Na kongrese ITAPA sme mali netradičnú možnosť vidieť spolu viacerých predstaviteľov súčasnej opozície, ako hovoria o tom, kam sa potenciálne posunie štátne IT. Teda, pokiaľ sa po ďalších voľbách dostanú naozaj k moci.

Predseda strany SaS, Richard Sulík na otázku z pléna o tom, čo by urobil ako prvé v oblasti IT (tzv. quick wins) odpovedal pomerne pohotovo, že pre neho je slovenská aplikácia európskeho nariadenia o ochrane osobných údajov GDPR. Tú vidí ako neakceptovateľnú a v praxi nepoužiteľnú. Určite by ju čo najrýchlejšie menil. Sulík sa tiež vyjadril, že jeho stratégia je zjednodušovanie procesov pri schvaľovaní žiadostí. Ak teraz treba na niečo napr. 25 pečiatok, treba sa v prvom rade zamyslieť nad tým, či ich naozaj toľko treba a až potom riešiť ako si budú príslušné potvrdenia medzi sebou vymieňať medzi sebou úradníci. Jednoznačne pritom narážal na slová podpredsedu vlády SR, Richarda Rašiho o úspešnej debyrokratizácii, ktorá však neprináša stenčenie štátneho aparátu. Skôr naopak. A už vôbec netreba mať podľa Sulíka veľké oči a robiť zložité megalomanské štátne projekty. Podľa jeho slov treba zabudnúť na to, že práve štát prinesie v IT inovácie. Podľa jeho slov zavádzať budeme to, čo už inde funguje aspoň 10 rokov, ale funguje to. A treba sa pritom pozrieť predovšetkým smerom západným. Štát by si mal projekty kupovať na kľúč s tým, že budú fungovať a zaplatiť ich má dodávateľom až potom, ako sa preveria v praxi.

Podľa Michala Trubana je hlavným problémom súčasného stavu nedostatok IT odborníkov, ktorí by pracovali pre štát. Nie sú zaplatení a celkom jasne prechádzajú do komerčnej sféry alebo ešte častejšie do zahraničia. Jeho riešením štátneho IT sú silné developerské tímy, ktoré majú patričnú voľnosť pri riešení problému. Špičkových IT ľudí treba jednoducho dobre zaplatiť. Ak treba šetriť na mzdách, tak by to mala byť voľba na mladých ľudí. Ako prvé treba urobiť poriadok na Ministerstve spravodlivosti.

Truban hovoril tiež o tom, že po ďalších voľbách by mal nastať koniec politickým nomináciám v IT sektore štátu. Za digitálneho lídra by mal byť vybraný nezávislý odborník, ktorý sa naozaj vyzná, má riadiace schopnosti a zároveň je aj človekom zodpovedným. Mal by mať politické krytie od strany, ktorá ho nominovala, ale nemusel by to byť napr. člen strany. S tým pomerne ostro nesúhlasil Richard Sulík a vyhlásil, že bez politickej nominácie to nepôjde. Potom totiž nebude zodpovedný už vôbec nikto. Ak ja niekoho od nás vyberiem, potom za neho preberám aj plnú zodpovednosť – povedal doslova Sulík. Nepolitická nominácia je nereálna pri súčasnom Slovensku. Truban ďalej spomínal aj štátnu podporu coworkingových centier.

S Aloizom Hlinom z KDH sme hovorili o jeho vystúpení v TA3, kde mal duel so Štefanom Harabinom. Možno si spomínate ako hovoril o tom, že ak si fanúškovia lídra strany Vlasť kliknú na jeho link, nainštaluje sa im do smartfónu červ. Automaticky a za týmto celým stoja utajené sily, ktoré už sídlia v nemenovanom bratislavskom hoteli. Hlina nám vysvetlil, že toto treba brať ako súčasť politického boja a volil metódy, ktoré považuje za adekvátne fanúšikom jeho politického súpera…

Ešte pripomeňme, že na tejto diskusii vystúpili aj zástupcovia strany OĽANO (Eduard Heger) a Za ľudí (Marek Antal). Všetci prítomní sa tiež vyjadrili proti zrušeniu súčasných rodných čísiel a ich nahradeniu cez bezvýznamový identifikátor fyzickej osoby. Na túto diskusiu boli pozvané boli aj ostatné strany, ale svoju možnosť účasti nevyužili. S Michalom Trubanom sme tiež na ITAPA nahrali krátke video.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.