procesom. Zlepšená hustota okrem toho, že umožňuje vyšší počet jadier v určitej veľkosti čipsetu, zvyčajne znamená aj zvýšenie výkonu každého jadra. To znamená, že šesť jadier M3 bude pravdepodobne rýchlejších ako ich náprotivky v M2.

Očakáva sa, že na júnovej konferencii WWDC Apple predstaví 15-palcový MacBook Air ešte s čipom M2. Prvé Macbooky M3 by sa mali objaviť až na jeseň alebo začiatkom roka 2024. Gurman tvrdí, že Apple už pracuje na takýchto verziách MacBookov Pro, MacBookov Air a iMacov.

Zdroj: Bloomberg.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.