Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pred blížiacou sa sezónou letných dovoleniek majú už mnohí Slováci zaplatený pobyt, ďalší ešte vyčkávajú s výberom destinácie dúfajúc v atraktívny „last minute“.

Všetci pritom riešia nielen sumu, koľko ich pobyt v cudzine bude spolu stáť, ale napríklad aj to, ako tam budú platiť. Ešte pred vycestovaním za hranice je dobré naštudovať si informácie a tipy o konkrétom mieste, na ktoré sa vyberiete. Spoločnosť Home Credit prináša praktické rady týkajúce sa samotného platenia, výberu hotovosti, ale aj toho, čo robiť v prípade straty či krádeže platobnej karty.   

Platenie u obchodníkov má svoje špecifiká

„Ak budete platiť kartou tam, kde nemajú euro, neodporúčame využiť službu Dynamic Currency Conversion (DCC). Tá totiž ponúka prepočet čiastky transakcie na menu, v ktorej je vedená karta a výmenný kurz použitý u obchodníka je veľmi často pre klienta výrazne nevýhodný. V takomto prípade si z ponúknutých možností prepočtu vyberte menu krajiny, v ktorej sa nachádzate,“ radí Alesandro Villa, vedúci oddelenie kariet zo spoločnosti Home Credit. Jedinou nevýhodou je, že si musíte sami spočítať, koľko vás služba či produkt stojí, ale to ste už zrejme urobili pred samotnou platbou.

Či platiť kreditnou alebo debetnou kartou, to je úplne na vás, pri nákupoch u obchodníka v tom nie je rozdiel. „V rámci EÚ by ste nemali mať problém ani s VISA ani s MasterCard. Obchodníci vo väčšine krajín sú tiež vybavení terminálmi pre bezkontaktné platenie, teda nahraním karty do mobilu sa minimalizuje prípadná škoda pri strate karty, navyše ide jednoznačne o najbezpečnejšiu formu platenia,“ dodáva.

Ideálne je mať viacero kariet, prípadne aj drobnú hotovosť

Na cesty do cudziny je vhodné mať k dispozícii dve karty. Stačia, samozrejme, aj v rámci rodiny alebo spolucestujúcich. Ak napríklad vyčerpáte limit na jednej, stratíte ju, ukradnú vám ju alebo ju „zhltne“ bankomat, máte ihneď k dispozícii náhradu.

V niektorých štátoch, ako je napríklad Švédsko či Holandsko, dokonca inak ako kartou nezaplatíte, a to ani pri pouličnom predaji. Avšak sú stále aj krajiny, kde na pláži alebo vo verejnej doprave budú preferovať hotovosť. Menší obnos si môžete priviezť zo Slovenka, prípadne si vybrať peniaze až na mieste z bankomatov.

V exotických krajinách budete častejšie používať okrem miestnej meny aj doláre alebo eurá. Napríklad v stánkoch s občerstvením, ale aj taxíkoch či v reštauráciách alebo pri platení za rôzne výlety vám ponúknuť často lepšiu cenu, ak máte hotovosť.

Výber hotovosti z bankomatov – ideálne bezkontaktne

Pokiaľ je to možné, vyberajte bezkontaktne, je to nielen jednoduchšie, ale aj výrazne bezpečnejšie. Znížite  tým riziko zneužitia, tzv. skimming (skopírovanie karty v bankomate) a nehrozí, že karta zostane v bankomate pri opakovane chybne zadanom PIN-e.

Aj v bankomatoch sa vyhnite službe DCC, rovnako ako pri platení v obchodoch. Pred samotným výberom si skontrolujte, či prevádzkovateľ bankomatu neúčtuje navyše poplatok, pričom o jeho výške musí informovať vopred. Kým vaša banka vám nemusí účtovať poplatok za výber z bankomatu ani v zahraničí, komerčný prevádzkovateľ áno. Ideálne preto je, ak vyberáte z bankomatov, ktoré prevádzkuje vaša banka alebo skupina, do ktorej patrí.  

Nastavenie limitov na kartách môže výrazne pomôcť

Pred cestou si tiež skontrolujte nastavenie limitov na karte, a to tak pre výbery z bankomatov, ako aj v prípade platieb u obchodníkov. Nezabudnite ani na limity na platby online. V dnešnej dobe je bežné, že sa vstupenky na návštevy múzeí a pamiatok kupujú online, niekde dokonca iná možnosť ani nie je. Nastavením limitov tiež chránite svoje peniaze, pokiaľ by vám kartu ukradli.

Čo robiť pri strate či krádeži karty?

Pokiaľ vám niekto ukradne peňaženku v zahraničí a prídete tak o hotovosť, platobné karty a doklady ďaleko od domova, je to síce veľký problém, ale nie neriešiteľný. V prvom rade si okamžite zablokujte platobné karty. „Najrýchlejšie zablokujete kartu v mobilnej aplikácii, môžete tiež zatelefonovať na zákaznícku linku vydavateľa karty alebo prostredníctvom internetového bankovníctva. Základným pravidlom je zbytočne neotáľať a konať čo najrýchlejšie, aby nedošlo k zneužitiu karty. Zároveň si môžete zažiadať o vydanie novej karty. Niektorí poskytovatelia, a to je aj prípad Home Creditu, ponúkajú virtuálnu kartu, ktorú môžete okamžite aktivovať v mobilnom zariadení. Tí, ktorí majú v ponuke klasickú kartu, k nej môžu, ale nemusia, dodávať aj jej variant na okamžitú aktiváciu v smartfóne,“ popisuje Alessandro Villa.

Pokiaľ máte kartu, ktorá má bezkontaktnú funkciu, znamená to, že môžete čerpať prostriedky do určitej výšky bez zadávania PIN-u. Tento limit sa môže v jednotlivých krajinách líšiť, prípadne niekedy je požadované zadanie PIN-u pri akejkoľvek platbe. V prípade, že vám kartu niekto ukradne a zneužije ju, platí, že najskôr je potrebné kartu zablokovať, potom nahlásiť na políciu a následne podať reklamáciu u prevádzkovateľa. Preveruje sa, či nedošlo k prezradeniu PIN-u a pokiaľ je potvrdené, že peniaze boli čerpané bez PIN-u – bezkontaktne, tak v prevažnej väčšine prípadov prevádzkovateľ reklamáciu uzná a peniaze klientovi vráti.

Kreditná karta, kedy je najvýhodnejšie ju použiť? 

V auto-požičovniach je výhodnejšie používať kreditnú kartu, pri debetnej si auto-požičovňa väčšinou naúčtuje nevratnú kauciu ako poistku. „Ak máte debetnú kartu a zároveň aj kreditnú, odporúčame vyberať z bankomatov práve kartou debetnou. Niektoré debetné karty ponúkajú výber zadarmo po celom svete. Kreditná karta je potom vhodnejšia na platenie v obchodoch alebo za služby a môžete ju oceniť práve napríklad  aj pri prenájme auta,“ uvádza Alessandro Villa z Home Creditu. Kreditná karta je tiež určitou finančnou rezervou na cesty. V prípade akýchkoľvek nečakaných udalostí tak nebudete musieť na diaľku riešiť dostupnosť finančných prostriedkov.

Poistenie kariet napomôže aj v prípade iných cenností

Platobnú kartu je možné tiež poistiť proti zneužitiu a strate osobných vecí. Poistenie sa často vzťahuje na hotovosť v peňaženke, osobné doklady, ale aj na veci, ako je kabelka, peňaženka, kľúče či drobná elektronika. Okrem mobilu je to napríklad aj fotoaparát, hodinky, tablet a samozrejme v rámci poistenia osobných vecí je poistené zneužitie karty. Pre prípad, keď niekto zneužije vašu kartu skôr, ako stihnete nahlásiť jej stratu či odcudzenie, existuje poistenie, ktoré vám stratu peňazí čiastočne alebo úplne nahradí.

Pozor na prihlasovanie k verejnej Wi-Fi

S využívaním mobilných aplikácií na správu financií súvisí ešte jedno úskalie, a to pripájanie k verejne dostupnej wifi, ktorá láka tým, že je zadarmo. Neodporúčame sa prihlasovať do mobilného alebo internetového bankovníctva pomocou wifi v hoteli alebo v reštaurácii. Nikdy neviete, ako je taká sieť zabezpečená, ani kam presne prúdia vaše dáta. V tomto prípade radšej využívajte vlastné mobilné pripojenie alebo skutočne zabezpečenú a dôveryhodnú sieť.

Značky: