Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V súčasnosti je US Steel v Košiciach spokojný, rozmýšľa o ďalších investíciách na zvýšenie konkurencieschopnosti a o odchode z Košíc momentálne neuvažuje, uviedol vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši po rokovaní s najvyšším vedením americkej korporácie a jej slovenskej divízie.

„US Steel je najväčší zamestnávateľ v Košiciach a patrí aj medzi najväčších na Slovensku a je absolútne stabilný partner tejto krajiny. Preto nás ich spokojnosť veľmi teší,“ vyhlásil podpredseda vlády. V Pittsburghu sa včera stretol s prezidentom a výkonným riaditeľom oceliarskeho koncernu Davidom B. Burrittom, s prezidentom US Steel Košice Scottom D. Buckisom a ďalšími členmi vedenia.

Jednou z tém rokovania boli aj dodatočné clá na dovoz ocele, ktoré USA zaviedli od júna. Ich cieľom je predovšetkým uchrániť americký trh pred výrobcami z Indie, Číny a Brazílie. US Steel Košice však tieto clá neohrozujú. „US Steel Košice je našťastie producent ocele, ktorého takmer celá výroba je umiestňovaná na neamerickom trhu, uvalenie ciel sa ho teda bytostne nedotýka a ich biznis to zásadne neovplyvňuje. Aj preto mali minulý rok jeden z rekordných,“ konštatoval Richard Raši.

Vicepremiér a vedenie US Steel neobišli ani problémy, ktorými sú náklady spojené s kontinuálnym znižovaním emisií, s cenou elektrickej energie a s pracovnou silou. Richard Raši deklaroval záujem vlády na podpore kľúčových zamestnávateľov na Slovensku a ochotu riešiť ich problémy.

Pozn. Podpredseda vlády SR Richard Raši je na týždňovej pracovnej ceste v USA, kde okrem účasti na Politickom fóre na vysokej úrovni (High-Level Political Forum) v OSN absolvoval viacero pracovných stretnutí a rokovaní so zástupcami OSN a podnikateľmi v New Yorku a v Pittsburghu. V ďalších dňoch sa prihovorí krajanom na Americkom slovenskom dni a navštívi katedru slovanských jazykov a štúdií na Pittsburghskej univerzite, kde sa vyučujú slovenské štúdiá, a múzeum slovenského rodáka Andyho Warhola.

Značky: