Doplnené 19. decembra 2017: Podľa portálu Forbes by mal byť prvým smartfónom so zabudovaným snímačom odtlačkov prstov v displeji telefón spoločnosti Vivo.

Technológia má byť podľa analytika Patricka Moorheada rýchla a jednoduchá na používanie a dvojnásobne rýchla ako Face ID od Applu.

Pôvodný článok 13. decembra 2017: Predstavený má byť na konferencii CES 2018 v Las Vegas jedným z „top 5“ producentov smartfónov.

S nastupujúcou érou bezrámikových smartfónov čelia ich výrobcovia výzve, kam umiestniť snímač odtlačkov prstov. Každý sa s touto dilemou vysporadúva po svojom. Samsung a Huawei senzor umiestňujú na zadnú stranu, kde môžete pohodlne dosiahnuť ukazovákom, Sony pre zmenu senzor umiestňuje na bočnú stranu, kde si vystačíte s palcom a Apple v prémiovom modeli X nahradilo tento snímač technológiou rozpoznania tváre. Vyzerá to tak, že kapacitné senzory, ktoré musia mať vyhradenú samostatnú plochu mimo displeja budú musieť postupne, práve kvôli bezrámikovému trendu, svoje miesto prenechať optickým či ultrazvukovým senzorom.

Malá revolúcia má prísť už čoskoro, v januári budúceho roku na veľtrhu CES usporadúvanom každoročne v americkom Las Vegas. Oznámila ju technologická spoločnosť Synaptics, známa produkciou senzorov rôzneho druhu. Senzor integrovaný pod displejom vďaka technológii Clear ID má byť na konferencii predstavený v smartfóne jedného z piatich najväčších výrobcov. Bude to Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo či Vivo? Na odpoveď si ešte približne mesiac budeme musieť počkať.

Aký je v skratke princíp fungovania optického senzoru a prečo prichádza až teraz? Princíp je pomerne jednoduchý. Srdcom snímača je CCD senzor, rovnako ako v prípade digitálnej kamery, respektíve fotoaparátu, ktorý prst skrátka odfotí. Keďže bruško sa na senzor prikladá do tesnej blízkosti a prakticky ho zatieni, je nutné osvetlenie. Z tohto dôvodu je najlepšie predstaviť si tento proces ako naskenovanie (podobný princíp ako skenovanie dokumentov na multifunkčnom zariadení). Skener odtlačkov však pre lepšiu detekciu prvkov farby invertuje a odtlačok má teda podobu čiernobieleho obrázka, kde čierna reprezentuje svetlé miesta (výstupky) a biela tie tmavé, ktorými sú žliabky.

Prečo až teraz? Vyrobiť miniatúrny optický skener tak, aby bol dostatočne presný a rýchly nie je vôbec jednoduchá vec. CCD senzor totiž nemôže byť pred obrazovými pixelmi, nakoľko by na danom mieste nebolo možné zobraziť obraz. V opačnom prípade ale senzoru stoja v ceste tekuté kryštály a ich tranzistory (v prípade LCD) alebo sieť organických diód (OLED). Práve OLED sa ukazuje byť vhodnejšou alternatívou, pretože medzi diódami je dostatok miesta, čo umožňuje priesvit smerom k detektoru. V základe by systém mal fungovať s použitím siete infračervených emitorov (okom neviditeľné svetlo), ktoré by osvetlili prst cez medzery medzi organickými diódami OLED displeja a snímačom, ktorý by cez rovnaké medzery odrazené infračervené svetlo od prsta zas detegoval.

A práve senzor Clear ID FS9500 od Synaptics funguje v kooperácii s OLED displejmi. V praxi to vyzerá takto:

Výrobca uvádza, že senzor bude rýchlejší a zároveň odolnejší v porovnaní so súčasnými riešeniami. Či to tak skutočne bude a kto toto inovatívne riešenie predstaví ako prvý, sa dozvieme už čoskoro.

Aký je váš názor? Ktorý spôsob biometrického odomykania smartfónu preferujete a prečo? Budeme radi, ak nám dáte vedieť v komentároch pod týmto článkom.

Zdroj: Synaptics