Viac určite prezradí na akcii, ktorá sa bude konať 24. – 26. októbra.

Qualcomm je poprednou technologickou spoločnosťou, ktorej čipové sady sa nachádzajú vo veľkom množstve telefónov a tabletov. Okrem toho, ponúka aj iné riešenia, avšak veľkou záhadou je neustále menenie názvoslovia celých sérií čipsetov. Nie je to tak dávno, čo sa čipové sady Snapdragon série 800 premenovali na Snapdragon 8 Gen XX, avšak zdá sa, že Qualcomm s prekopávaním názvoslovia svojho portfólia ešte neskončil.

Samostatnou kapitolou sú však čipové sady pre počítače so systémom Windows, ktoré boli od nepamäti označované veľmi neprehľadne. Napríklad koncom roka 2018 Qualcomm predstavil Snapdragon 8cx pre zariadenia ARM. Teraz sa však spoločnosť rozhodla zmeniť označovanie týchto čipsetov na Snapdragon X Series.

Aj keď to trvalo pomerne dlho, tak Qualcommu konečne pripravil rebranding, ktorý podľa slov spoločnosti prichádza po „rozsiahlej analýze“ a spätnej väzbe od zákazníkov. Qualcomm tvrdí, že hlavným dôvodom významnej zmeny v názvosloví je odlíšenie čipov pre počítače od čipov pre smartfóny a tablety. 

Hoci Qualcomm tvrdí, že X v spojení so slovom Snapdragon odlíši čipy pre počítače od čipov pre mobilné zariadenia, tak je potrebné pripomenúť, že Qualcomm písmeno X vo svojom portfóliu už používa. Áno, ide o modemy, čiže rozhodnutie zmeniť názov čipsetov pre počítače, a použiť pri tom X, už na začiatku naráža na nemalý konflikt.

Qualcomm Snapdragon X60Zdroj: Qualcomm
Qualcomm Snapdragon X60

Dobrou správou však je, že Qualcomm do budúcna prisľúbil jasnú a zjednodušenú štruktúru označovania. To by mohlo znamenať, že naprieč celým portfóliom sa odohrajú ďalšie zmeny, čo by malo zjednodušiť orientáciu naprieč celou štruktúrou čipov spoločnosti Qualcomm. S novým označením čipových sád pre počítače sa údajne začneme stretávať už v priebehu roka 2024. K dispozícii by mali byť rôzne úrovne, od 4-jadrových až po plnohodnotné 12-jadrové modely. 

Predpokladáme, že Qualcomm o novej štruktúre svojho portfólia ponúkne viac informácií už koncom októbra na Havaji, kde bude predstavený celkom nový vlajkový, a údajne aj neskutočne výkonný, čipset Snapdragon 8 Gen 3.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.