Jednou z hlavných noviniek systému iOS 18 je podpora pre tzv. RCS správy.

Apple sprístupnil veľkú tohtoročnú aktualizáciu operačného systému pre iPhony, ktorá je od 16. septembra 2024 dostupná na stiahnutie. iOS 18 prináša viacero zlepšení, pričom dôležitou novinkou, pre niektorých používateľov, je podpora pre RCS správy.

Čo sú to RCS správy?

RCS je skratka pre technológiu Rich Communication Services. Zjednodušene povedané, RCS správy si predstavte ako nástupcu SMS a MMS správ. RCS správy fungujú rovnakým spôsobom ako komunikačné aplikácie WhatsApp, Signal a ďalšie. Znamená to, že môžete posielať textové a multimediálne správy, ktoré sa posielajú cez internet. Operátorovi teda nemusíte platiť poplatky za odoslanie SMS/MMS.

Hlavná výhoda RCS správ spočíva v tom, že si do telefónu nemusíte inštalovať žiadnu dodatočnú aplikáciu a nemusíte sa registrovať v žiadnej novej službe. Táto technológia je priamo zabudovaná do systémovej aplikácie na odosielanie správ. Na to, aby ste ju mohli využívať, vám postačí iba vaše telefónne číslo. Technológiu RCS však musí podporovať váš telefón a telefón používateľa, ktorému správu posielate.

Ak vás zaujímajú ďalšie detaily, na webe Applu si môžete prečítať článok, ktorý sumarizuje rozdiely medzi SMS, MMS, RCS a iMessage správami.

Kedy budú RCS správy v iPhonoch aj na Slovensku?

V prípade Android telefónov je už RCS technológia štandardom. Google ju predstavil v roku 2018, od konca roka 2020 ju ponúka všetkým používateľom aplikácie Správy na celom svete a s príchodom operačného systému iOS 18 sa táto technológia konečne dostala aj do iPhonov.

Lenže, ako to už v prípade Applu býva zvykom, technológia je sprístupňovaná postupne pre jednotlivé krajiny a operátorov. Aktuálny zoznam operátorov, ktorí podporujú RCS správy v iPhonoch v rámci Európy, nájdete priamo na webe Applu. Z tohto zoznamu je zrejmé, že na Slovensku zatiaľ táto technológia nie je oficiálne dostupná.

RCS správy v iPhone zatiaľ nepodporuje žiaden slovenský operátorZdroj: Apple
RCS správy v iPhone zatiaľ nepodporuje žiaden slovenský operátor

Kedy sa to zmení, je otázne. Možno to bude v priebehu najbližších dní, možno budeme čakať týždne alebo mesiace. Nakoľko Apple nemá zastúpenie na Slovensku, ktoré by som mohol kontaktovať s touto otázkou, prikladám iba vyjadrenia jednotlivých operátorov. Bohužiaľ, tie toho veľa nenapovedia, keďže hlavné slovo v tejto otázke má Apple – ako vždy.

Vyjadrenia jednotlivých operátorov

Telekom: „RCS správy pre iOS18 zatiaľ nie sú dostupné pre slovenský trh. Nasadenie závisí aj od sprístupnenia výrobcom.“

Orange: „Robíme všetko pre to, aby sme RCS správy pre iPhony s iOS 18 mohli čo najskôr spustiť.“

O2: „Služba RCS pre Apple nie je nijak viazaná na podporu O2 Slovensko a jej poskytovateľom je priamo Apple ako výrobca zariadení (v spolupráci s Google). Presný termín spustenia, technickú pripravenosť zariadení a spustenie samotnej služby preto nevieme komentovať.“

4ka: „My sme Apple plne nápomocní pri implementácii technológie v našej sieti. Uvedenie RCS nezávisí iba od nás ako operátora, ale aj od spoločnosti Apple, ktorá vydáva aktualizácie s povolením aj pre túto funkcionalitu pre danú krajinu a mobilnú sieť.“

Zdroj: Apple (1, 2), vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit