Porsche sa do segmentu elektrických bicyklov pustilo s veľkou vášňou, čomu nasvedčuje aj fakt, že v ponuke tejto spoločnosti je už niekoľko modelov e-bicyklov pre rôzne skupiny ľudí.

V každom prípade ide o luxusný segment, ako v prípade áut, tak aj bicyklov, čo poznať nielen pri pohľade na používané materiály, ale hlavne vtedy, ak sa dostanete k cenovke, ktorá je podobná ako cena za dobre vybavený veľký motocykel alebo nejaký nový automobil v základnej triede.

Porsche eBike Cross Performance
Porsche eBike Cross Performance

Prejdime k novinkám, Porsche eBike Cross Performance a eBike Cross Performance EXC, ktoré boli postavené v spolupráci so spoločnosťou Rotwild. Obe verzie stoja na rovnakých základoch, no verzia s prívlastkom EXC sa líši špeciálnymi farebnými prevedeniami vo farbách vozidiel Porsche. V oboch prípadoch sa môžete spoľahnúť na špičkové remeselné spracovanie a technický rám z uhlíkových vlákien. Karbónových častí je však viacero, vďaka čomu sa docielila aj relatívne nízka hmotnosť – približne 21 kg.

Novinky poháňa elektromotor Shimano EP-801, ktorý dopuje 630-Watthodinová batéria. Dojazd na jedno nabitie zatiaľ nie je známy, no Porsche tvrdí, že bude dostatočný na všetky aktivity, pre ktoré bol tento model navrhnutý. Motor je kombinovaný s 12-rýchlostnou poloautomatickou prevodovkou Shimano, ktorá ponúka režim Free shift (radenie aj bez pohybu pedálov) a Auto shift. Zaujímavosťou je i to, že samotný motor ponúka dva jazdné profily – základný s troma režimami jazdy (Eco, Trail, Boost) a druhý, ktorý vám umožní individuálne a veľmi presne nestaviť až 15 jazdných režimov podľa špecifických preferencií.

  • Porsche eBike Cross Performance
  • Porsche eBike Cross Performance
  • Porsche eBike Cross Performance
  • Porsche eBike Cross Performance
  • Porsche eBike Cross Performance
  • Porsche eBike Cross Performance
  • Porsche eBike Cross Performance
  • Porsche eBike Cross Performance

Dodajme, že bicykle disponujú aj špičkovým brzdným systémom Magura MT7 s výkonnými štvorpiestikovými strmeňmi, ktoré sú vyrobené z kovaného hliníka. Čo sa týka odpruženia, tak vpredu je použitá vidlica Fox 34 Float Factory so zdvihom 120 mm a vzadu je vzduchový tlmič Fox Float DPS Factory so zdvihom 100 mm. Spomenieme aj kolesá, konkrétnejšie Crankbrothers Synthesis Enduro Carbon, ktoré poskytujú skvelú smerovú stabilitu s rôznym napnutím špíc na prednom i zadnom kolese. Na záver karbónové riadidlá – B220 Flatriser 35 so šírkou 780 mm, ktoré sú od spoločnosti Rotwild

Každý jeden detail je na oboch nových modeloch dotiahnutý do posledného detailu a rovnako tak sú použité výhradne špičkové materiály a technológie, čoho výsledkom je „trošku vyššia“ cenovka. Konkrétnejšie je to takto: Najdostupnejší model, teda Porsche eBike Cross Performance stojí 12 900 eur a model eBike Cross Performance EXC má vďaka špeciálnym farbám cenovku 13 900 eur (dostupný vo farbách: Star Ruby Neo, Ice Grey Metallic, Mamba Green Metallic, Carmine Red, Shade Green Metallic a Shark Blue)

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE