Realme 10 je telefón nižšej strednej triedy, ktorý príliš neexperimentuje a snaží sa uspieť dobre zvolenou kombináciou komponentov.

V segmente na úrovni od 200 do 300 eur nájdete viacero smartfónov, ktoré sa snažia ponúknuť optimálny pomer cena/výbava. Niektoré modely v snahe zlepšiť ostatné komponenty upustia od 5G konektivity alebo preferujú menší počet zadných fotoaparátov, čo je vec, ktorú kvitujem.

Príkladom takéhoto smartfónu je Realme 10. Ide o smartfón nižšej strednej triedy, ktorý príliš neexperimentuje, ale snaží sa uspieť dobre zvolenou kombináciou komponentov. V praxi sa to prejavuje napríklad tým, že v jeho výbave nájdete iba hlavný fotoaparát s pomocným hĺbkovým senzorom. Hlavný senzor je však kvalitnejší v porovnaní s napríklad Redmi Note 12, ktorý ponúka aj hlavný aj ultraširokouhlý fotoaparát.

Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Realme 10

Gorilla Glass 5 a plastové šasi

Pri testovaní Realme 10 som si zaspomínal na T Phone od Telekomu a to z toho hľadiska, že bočný plastový rámik je prakticky identický. Rovnako vyzerá šachta na dve nano SIM karty a microSD kartu a tiež aj bočné tlačidlo, ktoré obsahuje snímač odtlačkov prstov. Na rozdiel od T Phonu nie je magentové, avšak je zrejmé, že telefóny, resp. niektoré komponenty, sú z totožnej továrne.

Predné sklo je typu Corning Gorilla Glass 5, zadná strana je z plastu, avšak zaujme dizajnom, ktorý v prípade čiernej verzie nie jednotvárny, ale hrá viacerými farbami. Telefón má rozmery 160 × 73 × 8 mm a hmotnosť 178 gramov. Ergonómia je dobrá a rámik pod displejom nebije do očí.

Bočné tlačidlo obsahuje snímač odtlačkov prstov, ktorý funguje v poriadku. Oceňujem možnosť nastaviť si, či sa aktivuje iba priložením prsta alebo jeho miernym stlačením. Odporúčam nastaviť druhú menovanú možnosť.

Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Realme 10

Super AMOLED displej s dobrým jasom a 8 GB RAM

Realme 10 ponúka 6,4-palcový Super AMOLED displej s frekvenciou 90 Hz a rozlíšením 2400 × 1080 pixelov. Maximálny jas je 1000 nitov a kvalita displeja je dobrá. Je výborné, že už aj v cene na úrovni 200 až 250 eur si dnes kúpite smartfón s výbornou obrazovkou.

Telefón poháňa procesor MediaTek Helio G99, s ktorým som sa už v tejto cenovej kategórii viackrát stretol. V priamom porovnaní s o niečo lacnejším Redmi Note 12 v 4G verzii ponúka vyšší výkon procesora a aj vyšší grafický výkon, čo zlepšuje zážitok z hrania.

Chválim, že Realme 10 sa na Slovensku predáva vo verzii s 8 GB RAM. Toto môže byť dôvod, prečo si priplatiť pár eur navyše v porovnaní s najlacnejším modelom radu Redmi Note 12. Úložisko má veľkosť 128 GB, k dispozícii je slot na microSD kartu.

Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Realme 10

Štandardná výdrž a 33 W nabíjanie

Telefón ponúka 5000 mAh batériu, čo je dnes štandard. Výdrž batérie neprekvapí, je cca na úrovni priamej konkurencie a môžete počítať s 5 hodinami aktívneho používania. 33 W nabíjačka je súčasťou základného balenia. K dispozícii je Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, NFC a 3,5 mm jack. Realme 10 neponúka certifikovanú odolnosť voči vode a prachu.

Operačný systém je Android 12 s nadstavbou Realme UI 3.0. Výrobca zvykne ponúkať jednu aktualizáciu systému Android, čo znamená Android 13. Redmi Note 12 v 4G verzii má v tomto smere navrch, nakoľko prišiel na trh s Androidom 13 a dostane dve aktualizácie systému Android.

Nadstavba od Realme je príjemná na používanie. Pripomína čistý Android a dobre sa s ňou pracuje. Môže teda vyhovovať používateľom, ktorým prekážajú výraznejšie zásahy MIUI od Xiaomi. Škoda len, že neobsahuje obrazovku Google Discover, ktorú na väčšine Android telefónov aktivujete, keď na domovskej obrazovke spravíte gesto prstom doprava.

Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Realme 10

S dvoma zadnými fotoaparátmi

Ako som už spomínal, Realme sa v prípade telefónu Realme 10 rozhodlo pre kombináciu hlavný fotoaparát + pomocný hĺbkový senzor. Toto rozhodnutie chválim, pretože Realme 10 v priamom porovnaní s Redmi Note 12 a Redmi Note 12 5G fotí lepšie – minimálne jeho hlavný fotoaparát.

Záznam videa je možný vo Full HD pri 30 fps. Kvalitu fotiek zhodnoťte sami na základe priložených snímok. Fotoaparát má problém s náročnejšími scénami, ktoré vyžadujú pokročilé HDR spracovanie. Výsledkom sú fotky s prepálenou oblohou, čo sa mi viackrát potvrdilo.

Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Realme 10

Fotky, ktoré odfotil Realme 10

Mnohé scény som fotil súčasne s Realme 10 a telefónmi Redmi Note 12. Fotky si môžete v plnom rozlíšení porovnať cez môj OneDrive.

Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Realme 10Zdroj: TOUCHIT

Verdikt

S Realme 10 som bol počas testovania spokojný, ak beriem do úvahy jeho cenu. Škoda, že na trh neprišiel so systémom Android 13 a že výrobca neponúka podporu na úrovni dvoch verzií systému Android.

Používateľský zážitok je však v poriadku vzhľadom na cenovú kategóriu na úrovni 200 až 250 eur. V porovnaní s Redmi Note 12 telefónmi má Realme 10 väčšiu RAM a lepší procesor z hľadiska bežného používania aj stredne náročného hrania.

Ako to už v prípade smartfónov v tejto cenovej kategórii býva – Realme 10 má dobrý pomer cena/výbava, ak beriem do úvahy ostatné smartfóny v tomto segmente, ktoré prišli na trh v roku 2023. Veľkou konkurenciou sú však minuloročné drahšie modely, ktoré niekedy na krátky čas zlacnejú a vtedy vedia za rovnakú cenu ponúknuť lepšiu hodnotu.

Cena: 240 eur

Zapožičal: Realme

Páči sa nám

  • 8 GB RAM
  • Lepší hlavný fotoaparát ako priama konkurencia
  • Pekný displej
  • Slušný výkon

Nepáči sa nám

  • Android 12 a slabšia softvérová podpora

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuRealme 10
Operačný systémAndroid 12 + realme UI 3.0, zabezpečenie 5. apríl 2023
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual NanoSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]Mediatek Helio G99, 8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, frekvencia, HDRSuper AMOLED, 90 Hz, nie
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,4 / 1080 × 2400 px
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.3, Wi-Fi 5, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx, f/1.8, 2×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie16 Mpx, f/2.5
Batéria a vlastnosti5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160 × 73,3 × 8 / 178
Vodoodolnosťnie
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 33 W, nabíjačka v balení
Cena240
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score378217
PCMark for Android – Work 3.010022
Geekbench 6 – Single-Core / Multi-Core718 / 1934
3DMark Wild Life – Total1375

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit