Realme svojim prvým tabletom potešilo. Patrí k tomu najlepšiemu na trhu v cene 200 eur.

Tablety testujem niekoľko rokov a doteraz som vždy odporúčal, aby ste si na kúpu nového tabletu vyhradili aspoň 350 eur a kúpili si lacný iPad. Dôvod je ten, že lacnejšie tablety obvykle kompromitovali celkový používateľský zážitok menej kvalitným displejom či príliš pomalým procesorom. Na prelome rokov 2021 a 2022 sa však situácia zmenila – naznačil to už tablet Nokia T20 a práve recenzovaný Realme Pad je toho ďalším dôkazom.

Realme Pad predstavuje dobrú voľbu a patrí k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne na trhu dostupné v cene na úrovni 200 eur. Stále síce platí, že ak si priplatíte a kúpite si za 350 eur lacný iPad alebo Xiaomi Pad 5, získate pridanú hodnotu vo forme kvalitnejšieho displeja, vyššieho výkonu a celkovo pokročilejšieho zážitku.

Avšak aj s tabletom Realme Pad sa dá plnohodnotne fungovať a mnohým ľuďom budú bohato postačovať z hľadiska bežného používania, surfovania webom či sledovania videí.

Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme Pad

Kvalitná konštrukcia a dobrý displej

Tablet od Realme chválim za kvalitu spracovania a moderný dizajn. Donedávna som bol zvyknutý, že tablet za 200 eur mal konštrukciu z čierneho lacného plastu a pôsobil fádne. Realme Pad však ponúka hliníkové šasi, ktoré pôsobí odolným a kvalitným dojmom. A poteší aj zlaté farebné prevedenie – to pôsobí živým dojmom a púta pozornosť. Odolnosť voči vode a prachu výrobca neuvádza.

Realme Pad poteší dobrým pomerom kompaktnosť/veľkosť obrazovky. Displej má tenké rámiky a veľkosť 10,4 palca. Ide o IPS panel s rozlíšením 2000 × 1200 pixelov (60 Hz frekvencia) a hoci totožné parametre uvádza aj Nokia T20, práve obrazovka a jej kvalita je hlavným rozdielom medzi oboma tabletmi. A bude pravdepodobne aj jedným z hlavných parametrov, na základe ktorého si zvolíte svojho favorita.

Aby som bol konkrétny – Nokia T20 má maximálny jas 400 nitov. Podanie farieb pôsobí trochu mdlo a tablet podporuje prehrávanie videí v službe Netflix iba v SD rozlíšení kvôli DRM ochrane (ochrana autorských práv) na úrovni Widevine L3. K dispozícii je filter modrého svetla, ale aj po jeho zapnutí unavoval tablet moje oči o trochu viac ako Realme Pad.

Tablet od Realme má maximálny jas 360 nitov. Podanie farieb je živšie, čo si okamžite všimnete, ak budete mať možnosť porovnať displeje vedľa seba. Ak vás to zaujíma, pozrite si moje video, ktoré vám túto možnosť ponúka. Realme Pad má DRM ochranu na úrovni Widevine L1, takže Netflix si pozriete aj vo Full HD rozlíšení. K dispozícii je filter modrého svetla a takisto režim čítania, kedy sa obrazovka prepne do čiernobieleho zobrazenia. S týmto tabletom sa mi vo večerných hodinách a v noci pracovalo o niečo pohodlnejšie.

Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme Pad

Výkon a softvérová podpora

Realme Pad poháňa procesor Mediatek MT6769 s frekvenciou 2,0 GHz. Testoval som ho v konfigurácii so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom, ktorá sa bežne predáva aj na Slovensku. Škoda len, že u nás je v predaji iba Wi-Fi verzia. Vo svete je k dispozícii aj LTE model.

Realme Pad ponúka dostatočný výkon na bežnú prácu, sledovanie videa a hranie graficky nenáročných hier. V priamom porovnaná s tabletom Nokia T20 však môžem povedať, že Nokia pôsobila o niečo svižnejším dojmom z hľadiska multitaskingu pri prepínaní sa medzi aplikáciami. Realme Pad pôsobil niekedy trochu spomalene, ale nešlo o nič vážne, čo by ma frustrovalo. Pokiaľ však hľadáte tablet primárne na hranie, resp. vyžadujete vyšší výkon, odporúčam priplatiť si za iPad alebo Xiaomi Pad 5.

Realme Pad má predinštalovaný operačný systém Android 11 v prakticky čistom vyhotovení bez zbytočného balastu. Výrobca potvrdil, že jeho tablet dostane Android 12 počas tretieho kvartálu roka 2022 a takisto sú prisľúbené tri roky bezpečnostných aktualizácií.

Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme Pad

Výdrž batérie a ďalšie drobnosti

Realme Pad je vybavený 7100 mAh batériou, ktorá umožňuje 18 W nabíjanie. Tablet má hrúbku iba 6,9 mm a hmotnosť 440 gramov. V rukách sa dobre drží a pohodlne sa s ním pracuje aj počas dlhšej doby. V rámci testu v aplikácii PCMark dosiahol tablet výdrž 11 hodín a 20 minút. Pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu vydržal Realme Pad fungovať až 8,5 hodiny.

Tablet podporuje Wi-Fi 5 a Bluetooth 5.0 konektivitu. Z hľadiska videokonferencií má Realme Pad 8 Mpx selfie kameru s dobrou kvalitou. A pridanou hodnotou je tiež nadštandardná reprodukcia zvuku v tejto cene, ktorú zabezpečuje až štvorica reproduktorov s podporou Dolby Atmos.

Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme Pad

Verdikt

Realme Pad je výborný tablet za 200 eur, ktorý odporúčam zvážiť, ak si budete vyberať nový tablet v tejto cene. Priamou konkurenciou je Nokia T20, tú by som však osobne zvažoval iba v prípade, že ste v Orangei – tento operátor totiž predáva LTE verziu Nokie T20 v konfigurácii 4/64. Vo voľnom predaji je k dispozícii iba verzia 3/32 a v porovnaní s ňou má Realme Pad navrch.

Cena: 209 eur

Zapožičal: Realme

  • Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Realme PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • ✓ kvalitná konštrukcia a dizajn
  • ✓ dobrý displej
  • ✓ štyri reproduktory s Dolby Atmos
  • ✓ Netflix vo Full HD
  • ✓ dobrá výdrž a 18 W nabíjanie

Nepáči sa nám

  • ✕ občasne spomalené reakcie

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

 Realme Pad LTE
Operačný systémAndroid 11, zabezpečenie 5. 9. 2021
Formát SIM kartynano SIM (testovaný model)
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Mediatek MT6769, 8-jadrový, 2,0 GHz
Displej, HDRIPS, 16 miliónov, nie
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]10,4 / 2000 × 1200, 5:3, 60 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, Wi-Fi 5, nie, do 512 GB, áno
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx, automatické zaostrenie, Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx, pevné zaostrenie, Full HD, 30 fps
Batéria7100 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]246,1 × 155,9 × 6,9 / 440 g
NabíjanieUSB-C, 18 W
Cena v dobe uvedenia na trhod 209 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark226590
PCMark for Android – Work 3.08285
Geekbench 5 – Jedno jadro / Viac jadier349 / 1325
3DMark Wild Life / Stabilita692 / 99,60 %
Úložisko – PCMark Storage 2.011659
Výdrž batérie – PCMark Work 3.011:20
Výdrž batérie – Video8:30

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit