S príchodom nových jadier ARM Cortex A78 a Cortex X1 sa začali objavovať aj prvé informácie o novej generácii čipovej sady od Qualcommu.

Podľa najnovších správ bude vlajková loď novej generácie niesť označenie Snapdragon 875, čo však nieje vôbec prekvapením. Tento čip bude s najväčšou pravdepodobnosťou obsahovať kombináciu jadier Cortex X1 Super Core + Cortex A78. Na svetlo sveta sa dostávajú aj správy o tom, že aj nový čipset Exynos spoločnosti Samsung bude rovnako obsahovať kombináciu jadier Cortex X1 + Cortex A78.

Zdroj: Qualcomm

5G modem Qualcomm SDX60

Počnúc Snapdragonom 855 spoločnosť Qualcomm predstavila na svojom vlajkovom čipsete architektúru troch clusterov v kombinácii  1 + 3 + 4. Táto architektúra pozostáva z jedného super jadra + troch veľkých jadier + štyroch energeticky účinných jadier. Napríklad Snapdragon 865 pozostáva z 1 vysokovýkonného jadra Cortex A77 + 3 jadier Cortex A77 + 4 jadier Cortex A55.

Koncom roka sa tradične koná SnapdragonSummit, Zdroj: Qualcomm

Aktuálne však môže Snapdragon 875 dostať do výbavy skutočne výkonné super jadro Cortex X1. Podľa spoločnosti ARM poskytne Cortex X1 až o 30 % vyšší výkon ako Cortex-A77. V porovnaní s Cortex-A78 má Cortex-X1 poskytnúť zlepšenie celkového výkonu o 23 %. Cortex-X1 má oproti Cortex-A78 tiež dvojnásobný výkon aj v oblasti strojového učenia.

Ak čipová sada  Snapdragon 875 použije architektúru Cortex X1 + Cortex A78, bude pravdepodobne pokračovať v kombinácii clusterov 1 + 3 + 4. Posledné správy hovoria, že Snapdragon 875 bude predstavený vo 4. štvrťroku roka 2020.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

AnTuTu rebríček za apríl 2020: Najvýkonnejším vlajkovým smartfónom sa stáva Xiaomi Mi 10 Pro

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.