iMac asi preskočí generáciu čipsetov M2.

Ďalšia generácia stolného počítača iMac bude uvedená na trh najskôr koncom tohto roka, prípadne začiatkom budúceho. Tvrdí to renomovaný odborník na Apple Mark Gurman z agentúry Bloomberg, podľa ktorého Apple vynechá aktuálnu generáciu svojho čipsetu M2 a nový iMac predstaví až s čipom M3.

Gurman hovorí, že nevidí nič, čo by naznačovalo príchod nového desktopového jablčného počítača ešte pred predstavením čipu M3. Záujemcovia o nový hardvér v tomto zariadení teda budú musieť podľa jeho slov ešte počkať.

Zatiaľ posledný iMac bol predstavený v apríli 2021. Ponúkaný je s jedinou veľkosťou obrazovky – 24 palcov – a poháňa ho procesor Apple M1. Vnútorné úložisko môže mať veľkosť od 256 GB až do 2 TB.

Naopak, MacBook Air, Mac Mini aj základný MacBook Pro už dostali verzie vybavené čipom M2. Pre úplnosť ale treba dodať, že čipsety M1 aj M2 sú založené na rovnakom, 5-nanometrovom výrobnom procese a výkonnostné rozdiely medzi nimi nie sú nijako obrovské. Pri M3 sa už ale očakáva väčší medzigeneračný posun v podobe podstatne vyššej výkonnosti a lepšej energetickej účinnosti.

Zrejme sa však nedočkáme nijakých dramatických zmien dizajnu, keďže ďalší uznávaný analytik Ming-Chi Kuo očakáva, že nová generácia iMacu bude vyzerať podobe ako tá terajšia. Koniec-koncov, to platí aj o poslednom Mac Mini a MacBooku Pro. Kuo zároveň predpovedá nový iMac Mini až na rok 2024 a nie v aktuálnom roku.

Zdroj: Bloomberg.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.