Kým iní na 8K upscalujú, LG ponúka natívny obraz.

Firma LG Electronics predstavila na veľtrhu IFA 2018 prvý OLED televízor s rozlíšením 8K (7680 × 4320 px) na svete. 8K OLED televízor má uhlopriečku 88“ a celkovo viac ako 33 miliónov aktívnych bodov. Sústreďuje sa na najlepší kontrastný pomer a verné zobrazenie čiernej.

Je tu predpoklad, že sa dodávky OLED televízorov na trh v roku 2018 zdvojnásobia a do roku 2022 dosiahnu viac ako deväť miliónov kusov. Aj naďalej však budú takéto TV patriť do segmentu luxusných (super drahých) televízorov. Podľa výrobcov je OLED budúcnosť, keďže zobrazujú krajšie farby.

Aj keď je trh s 8K televízormi ešte len v plienkach, predpokladá sa, že do roku 2022 vzrastie na viac ako 5 miliónov kusov. Vzhľadom na to, že OLED panely emitujú vlastné svetlo, nie je potrebné ich podsvietenie. To vo vývoji znamená nielen tenšie displeje a tým celé TV ale aj lepšie riadenie kvality obrazu.

Kým 4K OLED verzie vnímala firma ako otváraciu pozíciu na trh s vysokým rozlíšením v prípade OLED, 8K rozlíšenie by chcela postupne udomácniť. Prioritou budú väčšie uhlopriečky. Bude však len otázkou, kam výrobcovia zájdu v prípade menších veľkostí.

Prečítajte si aj:

Philips má nové Ambilight televízory, rozširuje aj osvetlenie Hue

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté