Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Celé detstvo a dospievanie ste prežili v paneláku na sídlisku vo veľkom meste.

Až teraz sa vám podarilo kúpiť pozemok a postaviť dom. Ak máte aspoň nejaký pozemok okolo vášho domu, pravdepodobne na ňom rastie tráva. Nikdy predtým ste nekosili? Žiadny problém! Vysvetlíme vám, na čo si dať pri kosení pozor.

Každý niekedy začínal. Nie je žiadnou hanbou, že niekto prvýkrát kosí v dospelom veku. Hlavné je rýchlo pochopiť základy, na ktorých budete môcť stavať. V prvom rade potrebujete samozrejme kvalitnú kosačku. Potom sa už môžete pustiť do kosenia.

Na čo si dať pri kosení pozor?

Koste len vtedy, ak je vonku sucho

Ak je na tráve ešte rosa alebo deň predtým pršalo, s kosením počkajte. Mokrá tráva sa rýchlo nalepí na otáčajúce sa nože v kosačke. Tak sa celá kosačka stihne pokaziť skôr, než ju stihnete poriadne použiť. Tráva by mala byť suchá a nie príliš dlhá. Ak máte príliš dlhú trávu, použite skôr vyžínač.

Pred kosením si trávnik prejdite

Kosíte po dlhej dobe? Pre istotu si prejdite celý trávnik. Zdvihnite zo zeme konáre, kamene a iné veľké predmety, do ktorých by kosačka mohla naraziť. Veľké a ostré predmety môžu kosačku poškodiť. Krátkou prechádzkou tak predídete prípadnému poškodeniu.

Vyhnite sa miestam, kde rastie nová tráva

Nedávno vysiata tráva ešte nemá pevné korene a je veľmi náchylná na úplne vytrhnutie. Pri kosení teda obchádzajte miesta, kde ste nedávno vysiali trávu. Tráva rastie rýchlo. Neprejde veľa času a budete ju musieť začať kosiť.

Počas leta koste každý druhý týždeň

Tráva rastie rýchlejšie než sa môže na prvý pohľad zdať. Najmä počas letných mesiacov vám odporúčame kosiť minimálne každý druhý týždeň. Potom bude tráva príliš vysoká a vy už s kosačkou nič nezmôžete. Podľa veľkosti trávnika zvoľte vhodnú kosačku. My vám odporúčame aku kosačku, ktorá kosí potichu a má silu elektrickej kosačky. Výhodou je, že kosačku nemusíte zapojiť do elektriky.

Značky: