Novinka je doplnením existujúceho motora s označením PW-X3.

Elektromotor je, pochopiteľne, jednou z najdôležitejších časti elektrických bicyklov a tak sa ich výrobcovia snažia neustále posúvať vpred a vylepšovať každý detail. Inak tomu nie je ani v prípade tejto novinky od spoločnosti Yamaha.

Elektromotor PW-XM je vylepšenou verziou modelu PW-X3, za ktorý môže byť v prípade potreby veľmi jednoducho vymenený. Novinka je kombináciou veľmi ľahkej konštrukcie a vysokého výkonu + krútiaceho momentu (v podobnom štýle boli vylepšené aj konkurenčné motory ako napr. séria Bosch SX alebo Fazua Ride 60).

Yamaha PW-XM
Yamaha PW-XM

Inovovaný motor Yamaha PW-XM váži vďaka špeciálnemu puzdru z horčíkovej zliatiny iba 2,6 kilogramu (-150 gramov oproti modelu PW-X3), pričom si zachoval nominálny výkon 250W a max. krútiaci moment 85 Nm. Samozrejmosťou je 5 stupňov asistencie pedálov, režim chôdze, ale aj automatický režim, ktorý nastavuje asistenciu na základe záťaže, resp. informácií zo senzorov.

Dodajme, že nový motor je vyrábaný v Morimachi v Japonsku a jeho cena ešte nie je známa. Výrobca tvrdí, že ide o špičkový motor, ktorý môže byť implementovaný aj do starších bicyklov s motorom PW-X3, za ktorý sa jednoducho vymení – všetky ostatné diely, vrátane elektroniky sú kompatibilné, bez nutnosti prerábania a ďalších investícií.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE