Nový Snapdragon 7 spoznáme budúci týždeň.

Americká spoločnosť Qualcomm už pred takmer 4 mesiacmi predstavila novú generáciu vlajkového čipsetu Snapdragon 8 Gen 2. Tá sa už dostala do mnohých vlajkových lodí viacerých výrobcov smartfón. Vo svojej upravenej forme sa dokonca začiatok februára objavila aj v sérii Galaxy S23 od spoločnosti Samsung.

Po náročnom začiatku roka 2023 sa Qualcomm teraz začína sústrediť na ďalší dôležitý segment, čiže smartfóny strednej triedy. Práve pre ne je určená čipová sada série Snapdragon 7, ktorej nová generácia by mala byť oficiálne predstavená už o pár dní. Uvedenie tohto čipsetu sa očakáva aj preto, že prvá generácia bola takisto uvedená na jar (v roku 2022). Aj z tohto dôvodu sa očakáva uvedenie modelu Snapdragon 7 Gen 2. Udalosť spoločnosti Qualcomm je naplánovaná na 17. marca.

Snapdragon 7 Gen 2Zdroj: TimeNews
Snapdragon 7 Gen 2 by mal byť uvedený už 17. marca 2023

Nie je však vylúčené, že počas tejto akcie bude predstavená “iba” verzia Snapdragon 7+ Gen 1. Táto možnosť je však pomerne málo pravdepodobná, keďže medzi uvedením prvej a novej generácie je presne rok. Modely s označením Plus sú vydávané v jednom roku po uvedení novej generácie. Okrem toho určite nie je v záujme spoločnosti Qualcomm mať v jednom modelovom roku niektoré čipy označené Gen 2 a iné ešte Gen 1. Aj preto sa prikláňame k možnosti, že Qualcomm skutočne uvedie Snapdragon 7 Gen 2.

Hoci informácií o novinke nie je veľa, tak uniknuté parametre vyzerajú veľmi sľubne. Z výpisu porovnávacej platformy Geekbench má čipset s označením Snapdragon SM7475 najvýkonnejšie jadro Cortex-X2 taktované na 2,92 GHz, tri jadrá Cortex-A710 na 2,5 GHz a zvyšné štyri jadrá Cortex-A510 s frekvenciou 1,8 GHz. GPU Adreno 725 je údajne taktované na 580 Hz.

Najzaujímavejšou súčasťou 4nm čipovej sady je práve najvýkonnejšie jadro procesora, ktoré má takt takmer 3 GHz. Okrem toho ide o prvý procesor strednej triedy, ktorý bude využívať Cortex-X2. Ak sú všetky informácie pravdivé, tak to bude po prvýkrát, čo Snapdragon strednej triedy dostane Cortex-X2. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.