Mini počítač môžete využiť na množstvo vecí, nielen okolo domácnosti a na filmy. Je to úsporné zariadenie, na ktoré si môžete nahrať Android alebo nejakú distribúciu Linuxu a používať ako bežný počítač.

SBC, čiže jednodoskové počítače dnes zažívajú pozornosť o akej si iní môžu nechať snívať. Toto nie je náhrada za notebook s výkonným procesorom. Toto je doplnok k vášmu TV, monitoru alebo inteligentnej domácnosti, ktorej srdcom sa môže stať.

Technická špecifikácia

  • Rockchip RK3399-T + Mali T860MP4 GPU
  • Slot M.2 (PCIe 3.0 4× NVMe)
  • Wi-Fi AC
  • 4 GB RAM, 3200 MHz
  • 2 × USB 2.0, 2 × USB 3.0, HDMI 4K
  • 1 × USB-C na napájanie

Čo to je a k čomu sa hodí?

Ako sme už v úvode naznačili, prakticky to poslúži na čokoľvek. Okrem špecifických vecí ako strih videa alebo hranie 3D hier. Zahrať si môžete nenáročné hry, ktoré bývajú súčasťou systému, napríklad ale aj androidové hry. Na počítači pobeží nielen Debian, ktorý sa priamo k Rock 4 dá stiahnuť ako jednoduchý bootovací balík, vyberať sa dá z rôznych distribúcií upravených pre tento typ počítača. Fanúšikovská základňa je veľká a je z čoho vyberať.

Rock vs. Pi

Toto môže byť prvou otázkou, ktorú si položíte? Prečo nie radšej Raspberry Pi? Pravdepodobne pretože nie je veľmi k zohnaniu. Musíte hľadať na rôznych e-shopoch a ani vtedy ešte nemáte garanciu doručenia alebo skutočného dostatku. Netvrdíme, že konkurencia sa nedá vôbec zohnať len je to ťažšie a vízia do budúcna nie je príliš ružová. Svedčia o tom aj správy o odklade Raspberry Pi 5. V budúcom roku nástupca štvorky takmer určite na trhu nebude.

Pi má silnú základňu, o tom nemá zmysel debatovať. Lenže to má aj Rock, možno príslušenstva toľko nie. Ak ale chcete srdce inteligentnej domácnosti, nepotrebujete k Rock počítaču nič ďalšie pripájať, resp. nepotrebujete všelijaké doplnky, ako má Pi. Samo o sebe to funguje aj bez dodatočných komponentov.

Kde začať?

Funguje to nadmieru jednoducho, hoci niekoho môže odradiť holý plošný spoj. To je ale celý počítač. Jediné, čo potrebujete je microSD kartu na ktorú si cez Windows alebo Linux či macOS nahráte operačný systém a vytvorí sa bootovacia SD karta. Zasuniete ju do slotu na doske (áno, je tam a je nápadný), pripojíte k napájaniu a počítač sa spustí sám.

Na napájanie postačí nabíjačka na mobil s minimálnym výkonom 10 W. Ideálne ak použijete silnejšiu nabíjačku, napríklad aj stará samsungová nabíjačka s rýchlejším nabíjaním 18 W bude výborná. Pripojíte klávesnicu, myš, monitor cez HDMI a počkáte minútku dve, pokým sa prvý nábeh systému uskutoční. Ďalšie spustenia systému sú rýchlejšie. Toto je celé, hoci to znie neuveriteľne.

Kto potrebuje, má možnosť si k počítaču dokúpiť škatuľku, do ktorej dosku umiestni a bude mať chránené komponenty. Základom je teda microSD karta. Najlepšie je použiť rýchlu kartu, teda aspoň Class 10, keďže z nej budete bootovať a bude to vlastne aj primárny disk systému.

Najlepšie je ale použiť eMMC flash pamäť, ktorá je na tento účel lepšia. Na rozdiel od Raspberry sa dá Rock používať aj bez microSD karty, ktorá nemá takú životnosť ako flash pamäte vo forme SSD disku. Nejde len o samotnú rýchlosť SSD ale aj životnosť. S výnimkou špeciálnych microSD kariet napríklad do IP kamier by ste výrazne skracovali jej životnosť. Na rozdiel od smartfónu ako úložiska, tu na nej beží operačný systém.

Možnosti

To, že vám na tom pobeží Android, už viete. My sme počítač skúšali s Linuxom Debian a správalo sa to pomerne svižne. Bežná spotreba počítača s nabehnutým systémom bola približne 5,5 W. Písanie textov, práca so súbormi s pripojeným flash diskom atď. Po zapnutí prehliadača a surfovaní po webe s LAN pripojením sme sa dostali na 10 – 11 W. Firefox máte nainštalovaný v základe ale keďže ide o Linux, do systému si nainštalujete aplikácie a balíčky so širokého spektra záberu.

Výbava konektorov je nadštandardná, nielen voči iným Pi modelom ale s trochou iróniu aj voči mnohým notebookom. Najlepšie je mať bezdrôtovú myš a klávesnicu buď cez USB dongle alebo Bluetooth, ktorý je súčasťou počítača. Potom môžete mať mini počítač umiestnený hocikde a ovládať ho takpovediac na diaľku.

Okrem toho, ho môžete mať len s ovládaním na diaľku aj bez pripojenia myši a klávesnice a riadiť ho z počítača. Či už to bude prehrávač filmov alebo konzola na surfovanie je na vás. Možno ho využijete na ovládanie inteligentnej domácnosti ako jedno miesto pre zariadenia s rôznymi protokolmi.

Verdikt

Rock 4 SE je výkonný jednodoskový počítač, ktorý sa dá používať takmer identicky ako bežný počítač. Jeho možnosti vás prekvapia. Odporúčame ho vyskúšať. Na stránkach nájdete veľmi dobre spracované materiály podpory aj krok za krokom, ako na ňom spustiť prvý systém. Silnou stránkou je v dnešných časoch energetická nenáročnosť.

Cena: 96,70 eur

Zapožičal: AGEM Computers

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.