Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Chytré reproduktory pokračujú vo svojom rapídnom vzostupe a na svetlo sveta prichádza prvý interaktívny skill pre slovenských používateľov. Alexa od Amazonu vám teraz prehrá české a slovenské audioknihy z Audiolibrix doslova na požiadanie.

Máte doma inteligentný reproduktor? Odteraz ho môžete využívať aj na prehrávanie slovenských audiokníh. Spoločnosť Audiolibrix prichádza s úplne prvým interaktívnym skillom pre zariadenie z radu Amazon Echo. Reproduktor sa vie synchronizovať s knižnicou Audiolibrix a prehrávať rozpočúvané audioknihy aj vyberať nové. Stačí si pripojiť svoj účet v Audiolibrix a môžete počúvať.

Inteligentné reproduktory sú v súčasnosti najrýchlejšie rastúcim odvetvím spotrebnej elektroniky. Len za minulý rok zaznamenali medziročný nárast takmer 49%. Ide o najrýchlejší nárast od čias smartfónov a prevyšuje aj nárast v oblasti tzv. wearables (teda inteligentných zariadení, ktoré nosíme na sebe, ako napríklad inteligentné hodinky).

V USA bol tento nárast ešte pôsobivejší – počet domácností používajúcich inteligentného asistenta ako je aj Alexa totiž stúpol o celých 78%. Teraz už tak šikovný reproduktor vlastní okolo 53 miliónov ľudí.

Čo všetko taká múdra asistentka dokáže? Je to reproduktor so vstavaným hlasovým ovládaním. Má v malíčku ovládanie inteligentnej domácnosti od svetla, kúrenia alebo nastavenia bezpečnosti, umožňuje počúvanie hudby, povie vám správy, počasie, odpovie na vážne aj zábavné otázky, objedná Uber alebo vyhľadá čokoľvek, čo ide nájsť online.

Jej ovládanie funguje cez tzv. skills, čo sú vo svojej podstate aplikácie, ktoré vám umožnia pripojiť k inteligentnej asistentke softvér alebo hardvér, aby zvládla plniť určité úlohy.

Samotné ovládanie Alexy zatiaľ v slovenskom jazyku nefunguje, ale vzhľadom k rýchlosti rastu jej popularity sa očakáva aj toto rozšírenie. V minulom roku sa ponuka správ rozšírila o Denník N a Dobré ráno z denníka SME. Teraz sú slovenskí poslucháči a používatelia zase o krok ďalej.

Spoločnosť Audiolibrix totiž vyvinula úplne prvý interaktívny skill pre inteligentný reproduktor od Amazonu. Teraz užívateľom umožní prepojiť s asistentom svoju audioknižnicu a za pomoci hlasového ovládania si z nej vyberať a prehrávať jednotlivé audioknihy v slovenčine.

Značky: