Výdrž telefónov je rovnako slabá ako pred rokmi, výrobcovia to teda chcú kompenzovať aspoň vysokými nabíjacími rýchlosťami.

V poslednej dobe sme svedkami už trochu šialených pretekov čínskych značiek o čo najrýchlejšie káblové nabíjanie smartfónov. Na čele bola doteraz firma Redmi s modelom Note 12 Explorer, ktorý umožňoval 210-wattové nabíjanie. Prvenstvo si ale chce uchmatnúť Realme s telefónom GT Neo 5, ktorý má údajne podporovať až 240-wattové nabíjanie. Informuje o tom portál Sparrownews.com, ktorý čerpal informácie z čínskej stránky Weibo.cn.

Tento telefón vraj príde na trh v dvoch variantoch. Prvá verzia má mať 5000 mAh batériu a 150-wattové nabíjanie. Druhá, rýchlejšia, vraj bude mať 4600 mAh batériu so spomínaným 240-wattovým nabíjaním. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o model s dvoma samostatnými článkami, ktoré sa nabíjajú samostatne.

Rýchlejšia verzia by sa mala nabiť z nuly na 100 percent za zhruba desať minút. To je skutočne až neuveriteľný čas, hlavne s prihliadnutím na to, že napríklad vlajkové lode od Apple či Samsungu disponujú len 15 až 45-wattovým nabíjaním a doplnenie energie z nuly na 100 percent im trvá niekoľkonásobne dlhšie.

Otázna je životnosť batérií, ktoré zažívajú takéto extrémne rýchle nabíjanie. Viacerí výrobcovia však tvrdia, že implementovali dostatočne účinné ochranné mechanizmy, aby nedošlo k predčasnému opotrebovaniu či zničeniu batériových článkov. Napríklad Oppo uvádza, že ich 150-wattový nabíjací systém zvládne 1600 cyklov pred tým, než kapacita batérie klesne na 80 percent.

Zdroj: Sparrownews.com, Weibo.cn, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.