Zdá sa však, že pravda môže byť nakoniec inde.

Spoločnosť Qualcomm na tradičnom podujatí Snapdragon Summit koncom októbra predstavila okrem čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 aj čipovú sadu Snapdragon X Elite, avšak krátko na to Apple odpovedal 3nm čipsetmi pre počítače Mac, s označením M3, M3 Pro a M3 Max. Spoločnosti Qualcomm pritom tvrdí, že jej najnovší čipset je v multi-core teste až o 21 % rýchlejší ako M3. Je však potrebné myslieť na to, že obidva čipsety sú určené pre odlišné operačné systémy, čiže používateľský zážitok môže byť odlišný, hoci aj v prospech „papierovo“ menej výkonného čipsetu od Apple.

notebook Dell Vostro 7620Zdroj: TOUCHIT

Pri pohľade na štatistiky z porovnávacej platformy Geekbench je vidieť, že Snapdragon X Elite získal vo viacjadrovom teste skóre 15300 bodov, zatiaľ čo M3 skóre 12154 bodov. Je tu však jeden dôležitý detail, ktorým je, že Qualcomm z týchto výsledkov vynechal limit výkonu Snapdragon X Elite. Snapdragon X Elite má dva limity výkonu, 23 W a 80 W, pričom predchádzajúce testy ukázali, že čipset s nižším limitom výkonu môže byť v rôznych testoch dokonca pomalší ako starší Apple M2. Aj keď 80 W nepochybne zvyšuje výkon viacerých jadier, je to na úkor nadmerného tepla a teplotných špičiek. 

Je preto zrejmé, že používateľský zážitok pri Snapdragone X Elite bude odlišný, ako pri Apple M3. Dokonca senior manažér Qualcommu pre styk s verejnosťou naznačil, že macOS je lepší operačný systém ako Windows, ale zároveň dodáva, že Snapdragon X Elite je dobrý hardvér, aj keď je určený pre Windows.

Na záver je potrebné dodať, že porovnávacie testy sú častokrát odlišné od používateľskej skúsenosti, čiže skutočný výkon Snapdragonu X Elite v praxi bude odhalený až po uvedení väčšieho počtu zariadení s týmto čipsetom.

Zdroj: WCCFTech

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.